Tirat bir tiyatro oyununda oyuncuların yazı ya da konuşmada bir kez söylediği parça. Bir düşüncenin kesintisiz gelişimi; uzun ve tumturaklı konuşma olarak da tanımlanabilir. Genellikle başrol oyuncusunun yaptığı uzun konuşmadır.
Tirat: Oyuncuların birbirine karşılıklı söyledikleri uzun sözler ve bir defada yaptığı uzun konuşma.
Replik: Oyuncunun sözü karşısındakine bırakırken söyleyeceği son söz. Aynı zamanda kendisine söylenen söze karşılık verme anlamına da gelir.
''Fransızca entr'acte "tiyatroda perde arası" sözcüğünden alıntıdır.
Tirat bir tiyatro oyununda oyuncuların yazı ya da konuşmada bir kez söylediği parça. Bir düşüncenin kesintisiz gelişimi; uzun ve tumturaklı konuşma olarak da tanımlanabilir. Genellikle başrol oyuncusunun yaptığı uzun konuşmadır.
İlgili 34 soru bulundu
Tirat da bir kişinin konuşmasıdır, ancak burada oyunun tek kişilik olması söz konusu değildir. Tirat piyesteki kişilerden birinin oyunun bir bölümünde uzun bir konuşma yapmasıdır. Diyalog iki kişinin karşılıklı konuşmasıdır. İkiden fazla kişinin karşılıklı konuşmasına polilog denir.
Kavuklu ile Pişekâr'ın birbirinin sözlerini ters anlamaları bir gülmece oluşturur ki buna arzbâr denir. Arzbârdan sonra tekerleme başlar. Tekerlemede Kavuklu, başından geçen olağan dışı bir olayı Pişekâr'a anlatır.
Çoğu zaman otuz dakika çok nadir olarak da kırk beş dakikada sahnelenen tek perdelik oyunların başlangıç bölümü oldukça kısadır. Çünkü bu oyunların en temel nitelikleri; yoğun- luğu, etkili bir anlatım ile şekillendirilmiş olması ile kısalığıdır. Pek azının giriş bölümü yarım sayfadan uzun sürer.
Tiyatro metinlerine "oyun", metinleri yazan kişiye oyun yazarı (müellif) ve oyunu sahnede canlandıran kişilere ”oyuncu” (ya da daha genel olarak tiyatrocu) denir. Ayrıca eserin sahnelenmesinde görev alan sahne amiri, dekor ve kostüm sorumlusu, ışıkçı, suflör gibi diğer yardımcı elemanlar da vardır.
Hem sinemada hem de tiyatroda, bazı sahnelerde başrol oyuncusunun yerine görev alan oyunculara dublör denir.
Kondüit tiyatroda görevli bir kişidir. Tiyatro oyunu oynandığı sırada sahneye çıkacak olan kişinin sırası geldiği zaman, onu uyarmakla görevli çalışandır. Aynı zamanda canlıların kendinden soğuk bir madde ile temas ettiğinde yaşamış olduğu ısı kaybı da bu isim üzerinden bilinir.
Dekor: Oyun konusunun geçtiği yeri, çevreyi ve atmosferi biçim, kalıp, renk, ışıklama ve bazende simgelerle canlandıran tamamlanmış sanatsal yapım.
Tiyatroda diksiyon; bir metin içerisindeki sözcüklerin oluşumuna neden olan anlardaki anlamı oluşturan eylemin ne olduğunu kavrayıp, bu niteliği, teknik ve kurallar içerisinde üst beceriyle gerçeğe en yakın biçimde sunabilmektir.
Tirat: Oyunda kişilerin birbirlerine karşı söylediği uzun soluklu, coşkulu sözler. Tuluat: Metin dışı, o an akla geldiği gibi hareket etme, söz söyleme, doğaçlama.
Bir tiyatro oyununda, kişilerden birinin sahnede yalnız kaldığında kendi kendine yaptığı, duygularını, niyetlerini açığa vuran konuşma. Dinleyicilere bir kişinin anlattığı, genellikle güldüren olaydır. Dinleyicilere bir kişinin daha önce kayıt altına almış olduğu bir olayı vs. canlandırarak anlatmasıdır.
Yaklaşık 65' sürer; ara yoktur. +10 yaş için uygundur. Betonların göğü henüz delmediği zamanların büyük şehrinin sokaklarında, apartman önlerinde büyüyen bir kız çocuğu.
Süre: İki perde, 120 dk.
Tek Perde / 65 dak. Betonların göğü henüz delmediği zamanlarda büyük şehrin sokaklarında, apartman önlerinde büyüyen bir kız çocuğu. Güzeller güzeli ev kadını anne ile titiz avukat babanın tek kızı: Handan.
i. (Kıptî. balamo “Yunanlı”) Karagöz ve orta oyununda eczâcı, doktor veya meyhâneci rolü yapan, konuşmasına İtalyanca, Rumca kelimeler karıştırarak Frenk, özellikle Rum tipini canlandıran, silindir şapkalı, bastonlu oyuncu [Frenk ve Rum da denir].
Bir gölge oyunu olan Karagöz ve Hacivat ile benzerlik taşıyan Ortaoyunu'nda, oyunun komik tipi Kavuklu (Aptal Uşak) iken Pişekar (Efendi), Karagöz ve Hacivat oyunundaki Hacivat karakterinin karşılığıdır ve aynı zamanda oyunun anlatıcısı işlevini görür.
Orta oyunu bir açık alan oyunudur, mevsimine göre kapalı yerlerde de oynanmıştır. Erkek seyircilerin bulunduğu bölüme “mevki”, kadın seyircilerin bulunduğu bölüme “kafes” denir. Palanga denen orta oyunu alanı daire ya da elips biçiminde olur, izleyiciler bu alanın çevresinde sıralanırdı.
İnsan yüzünün görünürdeki hareketleri mimik olarak tanımlanmaktadır (yüz ifadesi veya yüz ifadesel oyunlar olarak da adlandırılır). Yüz kaslarının her bir hareketi saliseler içinde değiştiği için çoğu durumda her bir mimikten ortak bir ifade ortaya çıkmaktadır.
Pandomim, pantomim, sözsüz oyun ya da mim sanatı, en basit anlatımıyla sözsüz tiyatro oyunudur. Gösteri sanatının dallarından biridir.
Kulis: Tiyatroda, sahnenin arkasında bulunan kısım; sahne arkası.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri