Tarhana çorbası: Tarhana çorbasına Karabiber, nane, pul biber ve kırmızı biber ilave edilir.
Tarhana Katığı Karışık Baharatı 100 Gr Paket ürünü içerisinde; zerdeçal, zencefil, yenibahar, to biber, karabiber, tarçın, leblebi tozu, poy, kişniş, karanfil, nane bulunmaktadır.
Tencerenize yağınızı koyun salçayı da ekleyip kavurun. Toz tarhanayı da baharatlarla birlikte katıp kavurun 1 dk. Sonra üzerine suyunuzu ekleyin ve aralıklı olarak karıştırın altını tutmasın pütür pütür olmasın. Tuzunu de ekleyin kaynadıktan sonra 3 -4 dk daha karıştırın tamamdır.
Hemen tarhana eklenir ve kaynayana kadar karıştırılır. Kaynamaya başladıktan sonra altı kısılır ve beş dakika kadar pişirilir. İlave olarak isterseniz acı pul biber ve kekik yakarak üzerine de koyabilirsiniz. Çorbamız hazır.
İlgili 44 soru bulundu
Maydanoz ve dereotunu ister incecik doğrayıp hazırlandığınız karışıma ekleyin, isterseniz domatesli karışımı pişirirken saplarıyla ekleyerek beraber pişirebilirsiniz. Piştikten sonra maydanoz ve dereotunun posasını atabilirsiniz.
Sıvıyağ ile kuru nane biraz yakılır. Üzerine yavaşça su dökülür. Kepçe ile karıştırarak yazın yapılan el yapımı tarhana dökülür.
Üzerine bir kova yoğurdumuzu boşaltalım. Reyhanımızı doğrayıp ekleyelim, benim taze nanem olmadığı için kuru nane bıraktım içine eğer siz bulursanız kullanın. Nohutlu kuru kuru hiçbir işlem yapmadan yani haşlamadan içine bırakalım ki mayalandırsın.
Tarhana çorbasını 10 dakika kaynatın. Küçük bir tavada yarım bardak sıvı yağı iyice ısıtın ve içine kuru naneyi ekleyin. Yağda yaktığınız naneyi kaynayan tarhana çorbasına koyun. 2, 3 dakika pişirdikten sonra ocaktan alabilirsiniz. Afiyet olsun.
Ülkenin en doğusundan tutunda en batısına kadar her ilde farklı farklı yapılır tarhana. Çoğunlukla yazın yapılarak kış için saklanır. Yapımında genellikle un, yoğurt veya süt, soğan, domates, kırmızıbiber, tuz ve çeşitli baharatlar kullanılır.
Sivas Tarhanası: Maydanoz, soğan, yoğurt, nane, pul biber, dereotu, kimyon, yağ ve maya kullanılır.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Baharat haline gelen tarhana otunu salatalarda, turşu yapımında, çorbalarda ve yemeklerde kullanıp yemeklerinizi lezzetlendirebilirsiniz. Bitki çayı olarak tükettiğinizde ise midenizdeki rahatsızlıkları yok edebilirsiniz.
Kaynayan Salçaya tarhanalı suyu ilave edip tel ile devamlı karıştırılır. Tarhana ilk başta çok katı olacak. Siz yavaş yavaş su ekleyerek istediğiniz kıvama getirin. Ama dikkat, tarhana kaynamadan su eklemeyin, fazla su koyup sonunda sizin için çok sulu olabilir.
Tarhanaya tuz ne zaman konur? Piştikten sonra salça kıvamına gelene kadar rondodan geçiriliyor. İçerisine yoğurt, tuz ve un ilave edilip iyice yoğruluyor.
Yarım yemek kaşığı rendelenmiş taze zencefil ilavesiyle zencefilli tarhana çorbası yapılabilir. Bilhassa şifalı vasfını daha da arttırmak isteyenler zencefil ve zerdeçal ilavesiyle yapmayı tercih edebilirler.
Tarhananın ekşi olmasını sağlayan şey fermantasyon sürecidir. Tarhana maksimum ekşiliğine 8-9 günde ulaşır. Bundan sonra daha fazla fermante olamayan tarhana bekletildikçe ekşiliği gider.
Tarhanayı ıslatırken soğuk su, pişirme suyunda da sıcak su kullanmanız ve ilk pişim anında sürekli karıştırmanız önerilir.
Önce 3 yemek kaşığı toz tarhanamızı bir kaseye bırakıp üzerine 1 su bardağı su ekleyip 5-10 dakika kadar bekliyoruz.
Fazla suyu süzüyoruz ki, tarhana çok fazla un çekmesin ve rengi daha kırmızı olsun. Bu şekilde tarhana daha aromatik bir kokuya sahip oluyor.
Süzme yoğurt ve kaya tuzu ekleyip karıştırın. Ekşimesini kolaylaştırmak için kuru maya kullanacaksanız bu aşamada ekleyin.
Tarhana yoğurt suyunda bulunan laktik asit bakterileri tarafından fermente edilir. Süzme yoğurt kullanıldığında ise bakteri miktarı azalacağı için mayalanma işlemi uzayabilir.
Öncelikle un tarhanasını kasede suyla karıştırın ki erisin. Zeytinyağı ile salçayı özeyin. Üstüne nane ve pul biber ekleyip, karıştırın. Suyunu koyun ve içine limon tuzunu ekleyin.
Tencereye yağ konur ve salça kokusu çıkana kadar kavrulur. Suda bekletilen tarhanaya nane ve 5 su bardağı su daha ilave edilir. Tuzu da ilave edilerek koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırılarak kaynatılır. Afiyet olsun.
Tarifte kullandığımız nohut hamurun mayalanmasını sağlamaktadır. Bu yüzden bu tarifte tekrardan maya kullanmanıza gerek olmayacak. Tarhananın kuruma süresi bulunduğunuz yerdeki sıcaklığa göre değişiklik gösterecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri