Arsa fiyatı belirleme araçları Tapusor.com üzerinden ada parsel numarası girerek ya da harita üzerinden gayrimenkulünüzü bularak fiyat belirleme işlerinizi hızlıca yapabilirsiniz. Genel durum sekmesi altında bulunan 'Arsa' butonunu tıkladığınız takdirde size bölgedeki genel arsa metrekare fiyatı hakkında bilgi verir.
Arsa değerini arsanın konumu, etrafındaki binalar ve yatırım değeri gibi özellikler etkilemektedir. Bu değerler aslında Maliye ve Gümrük Bakanlığının yayınladığı asgari ve enflasyona bağlı değerlerdir. Arsa rayiç bedeli internet üzerinden sorgulanabilir. Bu sorgulama işlemi arsanın bağlı olduğu belediyeden yapılır.
Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa tarafından yapılan araştırmaya göre Haziran 2023 itibarıyla Türkiye'de arazi, bağ, bahçe ve tarım alanlarında satılık birim metrekare fiyatları 330 TL oldu, son bir yıl içerisinde fiyatlar yüzde 119 arttı. 2023 yılının başından bu yana artış ise yüzde 34'e ulaştı.
Arsanızın değeri, arsanın içinde bulunduğu bölgede sosyal imkanlar, fiziksel koşullar, ulaşım olanakları ve diğer avantajlı durumlar ne kadar artarsa, o kadar artar. Arsanızın çevresindeki inşaatlar ve projeler, arsanızın değerinin artışını destekler. Göç alan ve kentleşmenin kaydığı bölgeler mutlaka değerlenir.
Yakındaki arsaların değeri
Çevredeki emsal 3 arsanın değeri, arsa bedeli hesaplamasında büyük önem taşır. Arsanızın yakınındaki 3 arsanın rayiç bedeli toplanır ve toplam metrekareye bölünür. Metrekare fiyatı ile arsanın metrekaresi çarpılır. Böylece metrekare başına değer hesaplanmış olur.
İlgili 42 soru bulundu
Dönüm, 1.000 m2 alana eşit olan bir ölçü birimidir. 1945 yılında çıkan yasa öncesindeki, eski kullanım şeklinde ise 30,31 m boyu, 30,3 m eni olan bir alan olan 918,393 m2 için kullanılırdı. Günümüzde ise 1.000 m2 alana eşit olan dekar yerine kullanılmaktadır.
Arsa fiyatı belirleme araçları
Tapusor.com üzerinden ada parsel numarası girerek ya da harita üzerinden gayrimenkulünüzü bularak fiyat belirleme işlerinizi hızlıca yapabilirsiniz. Genel durum sekmesi altında bulunan 'Arsa' butonunu tıkladığınız takdirde size bölgedeki genel arsa metrekare fiyatı hakkında bilgi verir.
Arsa rayiç bedeli sorgulaması ise ise e-devletteki Tüm Belediye Hizmetleri sekmesinden yapılabilir. Mahalle, sokak adı ve bina yaşı girilerek bu adresten arsa rayiç bedeli sorgulama yapılabilmektedir.
Rayiç Bedeli Kim Belirler? Rayiç bedelin belirlenmesi, bir malın değerine uygun satılması, sigorta ve vergi bedellerinin en doğu şekilde hesaplanabilmesi için büyük önem taşır. Konut ve arsa gibi gayrimenkullerin rayiç bedeli bağlı bulundukları belediyeler tarafından belirlenir.
Arsa değerleme raporu almak için gayrimenkul değerleme firmalarına başvurmalısınız. Talep edilen değerleme raporu SPK Lisanslı eksper tarafından gerekli araştırmalar yapılarak hazırlanır. Son olarak rapor SPK Lisanslı Gayrimenkul değerleme şirketi tarafından kontrol edilerek imzalanır ve tarafınıza ulaştırılır.
Üç komşu arsanın metrekarelerinin toplanmasının ardından arsaların rayiç bedelleri de toplanır. Ortaya çıkan toplam rayiç bedel, toplanmış olan metrekareye bölünür. Ortaya çıkan sonuç ise rayiç bedeli hesaplanan arsanın metrekaresiyle çarpılır. Gerçekleştirilen bu işlemler sonucunda arsa değerine ulaşılmaktadır.
TAKS oranı 0,20 ise yine arsa metrekaresi ile çarparak 100 metrekare taban alanı hakkınız olduğu sonucunu çıkarabilirsiniz. Dolayısıyla 500 metrekare arsa üzerine 750 metrekare inşaat alanı izni verildiğinde dilerseniz her biri 50 metrekare olan 15 adet daire yapabilirsiniz.
Örneğin 1.000 m2'lik bir arsa üzerine 500 m2'lik bir yapı inşa edilebiliyorsa, o parselin TAKS değeri 500/1.000 = 0,5 olarak hesaplanır.
Bir toprak arazisinin eni ve boyu çarpılarak 1000 sayısına bölünmesiyle elde edilir. Örneğin, eni 200 metre boyu ise 300 metre olan bir toprak arazisinin dönümü; 200 x 300 =60000 metre kare eder. Bu sonucu 1000'e bölersek 60 olarak buluruz. Yani örnekte ki arazi, 60 dönümdür.
Toplam alanın 1000 metrekare olduğu bir arsa için tapuda belirtilen rakam 1000 metrekare olarak varsayılırsa, tapu katlarında kişiye ait olan alan da 20/500 ise, (1000/500)x20 işlemi yapılıyor. Ortaya çıkan 40 sayısı, kişinin arsadaki hisse payına denk geliyor.
Tapuda belirtilen toplam alanın metrekare cinsinden değeri, arsa payına bölünür. Bu işlemden elde edilen sayı, kişinin pay değeri ile çarpıldığında arsa payı bulunmuş olur. Bu işlem sonucu ortaya çıkan arsa payı, metrekare cinsinden kişinin sahip olduğu arsa hisse payına karşılık gelir.
vatandaşlardan istenen Emlak Rayiç Değeri / Rayiç Değer Belgesini, Belediyeye gelmeden alabilecekleri bir altyapı oluşturuldu. Emlak Rayiç Değeri Belgesi E-Devlet Kapısı'ndan Alınabilecek.
Bir gayrimenkulün satış fiyatı, belediyeler tarafından rayiç bedel olarak belirleniyor. Tapudaki işlemlerde hem gayrimenkulü satan hem alan kişi, bu değer üzerinden emlak vergisi ödüyor.
Her bir konutun çıkartılan 1 metrekare fiyatları toplanır ve referans alınan konut sayısına bölünür. Bulunan 1 metrekare fiyatı, rayiç bedeli hesaplanacak evin metrekaresiyle çarpılır. Bulunan sonuç evin rayiç bedeli olarak kabul edilir.
E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ise değerini sorgulamak istediğin mülkün bulunduğu belediyenin sayfasına girmen ve sonrasında da “Emlak vergisi bildirim sureti” sekmesini tıklayarak değer sorgulama işlemini başlatman yeterli oluyor. Bu işlemleri yaparak dilediğin rayiç bedelini kolayca öğrenebilirsin.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düşük beyan tespiti yapılırsa, tapuda evin değerinin düşük gösterilmesinin cezası hem satıcı hem alıcıdan gecikme faizi ile talep edilir. Aynı zamanda evin değerinin eksik beyanı sebebi ile tapu harcı %25 oranında ceza ile ödenir.
“Beyan değeri”, “belediye rayici”, “emlak vergisi matrahı”, “emlak vergisi değeri” tanımlamalarının Türkiye'de “gerçek değer”, “piyasa değeri”, “pazar değeri”, “piyasa rayici”, “rayiç değer”, “rayiç bedel”, “sürüm değeri” ya da “satış değeri” gibi kavramlarla bir ilgisi yoktur.
Arsa Payı Nereden Öğrenilir? Arsa payınızı hesaplamak yerine, bunu kolaylıkla tapu dairesinden isteyebilirsiniz. Buradan arsa payının kanunlara uyacak şekilde dağıtılıp dağıtılmadığını da görebilirsiniz. Eğer böyle bir durum söz konusu ise pay sahibi olarak mahkemeye başvurabilirsiniz.
Güvenilir ve resmi bilgi olması sebebi ile sorgulama sistemini rahatça kullanarak, E-devlet üzerinden Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü kısmına ulaşarak parsel sorgulama sistemine ulaşabiliyorsunuz.
Arsanın emlak değerini bağlı olduğu belediyeye giderek öğrenebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri