Kan sulandırıcı bitkiler arasında zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçın en önde gelenlerdir. Bu bitkilerin taze formları, toz halindeki baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki olup çok dikkatli kullanılmalıdır.
Erdem Yeşilada, özellikle kış aylarında sıklıkla kullanılan ve faydaları saymakla bitmeyen tarçının aşırı tüketiminde insan vücudu için bazı riskler taşıdığını söyledi. Prof. Dr. Yeşilada, "Tarçında bulunan 'kumarin' adlı madde kanı sulandırdığı için beyin kanamasına neden olabiliyor" dedi.
Düşük şekeri olan kişilerin, tüketmesi kesinlikle önerilmez. - Tarçına alerjisi olan kişilerin sayısı, oldukça fazladır. Yapılan araştırmalarda, tarçına alerjisi olanların, domatese alerjisi olanlardan daha fazla olduğunu göstermiştir. Tarçın, fazla tüketilmese bile, kaşıntı ve mide ülserine yol açabilir.
Diyabet ve Kardiyovasküler Hastalıklarla Savaşır
Tarçının sağlık üzerindeki faydaları arasında en çok bilinenlerden bir tanesi kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olmasıdır.
Kolesterolü düşürür. Tarçınlı balın düzenli olarak tüketilmesi kalp vuruşlarını güçlendirir. Yaşlandıkça atar damarlar ve toplar damarlar esnekliklerini kaybediyor ve tıkanıyor. Tarçınlı bal ise damarları yeniden canlandırıyor.
İlgili 28 soru bulundu
Zerdeçal, damar temizliğinde en etkili baharatlardan biridir. Ayrıca damar sertliğini önler ve yağ depolanmasını engeller. Kuşkonmaz, damarlardaki baskıyı azaltır ve bu sayede kan akışını hızlandırır. Ayrıca damar tıkanıklığı ve enflamasyona da iyi gelir.
Kan sulandırıcı bitkiler arasında zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçın en önde gelenlerdir. Bu bitkilerin taze formları, toz halindeki baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki olup çok dikkatli kullanılmalıdır.
Peki, tarçınlı su tansiyonu düşürür mü? Sürekli ilaç kullanan kişiler özellikle yüksek tansiyon hastalarının tarçınlı su tüketimine dikkat etmeleri gerekir. İlacın etkisini arttıran tarçın, tansiyonun aşırı düşmesine neden olur.
Tarçınlı su düzenli tüketildiğinde yağ yakmayı kolaylaştırır. Ayrıca yağların kiloya dönüşmesini de önler. Vücuttaki insülin direncini arttıran tarçınlı su, diyabet hastalarına da önerilmektedir. Metabolizmayı hızlandırır.
Tarçın; kolesterol, trigliseritler ve kan basıncı gibi kalp hastalığı için bazı önemli risk faktörlerine iyi gelebilir. Tarçın, dünyanın en yaygın erken ölüm nedenlerinden olan kalp hastalığı riskinin azalmasına yardımcı olmasıyla da ilişkilendirilmiştir.
Toz tarçının günde en fazla bir çay kaşığı (2,3 gram) tüketileceği düşünülürse, bu miktar yaklaşık olarak sadece 5,6 kaloriye tekabül ediyor.
Tarçın kandaki şeker seviyesini düşürmenin yanı sıra total ve “kötü” LDL kolesterol ve trigliserit seviyesini azaltır, yararlı HDL kolesterol seviyesini artırır.
Kış Çayının Zararları ve Yan Etkileri
Örneğin ıhlamurun hücreleri uyarıcı etkisi vardır ve gece içildiğinde uykusuzluğa neden olabilir. Zencefil kan sulandırıcı özelliğinden dolayı pıhtılaşma problemi olanlar tarafından dikkatli tüketilmelidir.
Tarçınlı yoğurdun faydaları
Metabolizmayı hızlandırır. Hafızayı ve zeka gelişimini destekler. Sindirimi rahatlatır. Kilo vermeye yardımcı olur.
Tarçın çayının hem insan metabolizmasının düzenlenmesi hem de soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı enfeksiyon riskinin azaltılması açısından oldukça faydalı olduğu söylenebilir. Tarçın çayı tüketiminden kısa bir süre sonra kan dolaşımını hızlandırır. Sakinleştirici etkisi vardır. Mide bulantısını azaltır.
Tarçınlı suyun düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Bu şekilde tüketildiğinde yağ yağmayı kolaylaştırmaktadır. Yağların kiloya çevrilmesini engellemektedir.
Kaynatmadan da tarçınlı su yapabilmek mümkündür. Daha pratik bir tarif olarak 1 litre suyun içine 1 tatlı kaşığı tarçın atarak karıştırıp tüketebilirsiniz. Ya da 1 litre ılık suyun içine 2-3 adet çubuk tarçın atıp bekletebilir, gün içerisinde tüketebilirsiniz.
En fazla 15 gün içilmesi tavsiye edilen tarçınlı su kürünün uygulanması ile olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz.
Karaciğere zarar vermez. Çok küçük miktarda kumarin miktarı bulunduğu için karaciğere sıkıntı yaratmayacaktır. Bunun dışında, dengeleme ve diyabetten korunma amaçlı kullanmak istiyorsanız, sularınıza katmak istiyorsanız muhakkak Seylan cinsi tarçını tercih edin" dedi.
Vitamin deposu olan tarçın bal karışımı, sperm kalitesini artırır ve kısırlık tedavisine katkı sağlar. Kan akışını hızlandırarak erkeklerin korkulu rüyası olan iktidarsızlık sorununa çare olur. Afrodizyak etkisi vardır. Cinsel isteği ve gücü artırdığı bilinir.
BİR ÇUBUK TARÇIN KAÇ KEZ KULLANILIR? Kabuk tarçın 1 kereden fazla kullanılmaz diye düşünülebilir ancak 1 den fazla tüketimi mümkündür. 1 adet çubuk tarçının 3 veya 4 kez kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
ZENCEFİL, ZERDEÇAL, IHLAMUR VE TARÇINA DİKKAT
Sarımsakta bulunan ajoen maddesinin de kan sulandırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Ayrıca yüksek doz E vitamini içeren kabak çekirdeği, somon ve hamsi, maydanoz, ıspanak ve avokado gibi gıdalardan fazla tüketmek de kan sulandırıcı etkiye neden olur.”
Damarlara baktırmak çok etkili. Rutin tetkikleri yaptırıp düzenli beslenmek ve yağsız gıdalarla, şeker tuz alımını minimale indirgeyerek beslenmek gerekir. Egzersiz, yürüyüş ve spor yapmak kolesterol ve yağ oranını azaltıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri