En az 10 gün en çok 20 gün içinde oluyor. 2 gün sonra yarım çorba kasığı tarhana yarım çorba kasığı yoğurt koyup karıştırıyoruz. Ve günler geçtikçe sanki kenarları köpük köpük baloncuklar oluyor ben mayamı 10 gün tuttum ve harika bir ekmek oldu.
Her şey olabildiğince yavaş ilerlemeli. 1 kg un için 1 çay kaşığı ekşi maya yeterli olacaktır. Yine aynı sebepten dolayı. Hazır paketli ekşi maya kullanacaksanız da 1 kg un için 1/2 çay kaşığı kullanabilirsiniz.
1 su bardağı unu ve 1 su bardağı suyu kavanoza ekleyin. Kuru ve temiz bir bezle kavanozu sararak sıcak bir ortamda 1 gün bekletin. Fermantasyon başlaması için bazen bir gün yetse de bu işlem 4-5 gün alabilir. Sabredin.
Hamurun mayalanması için nohut yerine kuru maya veya ekmek mayası kullanabilirsiniz. Tarhananın daha koyu renkte olmasını istiyorsanız, hamuru yoğururken bir miktar domates ve biber salçası ekleyebilirsiniz.
Tencerede kaynatılan su içerisine ekşi tarhana eklenerek haşlanır. Kış günleri ekşi tarhana pişirilirken dileyen içine nohut, erik pestili ve kemikli et ilave ederek lezzeti kat be kat artırabilmektedir. Ocaktan alınan tarhana, üzerine kızartılmış tereyağı dökülerek servis edilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Yine de tarhanayı ekşi tattan arındırmak istiyorsanız, toz haldeki tarhanayı ıslatıp süzmeniz yeterli olacaktır. Eğer tarhanayı çorba haline getirdikten sonra ekşi olduğunu fark ettiyseniz çorbanın içine bir miktar havuç rendelemelisiniz.
Hazırlanışı: 4 kaşık tarhanayı bir kasede 1 bardak su ile iyice karıştırın, vaktiniz varsa 15-20 dk suda bekletin. Vaktiniz yoksa siz diğer malzemeleri hazırlayana kadar beklesin. Ben tarhana tane tane kalmasın diye el blenderıyla biraz eziyorum, pürüzsüz oluyor.
Un büyükçe bir kaba konur, ekşi maya salça ve yoğurt kontrollü bir şekilde ilave edilerek yoğrulur. Malzeme yarı unlu kalmalıdır. Böyle olması tarhanayı dökme aşamasında size kolaylık sağlayacak. Tarhana yapımında kesinlikle hazır maya ve hazır yoğurt kullanmayın ki probiyotik olsun.
Tencerenize yağınızı koyun salçayı da ekleyip kavurun. Toz tarhanayı da baharatlarla birlikte katıp kavurun 1 dk. Sonra üzerine suyunuzu ekleyin ve aralıklı olarak karıştırın altını tutmasın pütür pütür olmasın. Tuzunu de ekleyin kaynadıktan sonra 3 -4 dk daha karıştırın tamamdır.
Fazla suyu süzüyoruz ki, tarhana çok fazla un çekmesin ve rengi daha kırmızı olsun. Bu şekilde tarhana daha aromatik bir kokuya sahip oluyor.
Temiz bir kabın içine 1 su bardağı organik tam buğday ununu dökelim. kontrollü bir şekilde yavaşça suyu ekleyelim. Elimize yapışan yarı cıvık bir hamur olunca mandalina şeklinde yuvarlayıp temiz bir kavanoza koyup kapağını kapatalım. Ilık bir ortamda kıpırdatmadan tam 3 gün bekletelim.
Ekşi mayayı, evin sıcak bir köşesinde bekletin. Cam bir kavanozun içinde saklayın. Yaklaşık 10 günlük bir maratonun sonunda mayanız kullanıma hazır hale gelecektir. Yine cam kavanozun içinde, ağzı kapalı bir biçimde dolaba kaldırabilirsiniz.
Ekşi mayanın tepesinde oluşan kurumuş tabakayla beraber %80′ini atın. Unu ve suyu ekleyip un parçaları kaybolana dek tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Kasenin çevresine yapışan hamuru sıyırıp tepesine peçeteyi örtün ve mutfağınızın sıcak, güneş görmeyen bir köşesinde mayalanmaya bırakın.
Tarhananın kıvamını bulması için hamurunu hazırladıktan sonra mutlaka bir süre bekletmeli, hemen kurutma işlemine başlamamalısınız. Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz.
Yoğrulan tarhana kocaman bir leğende 21 gün boyunca üzerine temiz bir sofra bezi örtülerek bekletilir. Bu 21 gün boyunca hamur halindeyken gün aşırı elinizi süt ile ıslatıp yoğurun, tarhanayı uyandırın.
Oluşan tarhana hamuru bir hafta ile on gün arasında fermente olması için bekletilir. Yöredeki deyişle “kabartılır”. Onuncu günün sonunda kuruyan tarhana hamurundan topaklar koparılıp elekten veya kevgirden geçirilerek ufalanır. Ufalanan tarhana tekrar kuruması için birkaç gün bezlere serilerek bekletilir.
Hamur en az sabah akşam olmak üzere her gün yoğurulmaya devam edilir. Eğer çok cıvık olmuşsa un ilave edilebilir veya temiz mutfak bezi örterek fazla suyunu çekmesi sağlanır. Hamur yoğurma işlemi yaklaşık on gün boyunca devam eder. Bu süre sonunda hamurun kabarması bitecek ve tarhana tamamen tadını alacaktır.
Her tarafı hava alacak şekilde asma imkanınız var ise daha uzun süre tazeliğini koruyabilirsiniz. 1- Tarhana tariflerinin birçoğunda süzme yoğurt kullanılması önerilir. Süzme yoğurt kullanmak tarhananın kurumasını çabuklaştırması açısından bir avantaj gibi görünebilir.
Tarhanaya neden yoğurt konur? Tarhana yoğurt suyunda bulunan laktik asit bakterileri tarafından fermente edilir. Süzme yoğurt kullanıldığında ise bakteri miktarı azalacağı için mayalanma işlemi uzayabilir.
Derin bir tencereye; en alta domates üstüne soğan Ve sarımsaklarımız, kabuğu soyulmuş-dilimlenmiş havuçlarımız, en üste kırmızı biberlerimiz Ve yeşilliklerimiz basılarak yerleştirilir. Üzerine 1 su bardağı su eklenerek, Tuz Ve baharatlarıda katılıp, tenceremizin kapağı kapalı yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Biz süreci hızlandırmak için içine 1 adet ekmek hamuru ilave ediyoruz. Ekmek hamuru zaten fırınlarda satılıyor ama ben bulamam diyenler 1 paket kutu yaş maya da ilave edebilirler.
Mayasiz tarhana olur mu? Mayasız da yapılabilir.
Tarhanayı ıslatırken soğuk su, pişirme suyunda da sıcak su kullanmanız ve ilk pişim anında sürekli karıştırmanız önerilir.
A) 1 litre ılık suya 3,5 çorba kaşığı tarhana ıslatarak karıştırıp bir kenara koyun.
Tarhana Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
Önce 3 yemek kaşığı toz tarhanamızı bir kaseye bırakıp üzerine 1 su bardağı su ekleyip 5-10 dakika kadar bekliyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri