Tarhananın kıvamını bulması için hamurunu hazırladıktan sonra mutlaka bir süre bekletmeli, hemen kurutma işlemine başlamamalısınız. Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz.
Bir leğene koyulan yıkanmış yarma düğüsü şıra ile yumuşayana kadar pişirilir ve suyu çektirilir. Düzenli olarak karıştırarak bir müddet pişirilir. Koyulaşıncaya kadar devamlı karıştırılır. Olup olmadığını anlamak için bir tabağa az miktarda konulur.
Piştikten sonra salça kıvamına gelene kadar rondodan geçiriliyor. İçerisine yoğurt, tuz ve un ilave edilip iyice yoğruluyor.
Oluşan tarhana hamuru bir hafta ile on gün arasında fermente olması için bekletilir. Yöredeki deyişle “kabartılır”. Onuncu günün sonunda kuruyan tarhana hamurundan topaklar koparılıp elekten veya kevgirden geçirilerek ufalanır. Ufalanan tarhana tekrar kuruması için birkaç gün bezlere serilerek bekletilir.
Fazla suyu süzüyoruz ki, tarhana çok fazla un çekmesin ve rengi daha kırmızı olsun. Bu şekilde tarhana daha aromatik bir kokuya sahip oluyor.
İlgili 19 soru bulundu
Tarhana hamuru kabarmazsa ne olur? Bu durum tarhana yapımında hamurun aşırı sert olmasından da kaynaklanabilir. Hamur kabarmazsa ne yapmali? Bir çare olarak haşlanmış nohutlar blendırdan geçirilip hamura ilave edilir.
Kurutmak için doğrudan güneş alan yerleri tercih ediyorsunuz
Tarhana, içeriğinde yoğurt başta olmak üzere birçok faydalı malzeme olan bir yiyecek.
Üzerini iyice kapatarak ( iki kat battaniye koymanız yeterli) ekşime süresini kendinize göre belirlemeniz gerekiyor. Ekşi severim diyorsanız 1 hafta ama normal olsun diyorsanız 5 gün yeterlidir. Kabardıkça arada yoğurmayı ihmal etmeyin kolay gelsin.
Un ne kadar fazla olursa rengi de o kadar beyaz olur. Un miktarının fazla olmasına neden olan şeyse çok un kaldıran, sulu malzemeler kullanmaktır. Yoğurt ve domates bunların başında gelir. Yoğurt ve domatesi fazla olan tarhana çok unlu ve dolayısıyla beyaz olur.
Hamur en az sabah akşam olmak üzere her gün yoğurulmaya devam edilir. Eğer çok cıvık olmuşsa un ilave edilebilir veya temiz mutfak bezi örterek fazla suyunu çekmesi sağlanır. Hamur yoğurma işlemi yaklaşık on gün boyunca devam eder. Bu süre sonunda hamurun kabarması bitecek ve tarhana tamamen tadını alacaktır.
Tarhana yoğurt suyunda bulunan laktik asit bakterileri tarafından fermente edilir. Süzme yoğurt kullanıldığında ise bakteri miktarı azalacağı için mayalanma işlemi uzayabilir.
TARHANA TARİFİ
Acı biberi az miktar suda kaynatarak robottan geçirin. Ardından Soğanı ve sarımsakları da robottan geçirin. Dereotu, maydanoz, nane ve domatesi de robottan geçirip hepsini bir tencerede biraz pişirin. Soğuyunca 1 kilo yoğurdu, mayayı ve unu ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Yoğurtlu tarhana çorbasının yapılışı oldukça kolay. Önce yoğurt ve tarhana karıştırılıp az su ilavesiyle açılıyor ve kısık ateşte kesilmemesi için sürekli karıştırılarak ısıtılıyor. Ardından sıcak su parça parça ve her seferinde sizim gibi akıtılarak ekleniyor ve bu sırada yine çorba karıştırılmaya devam ediyor.
Tarhananın ekşi olmasını sağlayan şey fermantasyon sürecidir. Tarhana maksimum ekşiliğine 8-9 günde ulaşır. Bundan sonra daha fazla fermante olamayan tarhana bekletildikçe ekşiliği gider.
Tarhananın üzerine 1 buçuk su bardağı süt döküp, çırpıcı yardımı ile iyice karıştırıp, kenarda 10 dakika kadar dinlendirin. Tarifte kullandığım su bardağı ölçüsü 200 ml dir. Daha sonra orta boy derin bir tencereye 1 yemek kaşığı tereyağı ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı koyup, ısıtın.
Fermantasyon 21 gün sürdürülmelidir. Halk arasında fermantasyonun hamurun iki kez kabarıp sönmesi ile tamamlandığı söylenir. Tarhana üretiminin bu aşaması ürünün kalitesi ve özelliğinin ortaya çıkması açısından çok önemlidir.
Tarhana, rutubet kokuyorsa ve kötü bir koku yayıyorsa bozulmuş demektir. Tarhananın rengi turuncudan siyaha dönmeye başladıysa, böceklenmiş olma ihtimali yüksektir ve kullanılmamalıdır. Tarhananın tadı çok ekşiyse ve her zamankinden farklıysa bozulmuş olabilir.
Çok cıvıklaşırsa bir yoğururken bir miktar un ekleyin. Hamurun kokusu ekşiyip tarhana kıvamı alınca temiz bir bez üzerine olabildiğince ince yayın. (bu sayede kuruması kolaylaşacak) Kurumaya başlayan hamurları ters çevirin.
Yoğrulan tarhana kocaman bir leğende 21 gün boyunca üzerine temiz bir sofra bezi örtülerek bekletilir. Bu 21 gün boyunca hamur halindeyken gün aşırı elinizi süt ile ıslatıp yoğurun, tarhanayı uyandırın.
Püf Noktası: Eskiden tarhanayı soğuk suya ilave eder, kaynayana kadar karıştırırdık. Tarhanayı ıslatıp, sonra da sıcak su ekleyip temperleyince sıcak kaynayan suya ilave edebilirsiniz. Çok daha az zaman alır.
İster yaş olsun ister kuru tarhana çorbasını hızlı ve pratik bir şekilde 5 dk'da hazırlayabilirsiniz. Tek tapmanız gereken yaş veya kuru tarhanayı sıcak suyun içerisinde eritip, daha sonra kaynayan suyun içerisine atıp hızlı bir şekilde karıştırmak olacaktır.
Robottan geçirdiğimiz tarhanaları temiz çarşafa sereriz ve güneş görmeyen yerde özellikle evin içinde herhangi bir odada kurumaya alırız, kurumanın günü tarhanaya kalmış, 3-5 gün serili kalır iyice kurutulur, yaş kalırsa küflenebilir.
Hamuru 3-4 gün boyunca ekşimesi için dinlendirin. Bu esnada her gün biraz daha un ilave edip yoğurun. Bu sürenin sonunda iyice ekşiyen tarhana hamurundan iri parçalar koparıp temiz bir örtünün üzerine serin ve güneş gören bir yerde kurumaya başlayın. Tarhanayı en az 2 gün iyice kurutun.
- Tarhana, rutubet kokuyor yani normal kokusundan uzak bir koku yayıyorsa, bozulduğunu anlayabilirsiniz. - Görselliğini ise rengin turuncudan siyaha dönmesinden anlayabilirsiniz. Siyaha dönmesi böceklenmeye yüz tuttuğunu göstermesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri