Baklagiller. Fasulye, nohut, bakla, mercimek ve diğer baklagiller nem içermeme özelliğine sahiptir. Bu nedenle sağlık için herhangi bir risk oluşturmadan uzun yıllar saklanabilirler.
Kuru fasulye süresiz olarak güvende kalabilir . Pişirdiklerinde yumuşamaları daha uzun zaman alacaktır – ve bazen tamamen yumuşamayacaktır – yaklaşık bir veya iki yıl sonra, ancak yaşlandıkları zaman besin değerlerini kaybetmezler, böylece raf ömürleri belirsiz olarak sınıflandırılır.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Kavanozlara koyduğunuz bakliyatları karanlık, serin, kuru, evcil hayvanların mamalarından ve yemlerinden uzak, haşere öldürücülerle temizlenmiş bir yerde 3 yıl kadar saklayabilirsiniz.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
İlgili 21 soru bulundu
Son Tüketim Tarihi (STT), mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu nedenle insan sağlığı açısından kısa süre içerisinde tehlike oluşturması muhtemel olan gıdaların tüketilebileceği son tarihtir. Son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması uygun değildir.
TETT, bir ürünün uygun koşullarda saklandığında hangi tarihe kadar tüketilebileceğine dair bir tavsiyedir. O tarih geçse dahi, ürün kontrol edilerek tüketilebilir. SKT ise ürünün son kullanılabileceği/tüketilebileceği tarihi ifade eder. Bu tarih geçtiğinde, ürün kesinlikle kullanılmamalıdır.
Kaloriferden veya pişen yemeklerin sıcaklığından dolayı bakliyatlar her mevsimde bozulabilir. Bakliyatların saklama koşullarına depolama alanında dikkat edilmezse de bakliyatlar bozulabilmektedir. Bakliyatlar alındığında da bozuk olabilmektedirler. Bakliyat alırken mutlaka paket kontrol edilmelidir.
Kuru Baklagiller: Mercimek, fasulye ya da nohut gibi kurubaklagiller de su içermez. Bu nedenle son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerekse de bu gıdalar dayanıklı gıdalardır.
Baklagiller. Fasulye, nohut, bakla, mercimek ve diğer baklagiller nem içermeme özelliğine sahiptir. Bu nedenle sağlık için herhangi bir risk oluşturmadan uzun yıllar saklanabilirler.
Kavanozda saklanan bakliyatlar kuru, serin ve karanlık bir yerde muhafaza edildiği takdirde 3 yıla kadar raf ömrü sunuyor. Yine de her ihtimale karşı üç aylık tüketiminizi esas alarak buna uygun miktarlarda depolama yapabilirsiniz.
Bakliyatlar suya karşı çok hassastır. Saklayacağınız dolap, sudan ve nemden uzak olmalıdır. Bu nedenle musluk çevresinde ya da ocak üzerindeki dolapları tercih etmemelisiniz. Ocak üzerine pişen yemeklerin buharından kolayca etkilenebilen bakliyatlar, buharın etkisiyle nemlenecek ve bozulacaktır.
Son kullanma tarihi genellikle ilacı yazılan ayın sonundan sonra almamanız gerektiği anlamına gelir. Örneğin, son kullanma tarihi Temmuz 2020 ise ilacı 31 Temmuz 2020'den sonra almamalısınız.
Taze fasulyenin bayat ya da taze olduğunu anlamak için ortadan kırmak yeterli olacaktır. Eğer taze fasulye ortadan kırıldığında rahat kırılıyorsa ve ses çıkartıyorsa tazedir. Ancak çok zor kırılıyorsa ve lastik gibi bir görüntü oluşuyorsa fasulye çoktan bayatlamıştır.
* Bakliyat paketini açtığınızda ilk olarak koklayın. Hoş olmayan şekilde kokuyorsa, rutubetli, bayat bir kokusu varsa, hemen aldığımız yere iade etmeli, firmasına da tepkimizi bildirmeliyiz.
Hafif sararmış ve rengi matlaşmışsa eski mahsulmüş. Ürün açıkta satılıyorsa, fasulyeyi ortadan ayırdığımız zaman eğer orta tabakası sararmış ise, o da eski mahsul olduğunu gösterirmiş.
Bazı cinsler tavsiye edilen 4-7 °C'de bile soğuk vurmasına maruz kalabilmektedir. Bu nedenle kısa süreli depolamalar 7-10 °C'de yapılmalıdır. Bu koşullarda ancak 8-10 gün dayanırlar. Fasulye bozulmaya müsait bir ürün olduğu için hasattan hemen sonra su ile 4 °C'ye soğutulmalıdır.
Taze Fasulye 'Çıt' Etmeli
Taze fasulye alırken bir tane kırın ve 'çıt' sesini duymaya dikkat edin. Kırdığınızda esnememesi ya da zor kırılması taze olmadığını gösterir.
Evde kuru fasulye, mercimek, barbunya, nohut nasıl saklanır gibi sorularınızın cevabı olarak da, bu bakliyatları mutlaka ağzı kapalı, cam, vakumlu kavanozlar kullanarak hava ile temasını keserek saklamalısınız. Çünkü böceklenme, kelebeklenme gibi bozulmalar hava ile temas etmeleri durumunda görülür.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Pirinç, pişirilmediği takdirde yaklaşık 4-5 yıl boyunca taze bir şekilde muhafaza edilebilir.
Tarihi geçmiş gıdaları tüketmek ise belli hastalık ve rahatsızlıkların riskinde artışa sebep olabilir. Son kullanma tarihi geçmiş bir ürünü yiyip yiyemeyeceğiniz hakkında emin değilseniz, önleminizi alın ve atın gitsin. Özellikle rahatsız edici bir kokusu, aroması ve görünümü olan gıdalar tüketilmemeliler.
Diyelim ki son kullanma tarihi geçmiş ya da bozuk olduğunu tespit ettiğimiz bir ürün aldık, zincirleme olarak gerek zabıta, gerekse Gıda İl Müdürlüklerine şikayette bulunabiliriz.
Son kullanma tarihi belirlenirken ürünün, hesap üzerinde ki (mikrobiyolojik) bozulma süresinden ve tüketilmesi halinde zarar verebilme yüzdesinden faydalanılarak tarih belirlenir ve ortaya çıkan süreden bir miktar önceki tarihler son kullanma tarihi olarak yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri