Uşak Tarhanası; buğday unu, tam yağlı yoğurt, kırmızıbiber, soğan, domates ve nanenin karışımı ile hazırlanan hamurun en az 21 gün fermente edildikten sonra, temiz bez üzerine serilerek ve belli aralıklarla boyut küçültülerek gölgede kurutulan granül yapıda bir tarhana çeşididir.
Daha sonra bu karışımın içine ekşi maya, yoğurt ve un ilave edilir. Oluşan tarhana hamuru bir hafta ile on gün arasında fermente olması için bekletilir.
Tarhana hamurunu ne kadar süre bekletmek gerektiği ise kişisel tercihlere ve tariflere bağlı olarak değişebilir. Genellikle, tarhana hamurunu bekletme süresi 1 ila 2 hafta arasında değişir. Bu süre zarfında, hamurun içindeki yoğurt ve baharatlar fermantasyona uğrayarak lezzetin derinleşmesini sağlar.
Yoğrulan tarhana kocaman bir leğende 21 gün boyunca üzerine temiz bir sofra bezi örtülerek bekletilir.
Üzerini iyice kapatarak ( iki kat battaniye koymanız yeterli) ekşime süresini kendinize göre belirlemeniz gerekiyor. Ekşi severim diyorsanız 1 hafta ama normal olsun diyorsanız 5 gün yeterlidir. Kabardıkça arada yoğurmayı ihmal etmeyin kolay gelsin.
İlgili 29 soru bulundu
Tarhana hamuru mayalanma için hazırdır. Üzerine temiz bir bez örtülüp yarım gün dinlendirilir. Tarhana hamuru günde üç – dört kez yoğrulur. On iki gün boyunca bu yoğurmaya devam edilir.
Ev Tarhanası Tarifi Püf Noktaları Nelerdir? Sebzeleri daha hızlı ve kolay haşlanması için düdüklüde haşlayabilirsiniz. Tarhanaları gölgede kurutmanız daha iyi olacaktır. Güneşte kuruttuğunuzda rengi daha açık olacaktır.
Tarhananın kıvamını bulması için hamurunu hazırladıktan sonra mutlaka bir süre bekletmeli, hemen kurutma işlemine başlamamalısınız. Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz.
Tarhana, rutubet kokuyorsa ve kötü bir koku yayıyorsa bozulmuş demektir.
Direkt güneş ışığı altında bekletmek tarhananın ekşimesine neden olur. Hafif ekşili, kokulu ve aromalı bir tarhana için ideal bekleme süresi 10-12 gün arasıdır, bu süre beklettiğiniz alanın nemine ve sıcaklığına göre değişir. Siz tarhananız hiç ekşi olmasın hatta tatlı tarhana olsun isterseniz 21 gün bekletebilirsiniz.
KISACA, HAMUR HAFİF NEMLİ OLMALI Hamur elimize yapışmayacak kıvamda olacak ama çok sertte olmayacak. Bayat bir ekmek gibi hafif büküldüğünde hemen kırılmalı. Bu süre evin sıcaklığına ve güneş ışığında ne kadar kaldığına göre değişir.
Çok cıvıklaşırsa bir yoğururken bir miktar un ekleyin. Hamurun kokusu ekşiyip tarhana kıvamı alınca temiz bir bez üzerine olabildiğince ince yayın. (bu sayede kuruması kolaylaşacak) Kurumaya başlayan hamurları ters çevirin.
Yazın yapıp kışın tüketilecek olan bu tarhana güneşte kuruyor olması Gaziantebin tarhanasının bir püf noktasıdır. 5 kilo yoğurttan kurumuş 1 dondurma kutusu kadar tarhana çıkıyor. Siz kalabalıksanız eğer yoğurdu ve dövmeyi arttırarak fazla yapabilirsiniz.
- Tarhana, rutubet kokuyor yani normal kokusundan uzak bir koku yayıyorsa, bozulduğunu anlayabilirsiniz. - Görselliğini ise rengin turuncudan siyaha dönmesinden anlayabilirsiniz. Siyaha dönmesi böceklenmeye yüz tuttuğunu göstermesidir.
Tüm malzemeler çiğden koyuldu, 21 gün boyunca fermente edildi ve güneşte, doğal yöntemlerle kurutuldu, toz haline getirildi. Neden probiyotik tarhana? 21 gün boyunca çiğ fermantasyon ile dinlendirme , gıda karışımının içerisindeki yararlı bakterileri aktive etmek için en ideal yöntem.
Tarhana yoğurt suyunda bulunan laktik asit bakterileri tarafından fermente edilir. Süzme yoğurt kullanıldığında ise bakteri miktarı azalacağı için mayalanma işlemi uzayabilir. Enzimlerin ve aminoasitlerin kaybı ise tarhananın besin değerinin azalmasına neden olur.
Hava almayan kaplarda muhafaza edin
Tarhana, havayla temas ettiğinde hızla bozulur. Bu nedenle, hazırladığınız tarhanayı hava almayan kaplarda muhafaza etmelisiniz. Cam kavanozlar veya plastik saklama kapları, tarhana için uygun seçeneklerdir.
Tarhananın uzun ömürlü olması için en önemli kural iyice kurutmaktır. İyice kurumayan, nemli kalmış tarhana kısa süre içinde bozulur, küflenir.
Cam kavanozda tarhana saklamayı tercih edenler için kavanozun kapağını haftada bir kez açarak tarhanayı havalandırmaları önerilir. Uzun süre havasız kalan tarhana bakteri üretimine yol açar ve kısa zamanda tazeliğini yitirerek bozulur.
Uşak Tarhanası; buğday unu, tam yağlı yoğurt, kırmızıbiber, soğan, domates ve nanenin karışımı ile hazırlanan hamurun en az 21 gün fermente edildikten sonra, temiz bez üzerine serilerek ve belli aralıklarla boyut küçültülerek gölgede kurutulan granül yapıda bir tarhana çeşididir.
Tarhananın kuruması gözetilerek 1-2 gün boyunca parçalanmış tarhanamız bekletilir. Bu süre boyunca gün içerisinde ters yüz edilerek nemini kaybetmesi kolaylaştırılır.
Yarı gölge alanlarda kurutun!
Tarhana yapımı kadar tarhananın nasıl ve nerede kurutulduğu da oldukça önemli detaylardan. Direkt olarak yoğun güneş ışığına maruz bırakacağınız tarhananız içerisindeki tüm mineralleri yitirecektir.
Tarhana genellikle yaz aylarının sonunda hazırlanıp kurutuluyor ve soğuk kış günlerinde tüketiliyor. Özellikle kış mevsiminde sıcak ve besleyici bir çorba olarak bu lezzet, yediden 70'e her damak tadına hitap ediyor.
Un ne kadar fazla olursa rengi de o kadar beyaz olur. Un miktarının fazla olmasına neden olan şeyse çok un kaldıran, sulu malzemeler kullanmaktır. Yoğurt ve domates bunların başında gelir. Yoğurt ve domatesi fazla olan tarhana çok unlu ve dolayısıyla beyaz olur.
Kurumaya bırakılır kuruma süresi 1 gün ya da 2 gün değişim gösterebilmektedir. Ardından hamuru çarşaftan hafif hafif sıyırmaya başlarız arkasını çeviririz. Bu şekilde önlü arkalı iyice kuruma işlemi gerçekleştikten sonra elekten geçirmeye başlarız. Eğer bu sizi zorlarsa robottan geçirme yöntemi uygulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri