Diyabet Hastalarının Dostu Olabilir
Tarçın, tip 2 diyabeti yönetmeye iki farklı şekilde yardımcı olur. Tip 2 diyabetlilerin kan şekerinde düşmeyi sağlayabilir. Bir de insülin direncini engellemeye yardımcı olur. Araştırmalar, tarçının açlık kan şekerini yüzde 29 düşürdüğünü belirtiyor.
Tarçının en çarpıcı yararı kan şekerini kontrol edebilmesidir. Örneğin; günde yarım çay kaşığı tarçının şeker hastalarında kan şekerini anlamlı olarak düşürdüğü, trigliserid ve kötü kolesterol (LDL-kolesterol) düzeylerinde azalmaya yol açtığı gösterilmiştir.”
Bir çorba tabağında 5 yemek kaşığı yoğurt ve 1 çay kaşığı toz tarçın ekleyerek karıştırın. Her gün kahvaltıdan 30 dakika önce yada akşam yemeğinden 30 dakika önce yiyin. Bu karışımı yediğinizde iştahınız kesilir ve karnınız tok olur.
Yapılışı; Bir tencerenin içerisine içme suyu ekleyin ve kaynatın. Su kaynamaya başladığında ocağın altını kapatın. Suyun içerisine toz tarçın veya çubuk tarçın ekleyerek 5 dakika demlenmesi için bekleyin. Hazırladığınız tarçınlı suyu aç karna tüketebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
2) Kan şekerini dengeler
Kan şekeri seviyesi yükselince tarçınlı yoğurt tüketebilirsiniz. Tarçınlı yoğurt hem faydalı hem de lezzetlidir. Bu şekilde kan şekeri seviyenizi dengeler. Açlık ya da kendinizi kötü hissetme gibi problemlerle karşılaşmazsınız.
Tarçınlı yoğurt kürü yapılışı
İhtiyacınız olan sadece 1 kase yağsız yoğurt ve 2 çay kaşığı toz tarçın. İkisini bir kasede karıştırıp tüketin.
Hem yemeklerin hem de tatlıların önde gelen baharatları arasında olan tarçın, özellikle kış mevsimi ile birlikte göz önünde olsa da kendine has aroması ve içeriği sayesinde metabolizma düzenleyici, kan basıncını dengeleyici ve vücuda enerji verici bir etkiye sahiptir.
Dr. Tarçın, yüzyıllardır geleneksel olarak kullanılan biyoaktif bir baharattır. In vivo ve hay- van in vitro çalışmalarda, tarçının hücresel glukoz metabolizmasını etkileyerek açlık- tokluk plazma glukozu ve HbA1C seviyesini düşürdüğünü göstermektedir.
Tarçın mucizesinden yeterince faydalanabilmek için 20 gün boyunca yarım çay kaşığı tarçın tüketmeniz, kronikleşen yüksek kan şekeri seviyenizi düşürmede yardımcı olacaktır.
Kolesterolü düşürür. Tarçınlı balın düzenli olarak tüketilmesi kalp vuruşlarını güçlendirir. Yaşlandıkça atar damarlar ve toplar damarlar esnekliklerini kaybediyor ve tıkanıyor. Tarçınlı bal ise damarları yeniden canlandırıyor.
Düşük şekeri olan kişilerin, tüketmesi kesinlikle önerilmez. - Tarçına alerjisi olan kişilerin sayısı, oldukça fazladır. Yapılan araştırmalarda, tarçına alerjisi olanların, domatese alerjisi olanlardan daha fazla olduğunu göstermiştir. Tarçın, fazla tüketilmese bile, kaşıntı ve mide ülserine yol açabilir.
Limon gibi karbonhidrat içerir. Yenildiğinde vücutta şekere dönüştüğü için şekerimiz yükselir. Süt grubundan yoğurt ve süt meyve yerken yanında tüketilmesi önerilen bir besin grubudur. Yani meyve şekerinden dolayı ortaya çıkacak şekerin, kan şekerimizin daha yavaş yükselmesine fayda sağlar.
Ancak kan şekeri üzerinde bir etki beklendiğinde Çin tarçını tercih edilmelidir. Diğer taraftan, Seylan tarçını uçucu bileşenlerinin mikroorganizmalar üzerinde etkisi nedeniyle soğuk algınlığında çay olarak içilmesi ya da yoğun derişimli çayının (yüzde 5-10) gargara olarak uygulanması yararlı olabilir.
Total kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerinin düşürülmesine ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolün yükseltilmesine yardımcı olan tarçın, düzenli olarak tüketildiğinde hem diyabet hem de kardiyovasküler hastalıklara karşı büyük bir koruma sağlar.
Erdem Yeşilada, özellikle kış aylarında sıklıkla kullanılan ve faydaları saymakla bitmeyen tarçının aşırı tüketiminde insan vücudu için bazı riskler taşıdığını söyledi. Prof. Dr. Yeşilada, "Tarçında bulunan 'kumarin' adlı madde kanı sulandırdığı için beyin kanamasına neden olabiliyor" dedi.
Açıkta satılan ve Vietnam tarçını olarak bilinen tarçın, içinde kan sulandırıcı ve karaciğer enzimlerini artırabilecek bir madde olan kumarin bulunması sebebiyle iç kanamaya ve beyin kanamasına neden olabiliyor.
Mide ve bağırsak sorunlarına iyi gelir
Tarçın ve yoğurt, sindirimi kolaylaştırarak hazımsızlık problemini azaltmaya destek olur. Kabızlık sorunu çekiyorsanız bağırsaklarınızın düzenli çalışmasına yardımcı olacağı için bu sorunu ortadan kaldırabilir.
Çünkü yoğurt içerisindeki aktif bileşenler ve tarçının hem kan şekerini dengelemesi hem de yağ yakımını hızlandırabilmesi sayesinde besin tüketiminiz azalırken aynı zamanda kilo verme hızınızı arttırabilirsiniz. Yoğurt B2 (Riboflavin) açısından da oldukça zengindir.
Tarçın, sindirimi ve dolaşımı olumlu yönde etkiliyor. Ayrıca muzun bir stres hormonu olan kortizolü daha az salgılaması ve yüksek triptofan içeriği ile serotonin üretimini artırması da kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlıyor. Bu sayede muz ve tarçın karışımı, geceleri uykuya dalmanızı oldukça kolaylaştırıyor.
Kahvaltıda protein kaynağı olarak peynir ve yumurta, elzem yağ asitleri içeren yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık ve zeytin mutlaka tercih edilmeli. Hem vitamin-mineral ihtiyacını karşılamak, hem de lif miktarını arttırmak için bol yeşillik türleri ve meyve tüketmek de büyük önem taşıyor.
Sarımsak kan şekerini düşürür ve pankreastan insülin salınımını arttırır. Bu nedenle özellikle şeker hastalarına günde 3 diş çiğ sarımsak tüketmeleri önerilir.
Bu noktada sarımsaklı yoğurt, şekeri düşüren özel bir formülü içerisinde barındırır. Bu doğal formülü sayesinde şeker hastaları, sarımsaklı yoğurdu sıklıkla tüketmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri