Sperm kanallarının olmaması, testislerin küçük olması, testislerin testis torbasında değil de kasıkta olmaları, penisin küçük olması, genital bölgede kıllanmanın az olması da çocuk sahibi olamama nedenlerindendir.
Testislerin Küçük Olması Kısırlık Mıdır? Testislerin normalden daha küçük olması kısırlıkla ilişkili olabilir. Kısırlık tedavisi alan erkeklerde bu durum ile karşılaşıldığında en kısa sürede bir üroloji uzmanına başvurulmalıdır.
Testiküler atrofi yani testislerde küçülme, sperm ve erkeklik hormonu üreten hücrelerdeki kayıp nedeniyle karşılaştığımız bir durumdur. Testisler küçüldüğünde erkeklerin sperm sayıları azalabilir, hormon seviyeleri düşebilir ya da tüm bu sonuçlar eş zamanlı yaşanabilir.
47 kromozomu olan bu erkeklerde testisler küçük ve sert, sekonder seks karakteristikleri de az gelişmiştir. Bu vakalarda sperm üretimi olmaz.
Normal bir erkekte testis boyutları 15-20 mL boyutlarında olmalıdır. Elle muayenede ise uzun aksının 40-45 mm, 20-30 mm genişliğinde ve 30 mm kalınlığında olması gerekir.TESTİSTE BÜYÜME VEYA ELİNİZLE MUAYENEDE BİR KİTLE HİSSEDİYORSANIZ, SİZE EN YAKIN SAĞLIK KURULUŞUNDA ÜROLOJİ UZMANINA MUAYENE OLMANIZ GEREKİR.
İlgili 36 soru bulundu
Testis atrofisi veya atrofik testis, testisin normal boyutlarından daha küçük olması demektir. Tek taraflı, yani sadece bir testiste olacağı gibi iki testiste (bilateral) testis atrofisi şeklinde de görülebilir. Testislerin içinde bulunduğu torba (skrotum), ısıya duyarlı bir organdır.
Hala endişeniz varsa doktora görünüp, sperm sayımı ile testosteron seviyenizin ölçülmesi ve ultrason ile testisinizin incelenmesi, durumunuz neyse ortaya koyacaktır. Testisi küçük erişkin bir erkekte bunu gidermek için etkili bir tedavi yöntemi yoktur. Hormon eksiklikleri ise, rahatlıkla dışarıdan tamamlanabilir.
Doğumda testis yaklaşık 1 cm3 hacmindedir ve yaklaşık 8 yaşına kadar bu hacimde stabil kalır. Ergenlik dönemine girilmesiyle oluşan hormonal uyarılarla testis büyümeye başlar. Beraberinde ikincil seks karakterleri gelişir ve genital diğer organlarda büyümeye başlar.
Erkek üreme hücresi olan spermin kaliteli olup olmadığı, spermiogram testi ile anlaşılır.
Sebze ve meyveler testisin en iyi dostudur. Özellikle kuru erik, kuru üzüm, yaban mersini, böğürtlen, ahududu, çilek, portakal, kiraz, lahana, ıspanak, Brüksel lahanası, brokoli, kırmızı dolmalık biber, mısır ve patlıcan antioksidanlardan zengin bazı yiyeceklerdir.
Testis ya anne karnındaki dönemde hiç oluşmamıştır ya da oluştuktan sonra meydana gelen damarsal tıkanıklıklar nedeniyle testis kaybolması söz konusudur. Tek ya da çift taraflı olabilir. Tek taraflı olanlar genellikle aynı taraf böbrek yokluğu ile birliktedir.
Tek testis çocuk sahibi olmaya engel değildir. Tek testisi olan kişiler, eğer bu testis normal ise kısırlık sorunu yaşamazlar. Aynı tek testisli olmak, sertleşme sorunu ya da diğer cinsel bozukluklarına da yol açmaz.
Muayene rektumdan yapılır ve prostat kontrol edilir. Testis biyopsisi: İnce iğne yardımıyla testislerden örnek alınarak tıkanıklık olup olmadığı incelenir. Hormon testleri: Sperm DNA parçalanma testleri ve anti-sperm antikorları da diğer testlerin yetersiz olması durumunda kullanılan yöntemlerdir.
Çoğunlukla 40 yaşından sonra görülen sperm miktarındaki düşüş, zamanla birlikte hızla azalmaya devam eder. Baba olmanın yaş sınırı kişiden kişiye farklılık gösterse de genellikle 65 yaşından sonra sperm kalitesindeki kritik düzeydeki azalmaya bağlı olarak kişinin üreme kapasitesi son bulur.
Düşük sperm sayısı, aynı zamanda oligospermia olarak da adlandırılabilir. Hiç sperm hücresi olmamasına ise azoospermia adı verilir. Eğer, meniniz içerisinde mililitre başına 15 milyondan daha az sperm hücresi bulunuyorsa, düşük sperm sayısı problemine sahip olabilirsiniz.
İnsanlarda yetişkin bir erkekte testis büyüklüğü olarak, sağlıklı bir testisin boyutları en az olmak üzere, özellikle uzunluğu 3,5 cm, genişliği 2 cm üzerinde olması gerekir. Yetişkin erkeklerde testis hacmi ortalama 18ml civarlarındadır.
Testis nedir? Erkek üreme sisteminin bir parçası olan testisler, skrotum adı verilen bir deri kesesi içinde penisin arkasında oturan iki oval bezdir.
İnmemiş bir testis hormon üretebilir, ancak sperm yapma yeteneği bozulur. 1 yaşında, tüm zamanında doğmuş erkek bebeklerin yaklaşık% 1'inde inmemiş testis ( kriptorşidizm ) vardır. Bu, yeni doğan erkek bebeklerde seks organlarının en sık görülen doğum kusurudur.
Semenin ilk gelen damlaları sperm yoğunluğunun en fazla olduğu kısımdır. Sperm renkleri: Semen miktarı1,5- 2 ml ve üzerinde olmalı beyaz-gri opak renkte olmalıdır. Kahverengi veya parlak kırmızı kan görülmesi durumunda mutlaka muayene için bir üroloğa gitmek gerekir. Semenin rengi değişiklik gösterebilir.
Spermiogram testi infertilite (kısırlık) tanısında önemli bir testtir. Eczanelerde ve büyük parfümerilerde evde sperm testi veya erkekler için kısırlık testi gibi çeşitli isimlerle satış yapılmaktadır.
Yapılan çalışmalar egzersiz yapmak, stresten arınmak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, alkol ile sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmenin sperm sayısını ve sperm kalitesini artırdığını ortaya koyuyor.
Beyin tabanına yakın hipofiz bezinin uyarısı ile testisler tarafından üretilen testosteron, cinsel dürtü ve sperm üretiminin yanında, erkeklerin penis ve testislerin büyüyerek gelişmesini, sesin kalınlaşmasını, kas ve kemiklerin güçlenmesini de sağlıyor.
İyi bir beslenme planı, düzenli egzersiz, yeterli su tüketimi ve sigara gibi kötü alışkanlıkların bırakılması testis sağlığını korumaya yardımcıdır. Düzenli kontrol ve hasta takibi ile de mevcut sorunların kısa sürede tespit edilmesi ve tedavi edilmesi mümkün olur.
Ceviz, omega 3 yağ asitlerinden en zengin olan bitkisel besinler arasında yer alır. Omega 3 yağ asitleri erkek bireylerde testislere kan akışını hızlandırır. Bu sayede sperm üretimini destekler, sperm sayısının yeterli seviyede olmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri