Gayrimenkul sahibinin kira sözleşmesini feshedebilmesi için kira sözleşmesinin 10 yılı doldurmuş olması gerekmektedir. Uzama süresi de denilen 10 yılı takip eden her 1 yılda, sözleşme bitiminden 3 ay önce bildirimde bulunarak kiracının evden çıkmasını talep edebilir.
Kira sözleşmesinin önemli sebeplerle feshini düzenleyen TBK m.331, hem kiracıya hem de kiralayana, kira ilişkisinin devamını kendileri için çekilmez hale getiren önemli sebeplerin varlığı halinde, sözleşmeyi yasal fesih bildirim sürelerine uyarak her zaman feshetme imkânı vermektedir.
Sonuç olarak 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda eski kanunun aksine, satımın kirayı bozması kuralı sona erdirilmiştir. Bu çerçevede kiralananın el değiştirmesi halinde, kira sözleşmesi kolaylıkla sona erdirilemeyecek olup yeni malik sözleşmenin tarafı haline gelerek borcunu ifa ile yükümlü olacaktır.
Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir. Boşaltmaya yönelik tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içerisinde açılmış olmalıdır.
Kiralama süresi, Devlet İhale kanunun 51. maddesine göre 10 yıl süreyle pazarlık usulüne uygun olarak kiralanmasına imkân verilecektir. İki alternatif için de tarla kira sözleşmesi en fazla kaç yıllık yapılır sorusuna cevap olarak 10 yıl süre kanunen belirlenmiştir.
İlgili 44 soru bulundu
Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
Hak sahiplerinin talepleri dikkate alınmak suretiyle Milli Emlak Genel Tebliği md.11 e göre arazi kiralama sözleşmeleri on yıl süreyle düzenlenir.
- Taşınmaz mal varlıklarına sahip olan kişiler, kira sözleşmesini ibraz ederek kredi alabilirler. - Herhangi bir ek geliri olan ve bu gelir hesap işlemlerinde görünen kişilerden gelir belgesi istenmeyebilir. - Ayrıca ipotek göstererek gelir belgesi olmadan da kredi çekilebilir.
Yeni Maliğin İhtiyacı
Yeni malik, kendisinin, eşinin, altsoyunun veya üstsoyunun ihtiyacı halinde; kiracıya edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde yazılı şekilde bu talebini kiracıya bildirebilir. Kiracının bildirime rağmen çıkmaması halinde yeni maliğin 6 ay içinde dava açma hakkı bulunmaktadır.
Tarla Kira Sözleşmesi, mülk sahibi ile kiralayan arasında yapılan anlaşmayı temsil eden belgedir. Arazi kira sözleşmesi olarak da bilinen bu sözleşme, kiralanan mülk detayları, kiralayan ve mülk sahibinin bilgilerini içerir. İlgili form doldurularak saniyeler içinde kira sözleşmesi hazırlayabilirsiniz.
Bildirim Yoluyla Kira Sözleşmesinin Sona Erdirilmesi
Gayrimenkul sahibinin kira sözleşmesini feshedebilmesi için kira sözleşmesinin 10 yılı doldurmuş olması gerekmektedir. Uzama süresi de denilen 10 yılı takip eden her 1 yılda, sözleşme bitiminden 3 ay önce bildirimde bulunarak kiracının evden çıkmasını talep edebilir.
Kira Sözleşmesi Hangi Hallerde Feshedilir? Kira sözleşmesi belirli süreli olması halinde sözleşme sona ermeden en az 15 gün önce bildirimde bulunularak kiracı tarafından feshedilebilir. Kiraya veren ancak 10 uzama yılının ardından uzayan yıldan 3 ay evvel bildirimde bulunmak suretiyle sözleşmeyi feshedebilir.
Ev Sahibi Evde Kiracı Varken Evi Satarsa Kiracının Hakları
İmzalanan kira sözleşmesi korunur. Kiracı, evin yeni sahibi ile eski kontrat çerçevesinde ev sahibi, kiracı ilişkisini korumaya devam eder. Yeni ev sahibi ile tekrar kontrat yapılmasına ihtiyaç yoktur.
Kira sözleşmesi sürekli edimli bir sözleşme olduğu için kural olarak sözleşmeden dönme sadece sözleşmenin ifasına başlanılmamışsa mümkün olmaktadır. Dolayısıyla kira sözleşmesi kurulduktan hemen sonra fakat daha sözleşmenin ifasına başlanmadan önce taraflardan biri sözleşmeden dönebilir.
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2017/5595 Esas 2019/1993 nolu ve 13 Mart 2019 tarihli kararında; “Belirli süreli kira sözleşmelerinde, belirlenen sürenin dolması halinde taraflar arasında açık bir anlaşma olmaksızın kira ilişkisi sürdürülürse kira sözleşmesi belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür.
Buna göre sözleşmeyi feshetmek isteyen kiracı, öncelikle kiraya verene yazılı bildirimde bulunmalıdır. Bu bildiriminin sözleşmenin sona erdirileceği tarihten en az üç ay önce yapılması gerekir. Fesih bildirimi sürelere uygun yapıldığı takdirde kira sözleşmesi, altı aylık fesih döneminin sonunda sona erecektir.
Kiracı, 7 gün içinde itiraz etmez ve 30 gün içinde ödeme yapmazsa, ev sahibi tahliye talebiyle İcra Mahkemesi'ne başvurabilir. Kira artışı yapmayan kiracıyı tahliye ettirebilmek için her somut olayın kendi içerisinde ayrıca değerlendirilmesi gerekmektedir.
Ev sahibi kiracıyı kaç yıl sonra çıkartabilir? Kiraya veren, kiracıyı çıkarabilmek için 10 yıllık sürenin geçmesini beklemelidir. Yani kiraya veren kiracıyı 10 yıldan sonra tahliye edebilecektir.
Kira sözleşmesi bitse dahi gayrimenkul sahibi, kiracının evi boşaltmasını talep edemez. Ancak kira sözleşmesinin üzerinden 10 yıl geçtikten sonra bildirimde bulunarak sözleşmeyi feshedip kiracının tahliyesini isteyebilir.
İmarsız arsalar için ipotek gösterilebilecek bir gayrimenkulün bulunması gerekir. Arsa tapusunun hisseli olması hâlinde bir ya da birkaç hisse için kredi verilmez. Hisseli tapusu bulunan arsalar, ancak hisselerin tamamı alınacaksa krediye uygun olarak değerlendirilir.
-Alınacak arazinin ekspertiz değerinin %70'ine kadar olan kısmı kredilendirilebilmektedir. -Ayrıca kredilendirilecek arazinin “Müstakil (Tek) Tapu Senedi"ne sahip olması önem arz ettiğinden, “Hisseli Tapu" olduğu takdirde bütün hisselerin satın alınması koşulu ile kredi kullandırılabilecektir.
İpotek karşılığı kredi çekmek için öncelikle bankaya gelir beyanı sunmanız gerekiyor. Eğer çalışmıyorsanız ancak kira geliriniz varsa bunu da belirtmelisiniz. Daha sonra gelir beyanınız, gayrimenkulünüzün tapusu ya da taşıtınızın sahiplik belgesiyle bankaya giderek başvuru yapabilirsiniz.
İcar kira anlamına gelmektedir.
Türkiye Borçlar Kanunu'nun 347. maddesine göre kiracı, kira sözleşmesinin bitimine 15 gün kala bildirim yolu ile sözleşmesini feshetme hakkına sahiptir. Kiracı kiralanandan çıkacağını belirtmediyse kira sözleşmesi 1 yıl süre ile yenilenir. Kiracı eğer evli ise, eşinin açık rızası olmadan kira sözleşmesini feshedemez.
1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi, yalnızca sözleşmede belirlenen sürenin dolmasına dayanarak kiracıyı evden çıkaramaz. TBK 347 hükmü uyarınca; belirli süreli şekilde yapılan kira sözleşmesinde kararlaştırılan süre dolunca, sözleşme aynı koşullarla 1 yıl daha uzamış sayılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri