Doğrudan güneş ışığı alan yerlerden ve sıcak ortamlardan (ocak, doğalgaz) uzak tutulmalıdır. Bunun yerine serin, karanlık ve kuru yerlerde muhafaza edilmesi gerekir. Evinizde kiler varsa, tarhanayı kilerde saklayabilirsiniz. Bu koşullar yerine getirildiğinde, toz tarhana 1 yıla kadar muhafaza edilebilir.
Tarhana hamuru günde üç – dört kez yoğrulur. On iki gün boyunca bu yoğurmaya devam edilir. Sonra tarhana ceviz büyüklüğünde yapraklar halinde koparılıp temiz bir çarşafın üzerine serilip kurumaya bırakılır.
Yoğrulan tarhana kocaman bir leğende 21 gün boyunca üzerine temiz bir sofra bezi örtülerek bekletilir. Bu 21 gün boyunca hamur halindeyken gün aşırı elinizi süt ile ıslatıp yoğurun, tarhanayı uyandırın. Islanan sofra bezini değiştirip kurusunu örtün. 21. Gün kaşık kaşık alınıp güneşe serilir.
Hamuru 3-4 gün boyunca ekşimesi için dinlendirin. Bu esnada her gün biraz daha un ilave edip yoğurun. Bu sürenin sonunda iyice ekşiyen tarhana hamurundan iri parçalar koparıp temiz bir örtünün üzerine serin ve güneş gören bir yerde kurumaya başlayın. Tarhanayı en az 2 gün iyice kurutun.
İlgili 34 soru bulundu
Kurutmak için doğrudan güneş alan yerleri tercih ediyorsunuz
Besin değerini ve o güzel rengini kaybetmemesi için tarhanayı direkt ve şiddetli güneş ışığının altında kurutmak yerine görece gölge/yarı gölge alanları seçmeniz büyük önem taşıyor.
Tarhana yapımı (Her mevsimde yapılabilir)
Tarhananın ekşi olmasını sağlayan şey fermantasyon sürecidir. Tarhana maksimum ekşiliğine 8-9 günde ulaşır. Bundan sonra daha fazla fermante olamayan tarhana bekletildikçe ekşiliği gider. 21 gün bekletilen tarhanaların tatlı tarhana olarak adlandırılmasının sebebi budur.
Hamur en az sabah akşam olmak üzere her gün yoğurulmaya devam edilir. Eğer çok cıvık olmuşsa un ilave edilebilir veya temiz mutfak bezi örterek fazla suyunu çekmesi sağlanır. Hamur yoğurma işlemi yaklaşık on gün boyunca devam eder. Bu süre sonunda hamurun kabarması bitecek ve tarhana tamamen tadını alacaktır.
Üzerini iyice kapatarak ( iki kat battaniye koymanız yeterli) ekşime süresini kendinize göre belirlemeniz gerekiyor. Ekşi severim diyorsanız 1 hafta ama normal olsun diyorsanız 5 gün yeterlidir. Kabardıkça arada yoğurmayı ihmal etmeyin kolay gelsin.
Tarifte kullandığımız nohut hamurun mayalanmasını sağlamaktadır. Bu yüzden bu tarifte tekrardan maya kullanmanıza gerek olmayacak. Tarhananın kuruma süresi bulunduğunuz yerdeki sıcaklığa göre değişiklik gösterecektir. Nemli bir yerde yaşıyorsanız tarhanayı kurutmak sizin için oldukça zor olacaktır.
Türkiye'de Trakya bölgesinde ve Uşak, Edirne, Afyon, Çankırı, Malatya , Kahramanmaraş şehirlerinde ve Gediz, Beypazarı, Bandırma ve Gönen ilçelerinde ünlüdür.
Uşak Tarhanası; buğday unu, tam yağlı yoğurt, kırmızıbiber, soğan, domates ve nanenin karışımı ile hazırlanan hamurun en az 21 gün fermente edildikten sonra, temiz bez üzerine serilerek ve belli aralıklarla boyut küçültülerek gölgede kurutulan granül yapıda bir tarhana çeşididir.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Ev yapımı tarhana fermente bir ürün olduğu için uzun süre bozulmadan muhafaza edilebilir. Fermentasyon işleminin gıdaların bozulmadan uzun süreler saklanmasına imkan tanıyan bir yöntem olduğunu daha önce başka yazılarımda da vurgulamıştım.
İster yaş olsun ister kuru tarhana çorbasını hızlı ve pratik bir şekilde 5 dk'da hazırlayabilirsiniz. Tek tapmanız gereken yaş veya kuru tarhanayı sıcak suyun içerisinde eritip, daha sonra kaynayan suyun içerisine atıp hızlı bir şekilde karıştırmak olacaktır.
Yazın yapıp kışın tüketilecek olan bu tarhana güneşte kuruyor olması Gaziantebin tarhanasının bir püf noktasıdır. 5 kilo yoğurttan kurumuş 1 dondurma kutusu kadar tarhana çıkıyor.
Püf Noktası: Eskiden tarhanayı soğuk suya ilave eder, kaynayana kadar karıştırırdık. Tarhanayı ıslatıp, sonra da sıcak su ekleyip temperleyince sıcak kaynayan suya ilave edebilirsiniz. Çok daha az zaman alır.
Maraş Tarhana Çorbasının hazırlanışı: Tarhana akşamdan ıslatılır. Çorba pişirilmeden önce ekşiliği ayarlamak için ıslatma suyunun bir kısmı dökülür. Islanmış tarhananın kaldıracağı kadar su ayarı yapılır.
Fazla suyu süzüyoruz ki, tarhana çok fazla un çekmesin ve rengi daha kırmızı olsun. Bu şekilde tarhana daha aromatik bir kokuya sahip oluyor.
TARHANA TARİFİ
Acı biberi az miktar suda kaynatarak robottan geçirin. Ardından Soğanı ve sarımsakları da robottan geçirin. Dereotu, maydanoz, nane ve domatesi de robottan geçirip hepsini bir tencerede biraz pişirin. Soğuyunca 1 kilo yoğurdu, mayayı ve unu ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Elekten geçen tarhana 3-4 gün de serilerek kurutulur. Tarhana olduktan sonra cam kavanozuna konur. Bu şekilde 2 yıl raf ömrü vardır.
Tarhana Genellikle Ne Zaman Yapılır ve Nasıl Kurutulur? Tarhana, genellikle sebzelerin olduğu yaz aylarında yapılan bir üründür. İçinde domates, yeşil biber, kuru soğan, kırmızı biber, yağlı yoğurt, maydanoz, dereotu (bazı yörelerde tarhana otu, süt, tuz, acı ve tatlı kırmızı biber) vardır.
Piştikten sonra salça kıvamına gelene kadar rondodan geçiriliyor. İçerisine yoğurt, tuz ve un ilave edilip iyice yoğruluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri