Her tarafı hava alacak şekilde asma imkanınız var ise daha uzun süre tazeliğini koruyabilirsiniz. 1- Tarhana tariflerinin birçoğunda süzme yoğurt kullanılması önerilir. Süzme yoğurt kullanmak tarhananın kurumasını çabuklaştırması açısından bir avantaj gibi görünebilir.
Yoğurtlu tarhana çorbası yapımı için; orta boy derin bir tencere içine 2 su bardağı yoğurt koyun. Yoğurdun üzerine 4 yemek kaşığı toz tarhana ekleyin. Yoğurt ve tarhanayı çırpıcı yardımı ile güzelce karıştırın.
1,5 kilo süzme yoğurt. yeteri kadar tuz. 1/2 su bardağı ruşeym.
Tarhananın kıvamını bulması için hamurunu hazırladıktan sonra mutlaka bir süre bekletmeli, hemen kurutma işlemine başlamamalısınız. Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz.
Toz tarhana, birçok yöremizde bu haliyle biliniyor ve tüketiliyor. Ana malzemeleri kimi zaman değişse de içine mutlaka; domates, etli kırmızı biber, yoğurt, un ve nane giriyor. Kimi zaman nohut ve mercimek ilave ediliyor. Mevsiminde hazırlanıp, kavanozlara doldurulup, çorba yapımında kullanılıyor.
İlgili 27 soru bulundu
Tarhana yoğurt suyunda bulunan laktik asit bakterileri tarafından fermente edilir. Süzme yoğurt kullanıldığında ise bakteri miktarı azalacağı için mayalanma işlemi uzayabilir.
İlk önce toz tarhanayı 1 bardak sütle kasede karıştırıp eritelim. Tencereye yağları alalım eriyince unu ekleyip kısık ateşte 2 dk kavuralım. Salçayı ekleyip 1 dk da öyle kavuralım. Daha sonra tenceremizi ocaktan alalım ve sütte erittiğimiz tarhanayı ekleyip çırpıcı ile karıştıralım topaklanmayı önlemek için.
Türkiye'de Trakya bölgesinde ve Uşak, Edirne, Afyon, Çankırı, Malatya , Kahramanmaraş şehirlerinde ve Gediz, Beypazarı, Bandırma ve Gönen ilçelerinde ünlüdür.
Yoğrulan tarhana kocaman bir leğende 21 gün boyunca üzerine temiz bir sofra bezi örtülerek bekletilir. Bu 21 gün boyunca hamur halindeyken gün aşırı elinizi süt ile ıslatıp yoğurun, tarhanayı uyandırın.
Tarhana, doğru koşullar sağlandığında uzun süre bozulmadan saklanabilir. Ancak bozulduktan sonra kesinlikle tüketilmemesi gerekir. Tarhana, hazır olarak satın alınacaksa mutlaka kaliteli olmalıdır. Aksi takdirde kısa sürede bozulmalar gerçekleşebilir.
Tencereye yoğurdu, sarımsağı ve tarhanayı ekleyip el çırpıcısı ile karıştırın. Üzerine suyu ilave edip tekrar karıştırın. Ocağın altını açıp yarım su bardağı şehriyeyi ekleyip çorbayı kaynayana kadar sürekli karıştırın. Kaynayınca altını kısıp 10 dakika daha kaynatın.
Geniş bir yoğurma kabına alınarak üzerine 200 gram süzme yoğurt, ince kıyılmış birer demet maydanoz, nane, dereotu ile iki yemek kaşığı biber salçası ve tuz ilave edilerek iyice karıştırılır. Üzerine küçük bir paket kuru maya serpilir. Üç kilo kadar un yavaş yavaş eklenerek yumuşak ele yapışan bir hamur elde edilir.
Hamur en az sabah akşam olmak üzere her gün yoğurulmaya devam edilir. Eğer çok cıvık olmuşsa un ilave edilebilir veya temiz mutfak bezi örterek fazla suyunu çekmesi sağlanır. Hamur yoğurma işlemi yaklaşık on gün boyunca devam eder. Bu süre sonunda hamurun kabarması bitecek ve tarhana tamamen tadını alacaktır.
Fazla suyu süzüyoruz ki, tarhana çok fazla un çekmesin ve rengi daha kırmızı olsun. Bu şekilde tarhana daha aromatik bir kokuya sahip oluyor.
Yazın yapıp kışın tüketilecek olan bu tarhana güneşte kuruyor olması Gaziantebin tarhanasının bir püf noktasıdır. 5 kilo yoğurttan kurumuş 1 dondurma kutusu kadar tarhana çıkıyor.
Tarhana yapımı (Her mevsimde yapılabilir)
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Piştikten sonra, tarhana otu çıkarılır irmik konur içerisine irmik koymak istenilmezse malzeme ılıyınca süzme yoğurt ve unu koyarsın. Bu şekilde sabaha kadar bekletilir ve kabarır. Ertesi gün un serdiğimiz tepsilere serilir.
TARHANA TARİFİ
Acı biberi az miktar suda kaynatarak robottan geçirin. Ardından Soğanı ve sarımsakları da robottan geçirin. Dereotu, maydanoz, nane ve domatesi de robottan geçirip hepsini bir tencerede biraz pişirin. Soğuyunca 1 kilo yoğurdu, mayayı ve unu ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Orta Asya'da Tarhana
Tarhananın kuru yoğurt anlamındaki “kurut”la yapım tekniğindeki bazı benzerliklerinden dolayı bu iki ürünün aynı kökenli olduğu, Türklerin, “kurut” dedikleri kışlık azık çeşitlerinden biri olduğu düşünülmektedir (Öğel,1978).
Püf Noktası: Eskiden tarhanayı soğuk suya ilave eder, kaynayana kadar karıştırırdık. Tarhanayı ıslatıp, sonra da sıcak su ekleyip temperleyince sıcak kaynayan suya ilave edebilirsiniz. Çok daha az zaman alır.
Tarhanayı bir kapta 2 bardak soğuk sütle güzelce karıştırın ve kenara alın. Bir tencerede sıvıyağını ve tereyağını eritin ve biber salçasını ekleyip iyice kavurun. Salçanın kokusu çıkınca sütte açtığınız tarhanayı ilave edin hızlıca karıştırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri