KABIZLIĞI ÖNLÜYOR. Çeşitli sebzelerle elde edilen tarhana aynı zamanda tam bir bağırsak dostu. Gün içerisinde posa tüketimini arttırmak kabızlığı önlemede en önemli yollardan biri.
Pırasa, bal kabağı ve benzeri diğer prebiyotik sebzelerle hazırlanan çorbalar kabızlık şikayetini rahatlatır. Prebiyotikler; iyi bakteriler olan probiyotiklerin bağırsak dokusuna tutunmasını sağlayan lif yapısıdır.
Tarhana çorbası, besleyiciliği ve doyuruculuğu çok yüksek bir çorbadır. Hem kilo vermek hem sağlığını korumak isteyenler için idealdir. Çorba içindeki probiyotik bakteriler bağırsak sağlığını kuvvetlendirir; hazımsızlık, kabızlık, şişkinlik gibi sorunları çözmeye yardım eder.
Özden Örkçü, “Kronik kabızlık ve inflamatuvar bağırsak hastalıklarında probiyotik olarak zengin besinlerin başında gelen ev yapımı yoğurt, kefir, tarhana çorbası, lahana ve salatalık turşusu tüketimini tavsiye ediyoruz” dedi.
İlgili 21 soru bulundu
Türk milletinin geleneksel çorbalarındandır. Bu çorbanın güzelliği yalnızca bunlardan ibaret değildir. Fermente içeriği sayesinde probiyotik güç kaynağı sayılmaktadır. Dolayısıyla tarhana çorbası faydası çok fazladır.
Kuru erik, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller (portakal, greyfurt, mandalina), ıspanak, Brüksel lahanası, brokoli, enginar, bezelye, fasulye, mercimek, chia tohumu, keten tohumu, tam tahıllı çavdar ekmeği, kefir gibi besinler kabızlıkta oldukça faydalıdır.
1)Lifli Beslenin!
Bu lifler, bağırsaklara su emilimini arttırarak dışkı hacmini arttırır ve dışkı kıvamının daha yumuşak olmasını sağlar. Kurubaklagiller, taze sebze ve meyveler lif içeriği en yüksek besinlerdir. Haftada en az 2 kez nohut, kuru fasulye, barbunya gibi kurubaklagilleri tüketmeye özen gösterin.
Mutlaka günde 8-10 bardak su içilmelidir. Bol lifli gıdalar geçilmeli ve diyette mutlaka günlük 20-25 gr kadar lif alınmalıdır. Tam tahıllardan yapılmış ekmekler yada gıdalar yanında, bakliyat, yulaf gibi liften zengin gıdalar tercih edilmelidir.
Tarhana çorbası, yüksek tansiyonun dengeleyerek kalp hastalıklarını ve kötü kolesterol risklerini azaltmaya yardımcı olur. İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde özellikle gelişim çağındaki çocuklar için oldukça faydalıdır. Kemik gelişimine katkı sağlayarak daha sağlıklı bir iskelet yapısını hediye eder.
Tarhana çorbası besleyicidir ve bağışıklığı güçlendirir. Sindirimi kolaylaştırır. Sindirim sistemi yavaş olan insanlar tarafından tüketildiğinde; şişkinliği alır ve hazımsızlığı azaltır. İçerisinde bulunan başta kalsiyum olmak üzere mineraller ve vitaminler ile kemik gelişimine katkı sağlar.
Ishalken tarhana yenir mi? İnek sütü ve sütle yapılan mamaları vermeyiniz ! Beyaz peynir, haşlanmış yumurta, patates, yoğurt, yoğurtla yapılmış az yağlı pirinç çorbaları, tarhana çorbası, pirinç lapası, haşlanmış et, ızgara köfte, az yağlı pirinç pilavı, makarna, elma, muz, şeftali, havuç veriniz. .
Armut, elma, kivi, ananas, erik, kayısı bağırsakları hızlı çalıştıran yiyecekler arasında yer almaktadır.
Papaya, armut, çilek, kiraz, ananas, kivi, üzüm (kabuğu ve çekirdeği ile), incir ve kayısı. Zeytinyağı ve limonKahvaltıdan önce bir kaşık zeytinyağı ve limon suyu için. Bu uygulama ayrıca vücudumuzda biriken toksinleri atabilen güçlü bir detoks görevi gösterir. Zeytinyağı sindirimi ve bağırsak hareketini teşvik eder.
Zeytinyağı ince bağırsağı çalıştırarak kabızlığı önler. Ayrıca katı yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır. Sindirilen atıkların bağırsaklara geçişine destek olur. Zeytinyağı bağırsaklar için adeta bir müshil gibi etki gösterir.
* Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır. * Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur. * Kalp krizi riskini azaltır. * Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.
- Yeşil yapraklı sebzeler; ıspanak, brokoli, lahana, pırasa, brüksel lahanası vb. sebzeler. Lif bakımından zengin olup kabızlığa iyi gelen yiyecekler arasındadır. - Baklagiller; bezelye, fasulye, mercimek vb. - Zeytin ve zeytinyağı; aç karnına 1 tatlı kaşığı zeytinyağı tüketilmesi bağırsakları yumuşatmaktadır.
Özellikle kabız olma durumu ile beraber alerjik dönemlerde yumurtadan uzak durmak kabızlığı önler. Yüksek oranda lif sahibi olan Besin kaynakları ile birlikte, kabızlık problemine önemli oranda geçirme şansı bulunur.
Mercimek Çorbası
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
Yoğurttan elde edilen ayran aşı çorbası, yoğurdun içerdiği bakteriler sayesinde bağırsak florasının düzenlenmesinde rol alır. Bağırsak florasının düzenlenmesi hazımsızlık, kabızlık gibi birçok bağırsak rahatsızlığının giderilmesini sağlar.
Tarhananın içinde yüksek miktarda lif bulunduğu için uzun süre tokluk hissi verir. Tarhana, besin değerleri yüksek bir yiyecektir. Aynı zamanda içerdiği lif miktarı da oldukça fazla olduğu için yiyen kişilerin uzun bir süre tok kalmasını sağlar.
Sütün içerisinde yer alan bazı maddeler, kabızlığı tetikler niteliktedir. O nedenle sık sık kabızlık problemiyle uğraşanlar süt yerine yoğurt yemeyi tercih edebilir.
Kabızlığı önlemek için bağırsak içeriğinin uygun şekilde hidrasyonu sağlanmalıdır. Uzmanlara göre, günde 1,5 ila 2 litre su içmek, ek olarak meyve suları, çorbalar ve bitki çayları tüketmek sık tuvalete çıkmaya yardımcı olur. Karahindiba, sinameki, nane, biberiye, zencefil ve ısırgan otu çayı kabızlığa birebirdir.
Çeşitli yeme bozuklukları, irritabl barsak sendromu, gebelik, sindirim sistemindeki sinirler ve kaslarda sorunlar, kolon kanseri, Parkinson hastalığı ya da multipl skleroz gibi nörolojik sorunlar ile az çalışan tiroid, ya da hipotiroidizm, gibi tıbbi sorunlar da kabızlık semptomuna neden olabilir.
Elma sirkesi ve balı karıştırarak bir macun haline getirin. Bu macunu dolapta muhafaza edebilirsiniz. Her sabah bu karışımdan 1 kaşık tükettiğinizde, bağırsaklarınızı temizleyerek güne başlamış olursunuz. Bağırsak temizliği elma sirkesi ile en doğal yöntemlerle uygulanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri