Hamur en az sabah akşam olmak üzere her gün yoğurulmaya devam edilir. Eğer çok cıvık olmuşsa un ilave edilebilir veya temiz mutfak bezi örterek fazla suyunu çekmesi sağlanır. Hamur yoğurma işlemi yaklaşık on gün boyunca devam eder. Bu süre sonunda hamurun kabarması bitecek ve tarhana tamamen tadını alacaktır.
Hamur sert olursa, mayalanma sırasında daha az sulanır, bu da tarhanayı kurutma esnasında büyük bir kolaylık sağlar. Tarhanayı aşırı kurumasına izin vermeden ezmek gerekir. Tarhana bir defa kurudu mu, tekrar ezilmesi, ufalanaması mümkün olmayacağından kuruma seviyeleri kontrol edilmelidir.
Tarhana yoğurt suyunda bulunan laktik asit bakterileri tarafından fermente edilir. Süzme yoğurt kullanıldığında ise bakteri miktarı azalacağı için mayalanma işlemi uzayabilir. Enzimlerin ve aminoasitlerin kaybı ise tarhananın besin değerinin azalmasına neden olur.
- Tarhana, rutubet kokuyor yani normal kokusundan uzak bir koku yayıyorsa, bozulduğunu anlayabilirsiniz. - Görselliğini ise rengin turuncudan siyaha dönmesinden anlayabilirsiniz. Siyaha dönmesi böceklenmeye yüz tuttuğunu göstermesidir.
Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Oluşan tarhana hamuru bir hafta ile on gün arasında fermente olması için bekletilir. Yöredeki deyişle “kabartılır”. Onuncu günün sonunda kuruyan tarhana hamurundan topaklar koparılıp elekten veya kevgirden geçirilerek ufalanır. Ufalanan tarhana tekrar kuruması için birkaç gün bezlere serilerek bekletilir.
Üzerini iyice kapatarak ( iki kat battaniye koymanız yeterli) ekşime süresini kendinize göre belirlemeniz gerekiyor. Ekşi severim diyorsanız 1 hafta ama normal olsun diyorsanız 5 gün yeterlidir. Kabardıkça arada yoğurmayı ihmal etmeyin kolay gelsin.
Tarhananın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Tarhana, rutubet kokuyorsa ve kötü bir koku yayıyorsa bozulmuş demektir. Tarhananın rengi turuncudan siyaha dönmeye başladıysa, böceklenmiş olma ihtimali yüksektir ve kullanılmamalıdır. Tarhananın tadı çok ekşiyse ve her zamankinden farklıysa bozulmuş olabilir.
Bu nedenle tarhanayı fırında, özellikle de yüksek sıcaklıkta kurutmak tarhanaya ve dolayısıyla kendinize kötülük etmeniz demektir. Tarhana için en uygun kurutma yerleri evde veya açık alanda yer yer güneş gören ama uzun süre güneşe maruz kalmayan noktalardır.
Harcanan sodyum hidroksit çözeltisinin miktarı 5 ile çarpılarak tarhananın asitlik derecesi bulunur. 21 günün sonunda ekşiyen ve tatlanan tarhana hamuru küçük parçalara bölünür ve temiz bir bez üzerine serilerek gölgede kurutulmaya bırakılır.
Kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak olacak şekilde yoğurulur. Yoğurulan hamur öncelikle ekşimesi, kabarması için daha sonrada kuruması için beklemeye alınır. İlk iki gün sürekli kontrol edilerek aşırı kabarma sonucu karıştırılarak yada yumruklanarak taşması engellenir.
Azar azar un ekleyerek hamur haline getirin ve yoğurmaya başlayın. Hamurun kıvamı ele yapışan bir kıvamda olacak, o hale gelince bırakın. Sonrasında derin bir kaba koyun, üzerini örtüyle kapatın ve 10 günlük bir mayalanma süresine bırakın.
Fazla suyu süzüyoruz ki, tarhana çok fazla un çekmesin ve rengi daha kırmızı olsun. Bu şekilde tarhana daha aromatik bir kokuya sahip oluyor.
Yoğrulan tarhana kocaman bir leğende 21 gün boyunca üzerine temiz bir sofra bezi örtülerek bekletilir. Bu 21 gün boyunca hamur halindeyken gün aşırı elinizi süt ile ıslatıp yoğurun, tarhanayı uyandırın.
Her gün sabah, öğlen, akşam hamuru karıştırın. Çok sulanırsa un ilave edebilirsiniz. Süre dolunca bir örtü üzerine küçük parçalar halinde dökülün.
Piştikten sonra salça kıvamına gelene kadar rondodan geçiriliyor. İçerisine yoğurt, tuz ve un ilave edilip iyice yoğruluyor.
Tarhananın uzun ömürlü olması için en önemli kural iyice kurutmaktır. İyice kurumayan, nemli kalmış tarhana kısa süre içinde bozulur, küflenir. Tarhananızı doğrudan güneşte kurutmak yerine 70-80 dereceye ayarladığınız fırınlarda da kurutabilirsiniz.
Tarhana hamuru cıvık olursa ne olur? Eğer hamur çok cıvık olursa bir miktar daha un ilave edin ve ekmek hamuru kıvamına gelinceye kadar ekleyerek yoğurmaya devam edin. Hamurun kapağını kapatın, ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. En az 3 gün boyunca günde 1-2 kez yoğurun ve hamurun ekşimesini (çürümesini) bekleyin.
Ancak tarhanayı daha sağlıklı hale getirmek için beyaz una biraz yakından bakmak gerekiyor. Düşünün ki; buğday tanesi kabuk, liflerinden, tüm faydalı kısmından ve hatta ruşeyminden ayrıştırılıyor, dövülüp öğütülüyor. İçine beyazlatıcı kanserojen bileşikler ekleniyor. Böylece beyaz un elde ediliyor.
Kilitli poşetlere koyup, dondurucuda saklayın, ben büyük poşet almışım, siz orta boy alın, orta boyda dondurucudan çıkarınca beş dakika sonra ikiye bölüyordum, büyükte üçe böleceğim. Harika oluyor tavsiye ederim.
Cam kavanozda tarhana saklamayı tercih edenler için kavanozun kapağını haftada bir kez açarak tarhanayı havalandırmaları önerilir. Uzun süre havasız kalan tarhana bakteri üretimine yol açar ve kısa zamanda tazeliğini yitirerek bozulur.
Elekten geçen tarhana 3-4 gün de serilerek kurutulur. Tarhana olduktan sonra cam kavanozuna konur. Bu şekilde 2 yıl raf ömrü vardır.
Biz süreci hızlandırmak için içine 1 adet ekmek hamuru ilave ediyoruz. Ekmek hamuru zaten fırınlarda satılıyor ama ben bulamam diyenler 1 paket kutu yaş maya da ilave edebilirler. Damak tadınıza göre içine nane, maydanoz, yeşilbiber bile ilave edebilirsiniz.
Böyle olması tarhanayı dökme aşamasında size kolaylık sağlayacak. Tarhana yapımında kesinlikle hazır maya ve hazır yoğurt kullanmayın ki probiyotik olsun. Eğer tatlı bir tarhana isterseniz 3 gün sonra dökebilirsiniz.
TARHANA TARİFİ
Acı biberi az miktar suda kaynatarak robottan geçirin. Ardından Soğanı ve sarımsakları da robottan geçirin. Dereotu, maydanoz, nane ve domatesi de robottan geçirip hepsini bir tencerede biraz pişirin. Soğuyunca 1 kilo yoğurdu, mayayı ve unu ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri