Kiralama süresi, Devlet İhale kanunun 51. maddesine göre 10 yıl süreyle pazarlık usulüne uygun olarak kiralanmasına imkân verilecektir. İki alternatif için de tarla kira sözleşmesi en fazla kaç yıllık yapılır sorusuna cevap olarak 10 yıl süre kanunen belirlenmiştir.
Gayrimenkul sahibinin kira sözleşmesini feshedebilmesi için kira sözleşmesinin 10 yılı doldurmuş olması gerekmektedir. Uzama süresi de denilen 10 yılı takip eden her 1 yılda, sözleşme bitiminden 3 ay önce bildirimde bulunarak kiracının evden çıkmasını talep edebilir.
Tarımsal, ticari, spor ve sosyal nitelikli vb. diğer amaçlarda kullanılmak üzere, talep sahibi tarafından; kiralama amacını içeren bir dilekçeyle taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) başvuru yapılması gerekmektedir.
Kira Sözleşmesi Süresi En Fazla Kaç Yıl Olur? Konut kiralamalarında sözleşmeler genellikle yıllık olarak yapılır. İş yeri kiralamalarında ise uzun süreli sözleşmeler tercih edilir. Kanun gereği kira sözleşmelerinde süre ile ilgili bir kısıtlama bulunmaz.
Kira Kontratı Yenilenmezse Devam Eder Mi? Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.
İlgili 35 soru bulundu
5 Yılını Dolduran Kiracının kira bedeli nasıl belirlenir
Söz konusu %25 sınırı ise TBK'ya eklenen geçici 1. madde ile getirilmiştir. Ancak düzenlemede TBK m. 34/2 gereğince hakim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır denilmektedir.
5 yıllık ya da 10 yıllık kiracı çıkarılabilir mi? 5 yılı dolduran kiracılar, belirtilen hukuksal sebepler olmadan evden çıkartılamaz. Ancak, 10 yılı doldurmuş kiracıların tahliyesi istenebilir. Her yeni kira döneminden 3 ay önce kiracıyı bildirimde bulunarak, kiracı tahliye edilebilir.
Belirsiz süreli kira sözleşmesinde kiracı ya da gayrimenkul sahibi tarafından aksi belirtilmediği müddetçe her 1 yılın sonunda kontrat yenilenmiş sayılır. Kiracı dilediği zaman evi tahliye edebilir.
Kiracı olarak evden çıkmayı bildirmediğiniz müddetçe bir yıl sonunda kira sözleşmesi otomatik olarak yenilenir. Peki, bu yenilenme sürecinde kira sözleşmesinde bir değişiklik yapmak mümkün mü? Kira bedeli dışında sözleşme üzerinde bir değişiklik yapmak mümkün değil.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ev sahibi veya kiracı tarafından aksi belirtilmedikçe her 1 yılın sonunda kira sözleşmesi yenilenmiş sayılır. Belirsiz süreli kira sözleşmesinde kiracı istediği zaman kiralananı tahliye edebilir.
Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir. Boşaltmaya yönelik tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içerisinde açılmış olmalıdır.
TBK m.333 ve m.356 hükümleri kapsamında ölen kiracının mirasçıları kira sözleşmesine kendiliğinden taraf olacaktır ve kira ilişkisi devam edecektir. Ölen kiracının mirasçıları genel hükümlere göre fesih bildirim süresine uyarak en yakın fesih döneminin sonunda geçerli olmak üzere kira sözleşmesini sonlandırabilirler.
Hazineye ait tarım arazilerini kiralamak isteyenlerin, başvuru süresi içerisinde Tarım Arazisi Kiralama Talep Formu (Ek-1) ile taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat etmeleri gerekmektedir.
NOTERSİZ YAPILAN KİRA SÖZLEŞMESİ GEÇERLİ Mİ? Tarafların kira sözleşmesini sözlü olarak, yazılı olarak ya da noter onaylı olarak yapması, kira sözleşmesinin geçerliliği üzerinde bir etki yaratmamaktadır.
Kira sözleşmesinin önemli sebeplerle feshini düzenleyen TBK m.331, hem kiracıya hem de kiralayana, kira ilişkisinin devamını kendileri için çekilmez hale getiren önemli sebeplerin varlığı halinde, sözleşmeyi yasal fesih bildirim sürelerine uyarak her zaman feshetme imkânı vermektedir.
- Taşınmaz mal varlıklarına sahip olan kişiler, kira sözleşmesini ibraz ederek kredi alabilirler. - Herhangi bir ek geliri olan ve bu gelir hesap işlemlerinde görünen kişilerden gelir belgesi istenmeyebilir. - Ayrıca ipotek göstererek gelir belgesi olmadan da kredi çekilebilir.
5 YILI DOLDURDUYSA NE OLUR
Kira sözleşmesi 5 yılı aşmış ise maliklerinin kira bedelinin tespiti için sulh hukuk mahkemesinde dava açma hakkı bulunmaktadır. Belirlenecek kira bedelinde hâkim yüzde 25 sınır ile bağlı değildir. Kira bedeli hâkim tarafından emsal bedellere göre tespit edilir.
1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi, yalnızca sözleşmede belirlenen sürenin dolmasına dayanarak kiracıyı evden çıkaramaz. TBK 347 hükmü uyarınca; belirli süreli şekilde yapılan kira sözleşmesinde kararlaştırılan süre dolunca, sözleşme aynı koşullarla 1 yıl daha uzamış sayılacaktır.
6098 Sayılı Türk Borçlar Kanununa göre konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinde kira süresi bir yıl olabileceği gibi bir yıldan uzun süreli de olabilir. Bir yıllık kira sözleşmeleri, bir yıllık sürenin bitiminden on beş gün önce yalnızca kiracının fesih beyanı ile sona erdirilebilir.
Hükümden de anlaşılmaktadır ki 1 yıllık sözleşme sonunda ev sahibinin tahliye imkanı olmasa da kiracının sözleşmeyi feshederek kendi isteğiyle evden çıkma imkanı mevcuttur. Bunun için kiracı, sürenin dolmasından en az 15 gün önce ev sahibine bildirimde bulunmalıdır.
Kiracı, 7 gün içinde itiraz etmez ve 30 gün içinde ödeme yapmazsa, ev sahibi tahliye talebiyle İcra Mahkemesi'ne başvurabilir. Kira artışı yapmayan kiracıyı tahliye ettirebilmek için her somut olayın kendi içerisinde ayrıca değerlendirilmesi gerekmektedir.
Genellikle yıllık olarak imzalanan kontrat, taraflar arasında herhangi bir tahliye kararı alınmazsa uygulanmaya devam eder. Kontrat yenilenmez veya gayrimenkul sahibi taşınmazın tahliyesini talep ederse belirlenen süre içinde kiracının mülkü boşaltması gerekir.
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
FAHİŞ KİRAYA 3 YIL HAPİS CEZASI
İki yıla kadar olan suçlarda tutuklu yargılama yapılamazken, üç yılla haklarında soruşturma açılan fahiş kira artışına sebebiyet verenler, mahkemenin takdiri ile tutuklu da yargılanabilecekler.
Kirasını düzenli ödeyen kiracıya karşı, kiraya veren, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açabilir. Davada; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacı nedeniyle kiralanan taşınmazın tahliye edilmesi zorunluluğu ispatlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri