Tarhana çorbasının kokusu burnumuzda tüter adeta. Leziz çorbaya kokuyu veren anne sevgisinin yanında, içindeki bir ottur aslında. Çorbanın adında da geçen tarhana otu; farklı yörelerde çörtük otu, şifalı ot, dikenli ot, tarhana otunun diğer adı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tarhana Otu Kullanımı
Tarhana otu, güneşte bir süre kurutulmaya bırakılır. Sonrasında toz haline getirilerek kavanoza koyulur ve bekletilir. Tarhana çorbası yapıldığında içerisine diğer malzemeler eklenerek, kaynatılarak içilebilir.
Bazıları tarhana otu denilen ve İstanbullu' ların pek bilmediği bir ot ilave ediyor. Bazıları nohutla, bazıları kendi halinde hamuru ekşiterek yapıyor. Bu da benim halam ile birlikte hazırladığım oldukça lezzetli ve içine çok fazla malzeme istemeyen bir tarhana tarifi.
Aşağıda verdiğim malzemelerin dışında başka sebzelerde eklenerek farklı lezzette tarhanalarda yapılabilir. Bazı bölgelerde çemen ve sarımsak da eklenmektedir.
1 demet tarhana otu. 3.5 – 4 kg un. tuz.
İlgili 27 soru bulundu
Piştikten sonra salça kıvamına gelene kadar rondodan geçiriliyor. İçerisine yoğurt, tuz ve un ilave edilip iyice yoğruluyor.
Çörtük otu veya halk arasında bilinen diğer adıyla tarhana otu; oldukça kuvvetli kokuya sahip, kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Tarhana otu, Ege çevresinde (özellikle de İzmir, Aydın ve Manisa çevresinde) görülen, güçlü kokuya sahip bir bitkidir.
Tarhanada bolca probiyotik ve vitamin oluşmasını sağlamak için yapmanız gerekense doğal bir maya (tarhana veya ekşi maya) kullanmak, tarhanayı her gün besleyip yoğurmak ve fermantasyon sürecinde uygun sıcaklıkta ve güneş görmeyecek şekilde bekletmektir.
Uşak Tarhanası; buğday unu, tam yağlı yoğurt, kırmızıbiber, soğan, domates ve nanenin karışımı ile hazırlanan hamurun en az 21 gün fermente edildikten sonra, temiz bez üzerine serilerek ve belli aralıklarla boyut küçültülerek gölgede kurutulan granül yapıda bir tarhana çeşididir.
Tarifte kullandığımız nohut hamurun mayalanmasını sağlamaktadır. Bu yüzden bu tarifte tekrardan maya kullanmanıza gerek olmayacak. Tarhananın kuruma süresi bulunduğunuz yerdeki sıcaklığa göre değişiklik gösterecektir.
Sebzeler basitçe kıyıldıktan sonra tuz ile pişirilip sonra soğuması için bekletilir. Daha sonra bu karışımın içine ekşi maya, yoğurt ve un ilave edilir. Oluşan tarhana hamuru bir hafta ile on gün arasında fermente olması için bekletilir. Yöredeki deyişle “kabartılır”.
Tarhananın kıvamını bulması için hamurunu hazırladıktan sonra mutlaka bir süre bekletmeli, hemen kurutma işlemine başlamamalısınız. Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz.
Tarhananın ekşi olmasını sağlayan şey fermantasyon sürecidir. Tarhana maksimum ekşiliğine 8-9 günde ulaşır. Bundan sonra daha fazla fermante olamayan tarhana bekletildikçe ekşiliği gider.
İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Dilimizde Dereotu, Börek otu, Darağ otu, Darakdalı, Darak otu, Donak otu, Dorak, Doru otu, Durak, Hadimala, Hezertere, Hukar, Sakal otu, Samit, Samuk, Somit, Tarak otu, Tarakdalı, Tara otu ve Tarhana otu adları ile bilinmektedir.
Tarhun otu, tarhana hazırlarken harca eklenir ve yediğiniz en lezzetli tarhana çorbalarının sırrı da işte budur! Tarhun otu tarhanada kullanımı ege mutfağında yaygındır. Taze tarhın, omlet içinde incecik kıyıldıktan sonra kullanılır. Taze tarhun, çay olarak demlenip de tüketilebilir.
Sivas Tarhanası: Maydanoz, soğan, yoğurt, nane, pul biber, dereotu, kimyon, yağ ve maya kullanılır.
Yörede tadından dolayı ekşi tarhana olarak da bilinen Kütahya Kızılcık Tarhanası, Kütahya iline özgü ürünlerin başında gelir.
Öncelikle domatesler rendelenmiş, biberler ince ince doğranır ve zeytinyağında kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Üzerine sıcak su eklenir ve tarhana yavaş yavaş ve bir kaşıkla karıştırılarak soslu suya eklenir. Yüksek ateşte ara ara karıştırılarak 10 dk. pişirilir. Afiyet olsun.
Yoğurdun 5. gününde bir kaba yoğurttan biraz alınıp maya yoğrulacak 2 gün bekletilecek. Hamuru için : 15 kilo un, 2 avuç tuz , yoğurdun 7. gününde mayanınsa 2. gününde hepsi karıştırılıp un ile yoğrulacak oluşan hamur 5 gün bekletilecek. 5. günün sonunda tarhana bir beze küçük parçalar halinde kuruması için serilecek.
Mayasiz tarhana olur mu? Mayasız da yapılabilir.
Tarhana yoğurt suyunda bulunan laktik asit bakterileri tarafından fermente edilir. Süzme yoğurt kullanıldığında ise bakteri miktarı azalacağı için mayalanma işlemi uzayabilir.
Hamur en az sabah akşam olmak üzere her gün yoğurulmaya devam edilir. Eğer çok cıvık olmuşsa un ilave edilebilir veya temiz mutfak bezi örterek fazla suyunu çekmesi sağlanır. Hamur yoğurma işlemi yaklaşık on gün boyunca devam eder. Bu süre sonunda hamurun kabarması bitecek ve tarhana tamamen tadını alacaktır.
Halk arasında şifalı ot, dikenli ot ya da tarhana otu olarak geçen çörtük otu, keskin kokusu ile dikkat çeken otlar arasında yerini alıyor. Kozmetik ve gıda sektöründe geniş bir ağa sahip çörtük otunun yağı da çıkartılarak kullanılabilir.
Tarhana Otu (Dorak Otu) 1 bağ - 29,90 TL.
Tarhun otu; genel olarak Türk mutfağı içerisinde et ve balık yemeklerinin sosuna, sebze çorbası tariflerinin içerisine baharat şeklinde eklenmektedir. Fırında veya haşlanmış tavuk yemekleri için de kullanılan tarhun otu; salata, patates çeşitleri, omlet gibi yemeklerde de kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri