Nadas; geniş anlamıyla arazinin bir yıl veya yılı aşkın bir süre boş bırakılma- sıyla bir sonraki yıl ekilecek bitki için toprağın su ve bitki besin elementlerince güçlendirilmesi şeklinde tanımlanmaktadır.
Genellikle kuru tarım yapılan bölgelerde uygulanan nadas bırakma işlemi, temel olarak topraktaki nemi arttırmak için yapılmaktadır. Artan toprağın neminin mineraller bakımından zenginlik kazanması toprağın verimini ve bereketini arttırır.
Nadas alanlarındaki yaygın uygulama, tarlanın bir yıl boş bırakılması bir yıl kışlık buğday ekilmesidir. Ortalama yıllık yağışın 450-500 mm'nin altında olan yerlerde nadastan sonra yetiştirilen buğdayın verimi sürekli yetiştirilen buğdayın iki misli veya daha fazladır.
Dünyada ve ülkemizde yağışın yetersiz olduğu bölgelerde uygulanan yöntem olan nadas nedir, nadasa nedir açıklayacak olursak ,toprakta su biriktirmek, yabancı otları azaltmak ve verimde artış sağlamak için toprağın işlenerek ekim yapılmadan belirli bir süre boş bırakılmasına nadasa bırakmak denir.
İlgili 17 soru bulundu
Toprağın aşırı işlenmesi,nadasa bırakılması,ormanların tahrip edilmesi,meralarda aşırı otlatma yapılarak bitki örtüsünün cılızlaştırılması,eğimli yerlerde tarım alanlarının eğime paralel sürülmesi erozyonu hızlandırır.
Boş bırakmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir yerde kimse oturmamak, boş kalmak.
Nadas ile toprakta yağışların %18-22'si depolanabilmektedir. Nadasa ayrılan tarlanın otlatmada kullanılması doğru değildir. Nadas süresince yabancı otlar ile mücadele edilmelidir.
Verimi ve kaliteyi artırmak için toprak ne zaman sürülmelidir? İlkbaharda erken sürüm yapılırsa toprak kesekli olmaktadır. Daha sonra bu keseklerin parçalanması daha da zorlaşmaktadır. En uygun zaman ise ilkbaharda mart-nisan ayında tarlaya girilebilen en erken dönemde, anızın bozulmasının gerektiği belirlenmiştir.
Kara nadas-buğday/arpa üretim sistemi günümüz çevre anlayışı, erozyonu önleme, toprak kalitesini iyileştirme, sürdürülebilir buğday ve arpa üretimi yönünden doğru bir sistem değildir. Bu nedenle geleneksel olarak uygulanan bu sistem yerine, baklagil- buğday/arpa üretim sistemine dönülmesi gerekir.
Sürülmüş tarlalara ekim için ikileme ve üçlemesi yapılır. Sürümle birlikte gübreleme de devam eder. Özellikle soğuk bölgelerde hububatta erken ekim amacıyla bu ay ekim başlar. Endüstri bitkilerinde sulama, çapalama ve diğer bakım işleri devam eder.
Ekim nöbeti, suyun toprağa sızma derecesini arttırır. Bu durum, yüzey akışından doğan erozyonu önlediği gibi, suyun toprakta depolanmasına yardımcı olur.
Tarla sonbaharda gölge tavında alt tabakadaki çiğ toprağı yukarı çıkarmadan sürülmelidir.
Yağışın azlığı nedeniyle nadasa bırakılan veya zayıf bitki örtüsünün olduğu arazilerde, ilkbahar ve erken yazda düşen yüksek yoğunluklu yağışlar veya hızlı esen rüzgârlar toprak erozyonuna neden olmaktadır.
Tarlada yeri bir kez havalandırdıktan ortalama üç ila dört gün sonra tekrar havalandırma yapılması işlemine tarla ikileme denmektedir. Tarla ikileme işlemi toprağın altında hastalık oluşmaması için oldukça önemli bir işlemdir.
Yurdumuz üretiminin %90 'ını Karadeniz bölgesi karşılar. En fazla Ordu- Giresun olmak üzere Karadeniz kıyılarında tarımı yapılmaktadır. Ayrıca Marmara Bölgesinde Sakarya çevresinde tarımı yapılır.
Bu yöntemle işlenen tarlalarda toprak üzerinde kalan anız kalıntılarının su ve rüzgar erozyonunu büyük oranda engellemekte ve yağan yağışların toprak içerisine sızmasını kolaylaştırmaktadır.
Tarla hazırlığında amaç; ön bitki artıklarını toprağa karıştırmak, yabancı otları yok etmek, iyi bir tohum yatağı hazırlamak, çimlenme, çıkış ve büyüme için uygun rutubet, havalanma ve sıcaklığı sağlamaktır. Tarladaki ön mahsül kaldırıldıktan sonra 20-25 cm derinlikte pullukla sürülür.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
Nadas alanları; aarzinin yeteneğine göre kullamlması, tüm sulama suyu po- tansiyelimizin kullanıma alınması ve nadası azaltan ·ekim sıralarının uygulanması ile azaltılabilir.
GELENEKSEL TOPRAK İŞLEME
işleme aleti olarak pulluk kullanılır ve toprak 25-30 cm derinlikte alt üst edilerek işlenir.
OCAK AYINDA YAPILACAK TARIM İŞLERİ TARLA ZİRAATI: a) Kışı ılık geçen yerlerde ilkbaharda ekilecek tarlalar sürülür ve açmalar yapılır.
Başını boş bırakmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeyi ya da kimseyi kendi haline bırakmak; denetim altına tutmamak.
Boş gösteren, kısaca, gösterileni belli olmayan gösteren anlamına gelmektedir.
Boş oturmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: hiçbir işi olmamak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri