Kahve içmek yorgunluk hissini arttırır mı? Kahvenin kendisi yorgunluk hissine neden olmaz fakat kahvede bulunan kafein ve kafeinin vücuda etkileri bazen yorgunluğa neden olabilir.
Uzun süreli ve yoğun kafein kullanımı, kişide fiziksel ve ruhsal bozukluklara yol açmaktadır. asitlerinin artmasına, ülser oluşmasına ve vücutta kalsiyumun azalmasına yol açar. Ayrıca kişide huzursuzluk, anksiyete, ruhsal çökkünlük, sinirlilik hali ve uyku bozuklukları gibi ruhsal sorunlara yol açabilmektedir.
Kahvede bol miktarda bulunan kafein adlı bileşen, tüketimin ardından hızla kana karışarak beyine ulaşır. Burada üretilen ve uyku haline neden olan adenozin adlı nörotransmitteri inhibe ederek (bloklayarak) uyanıklığı arttırır, enerji düzeyini yükseltir. Bu sayede gün içerisinde hissedilen yorgunluğu önler.
Kahvenin içerisinde bolca bulunan kafein, uyanıklığı arttıran bir maddedir. Uykuya engel olan kafein, aslında uykusuzluğa yol açar. Kola, çay gibi içeceklerde de bulunan kafein, vücuda enerji verir. Ancak bu etkileri kahve içer içmez görülmez.
Bununla birlikte, kafeinin ana etkisi beyin üzerinedir. Beyni rahatlatan ve sizi yorgun hissettiren bir nörotransmiter olan adenozinin etkilerini bloke ederek etki gösterir. Normalde adenozin seviyeleri gün içinde birikerek sizi giderek daha fazla yorar ve uyumak istemenize neden olur.
İlgili 29 soru bulundu
Aşırı miktarda kafein tüketimi sinir sistemi üzerindeki uyarıcı etkisi nedeniyle kan basıncını yükseltebilir. Kan basıncının yükselmesi, zamanla arterlere zarar verebilir ve kanın kalbe ve beyne akışını kısıtlayabilir; bu nedenle kalp krizi ve felç için bir risk faktörüdür.
Bu da ortalama günlük 2 türk kahvesi , 3-4 bardak çay olarak düşünülebilir. Ancak bazı durumlarda kafeini sınırlamak gerekebilir. Ortalama düzeyde kafein alımında herhangi bir yan etkisi gözlenmezken, günlük 500- 600 mg tüketimiyle birtakım şikayetler gözlenebilir. Uykusuzluk, anksiyete, kalp atım sayısında artış gibi.
Kahvenin diüretik etkisi
Yüzde 70'i sudan oluşan insan vücudu için rahatsızlık yaratan bu durum, kalp atışlarının hızlanmasına ve tansiyonun yükselmesine neden olur. Vücuda ekstra yük oluşturan bu tepkiler de kişinin kendini yorgun ve halsiz hissetmesinin başlıca nedenlerindendir.
Kafeinin etkisi 15 dakika içerisinde hissedilebilir. Kandaki kafein seviyesi yaklaşık olarak 1 saat sonra en üst seviyeye çıkar. Çoğu insanda birkaç saat bu seviyede kalabilir. 6 saat sonra ise alınan miktarın yarısı hala vücutta olur. Kafeinin kan dolaşımından tamamen temizlenmesi 10 saati bulabilir.
Gereksinim karşılanamadığında; baş ağrısı, yorgunluk, uykusuzluk ya da uyku hali, konsantrasyon eksikliği, iş gücü kaybı gibi yoksunluk belirtileri ortaya çıkarken; beraberinde depresyon, ülser başlangıcı ve çarpıntı gibi ciddi sağlık sorunları da gözlenebilir.
Çünkü kafein, kalp atım hızını arttırarak metabolizmadaki stres belirtilerini tetikliyor ve beynimize daha fazla 'mücadele' sinyali göndererek anksiyete krizlerine neden olabiliyor.
Kafeini vücutta atmak için, su alımını artırmak iyi bir fikirdir. Bu, böbreklerin kan dolaşımındaki kafeini daha hızlı filtrelemesine yol açacaktır. Kahvenin yan etkilerinden biri daha fazla idrara çıkarmasıdır. Su tüketimini artırarak, vücudunuzun susuz kalmasını da önlemiş olursunuz.
Kafeinin çocuklar üzerinde özel bir etkisi yoktur. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta alınan kafeinin miktarıdır. Eğer üst limitten fazla kafein alırsa çocuklar değil herkes için zararlıdır. Miktarı abartılmadığı sürece ise çocuk veya yetişkin fark etmeksiniz hiçbir zararı olmaz.
Kafein, merkezi sinir sistemini uyarıcı bir etkiye sahiptir. Bu durumun faydalı etkileri olduğu gibi günlük alınması gerekenden (≤300 mg) fazla kafein tüketimi sonucunda zararlı etkileri oluşabilmektedir.
Kahve uyku açarmı ? evet kahve uyku açar. içinde bulunan kafein gibi maddelerle uykumuzu kaçırma özelliğine sahiptir. gereken gecelerin en büyük yardımcısı olmaktadır.
"Yapılan araştırmaya göre sigara ile kafein içeren kahve benzeri maddelerin birlikte içilmesi hem bağımlılığı artıyor hem de bu maddelerin zararlarını ikiye katlıyor. Uzmanlar sigarayı bırakanların kahve gibi kafeinli içecekleri de bırakması gerektiğini vurguluyor."
Sektörün nam salmış markalarına kafa tutan genç Türk Markası TAFT Coffee'de ise bu oran 23164 mg. Kısaca TAFT Coffee açık ara farkla dünyanın en yüksek kafeinli kahvesi.
Kafein, anksiyete bozukluklarının kötüleşmesi ve sürdürülmesiyle ve zaten bu tip olaylara yatkın olanlarda panikatak veya anksiyete ataklarının başlamasıyla ilişkilendirilmiştir. 200 mg'ı geçen kafein tüketiminin bir toplumda anksiyete ve panikatak olasılığını artırdığı görülmüştür.
Günde 1000 mg (10 bardak kahve) kafein almazsa anksiyete, ajitasyon, uyku bozukluğu ve baş ağrısı gibi semptomlar yaşadığını belirten hasta, kafein alımını durdurmak istese bile psikiyatrik ve psikolojik semptomların önünü kesemediği için kafein alımına devam ettiğini belirtmiştir.
Aslında bir fincan kahve insanı en az 3–4 saat ayık tutuyor olmasına rağmen ilk 45 dakika içindeki belirgin uyandırma etkisi cazip geliyor. Beyin sürekli tükettiğinde ve stres altında kaldığında bu etkiye ihtiyaç duyar hale geliyor ve elin kahveye gidiyor.
Kahve tüketmeyi bırakanlar depresyon, anksiyete, baş dönmesi, grip benzeri semptomlar, uykusuzluk, sinirlilik, ruh hali değişimleri ve halsizlik gibi yan etkiler bildirdiler.
Eğer geleneksel lezzetlerden vazgeçmemek istiyorsanız Türk kahvesi sizin için doğru bir seçim olacaktır. Ana vatanı İtalya olan ve yüksek basınçlı su ile hazırlanan, diğer pek çok kahve çeşidinin de ana malzemesi olan espresso güne farklı başlamak ve gün içindeki yorgunluğunu atmak isteyenler için idealdir.
Pek çok çalışmada, yetişkinler için güvenli olarak tüketilebilecek kafein miktarının günde 300 mg (yaklaşık 3-4 fincan kahve ya da 5-6 büyük bardak çay) olduğu belirtilmiştir.
Uzmanlara göre kahve tek başına asla kilo aldırmaz. Ancak kahvenin içine eklenen şeker, krema, tatlandırıcı, şurup ve süt tozu gibi şeyler kilo aldırabilir. Asıl kilo aldıran kişinin yaktığından fazla kaloriyi vücuduna almasıdır. Bu yüzden kahve tüketirken bu göz önünde bulundurulmalıdır.
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'nin FDA raporu baz alınarak yetişkin ve sağlıklı bir bireyin günde 400 mg'a kadar kafein tüketmesinde sağlık açısından herhangi bir problem yoktur. Hamilelerde ise bu miktar 200 mg'dır. Fazla tüketim erken doğum ve düşük gibi durumlara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri