Çiftlik Kurmak ve Ruhsat Yapılar için yapılan yatırım ise tarımsal yatırım planları olarak adlandırılır. Çiftlik kurmak istediğiniz tarlanız hazırsa ve belirli bir alan üzerinde organik çiftlik faaliyetlerine başlamak istiyorsanız yapmanız gereken ilk olarak tarlanız için çiftlik ruhsatı almak olmalıdır.
Çiftlik kurmak için kaç dönüm? Bu nedenle kurulacak veya kurulu hayvancılık işletmesinin kaba yem üretimi yapabileceği hayvan başına en az 2,5 dönüm sulu veya 5 dönüm kuru arazisi olmalıdır.
Gelin bu sorunun cevabına detaylı bir şekilde bakalım. Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
İl Tarım Müdürlüğü : Belediyeden alınan görüş yazısı ile birlikte 2 adet mimari avan proje, tapu fotokopisi, kimlik fotokopisi, kadastro çapı, taahhütnameler, ÇKS. belgesi, 1/25000 ölçekli harita ile başvuru yapılır.
Başvurular Nereye Yapılmaktadır:
GAP, DAP, KOP ve DOKAP kapsamındaki 41 ilde, inşaat yatırımları için doğrudan İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine, damızlık erkek materyal alımları için ise İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurular yapılmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Bütün tarım alanlarında, hayvancılık amaçlı ağıl, kümes ve ahır yapılarında yapılacak diğer tarımsal amaçlı yapılarda toplam inşaat alanı 5000 m2'yi geçemez. Marjinal tarım arazilerinde emsal = 0.30 koşulu sağlanmalıdır. Tüm tarımsal amaçlı yapılarda yapı yüksekliği hmax=6.5 m'den ve iki kattan fazla olamaz.
Ziraat Bankası devletin hayvancılığa olan desteğini halka sunmaktadır. Bu sayede hayvancılık sektöründe bulunanlar bu düşük faizli kredi imkanları ile hayvan, yem, makine gibi alet ve malzemelerini alabileceklerdir.
👉 https://tekpencere.tarbil.gov.tr/ adresine E- Devlet şifresiyle giriş yapılır. Üst kısımda bulunan “BELGE AL“ tıklanarak, İşletme Tescil Belgesini almak istediğiniz işletme seçilerek ödeme yapılıp, doğrulanabilir işletme tescil belgesi alınır.
Bir büyükbaş için gerekli olan ahır alanı ortalama olarak 20 m2 civarıdir. Çiftliklerde hayvan sayısıyla orantılı büyüklükte depolar ve silaj koridorları bulunmak zorundadır. Kadastroda işlenmiş bir yolu bulunmayan alanlara çiftlik ruhsatı verilmemektedir.
İmar Kanununun 27 nci maddesine göre, belediye ve mücavir alanlar dışında planı bulunmayan köy ve mezraların yerleşik alanları ve civarında sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak hayvancılık amaçlı yapılar için yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni aranmaz.
Peki, tarlaya bağ evi yapmak için izin nereden alınır? Öncelikle tarlanın bulunduğu bölgeye ait belediyeye gidilmeli ve arsanın belediye tarafından mutlaka sorgulatılması gerekmektedir. Daha sonra tarlanın tapusu da dahil olmak üzere, tarla ile alakalı bütün belgeler alınmalı ve imar izni maliyeti ödenmelidir.
Eğer tarım ve hayvancılık için kullanılan bir tarlaya ev yapmayı planlıyor iseniz ruhsat almak zorunda olduğunuzu unutmayın. Tarlaya ev yapmak için öncelikle izin belgelerinizi eksiksiz olarak toparlamanız gerekiyor.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
12-15 koyun başına 1 hektar (10 dönüm) bir araziye sahipseniz ve arazide yetişen doğal bitkiler yılın 9 ayı boyunca en az koyunların % 70 oranında beslenmesi için yeterli ise, o zaman mera bazlı bir beslenmeden yararlanabilir ve besleyicilere (yemlere) önemli miktarda para harcamazsınız.
Yemlik ve suluğa sahip olması şartıyla inek başına 12-14 m2'lik alan gereklidir. Süt sığırı yetiştiriciliğinde buzağıların sağlıklı büyütülmeleri önemlidir.
Ağıllarda her koç için 1.5 - 2.0 metrekare, her koyun için kuzusu da dikkate alınarak 1.25 - 1.5 metre kare taban alanı gereklidir. Her hayvan için 3 ve 4 metre küp hava hesap edilmelidir.
günde 10 inek ortalama 300l süt yapar. 1 süt ineği ortalama 30 kilo kaba ve kesip yem yer. günlük çiğ sütün kilosu. şu anda mandıralara 18 tl'den satılıyor. 300l süt gün 5400 TL kazandırır. gelelim masraflara. 10 ineğin günlük yem masrafı 1700 TL. ineklerin barınabileceği çiftlik tarzı.
olarak ortalama bir hesap ile 100 başlık bir canlı hayvan alım size ahırın maliyeti 1.050.000 TL yani bir milyon elli bin TL mahal olacaktır. Bu maliyet oranı ise 50 baş için 500 bin TL kadar düşecektir.
nedeniyle mutlaka toprak, su yönetimiyle birlikte ele alınmalıdır. Kültür ırkı bir büyükbaş hayvan için yıllık gerekli olan kaba yem miktarı 4,5 ton olarak hesaplanmaktadır. 4,5 ton kaba yem, yaklaşık 7 ton mısır silajı ile 1,5 ton kuru ota (yonca, fiğ, arpa-yulaf-buğday hasılı, korunga vb.) denk düşmektedir.
Çiftçi belgesi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülkedeki tüm çiftçileri kayıt altına almak için verilen resmi bir belgedir. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıt olan çiftçiler bu belge ile devlet tarafından verilen destek ve hibelerden yararlanabilirler.
Çiftçilik belgesini tarım yaptığınız il ya da ilçelerin ziraat odalarından almanız gerekir. Bunun için öncelikle e-devletten çiftçi kayıt formunu indirmeniz ve çıktısını alarak doldurmanız gerekir. Sonrasında diğer gerekli evraklar ve başvuru formu ile Tarım İl Müdürlüğüne başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
Gelir durum belgesi, e-Devlet üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir. Bunun için; e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra, kurumlar bölümünden Hazine ve Maliye Bakanlığı ekranına giriş yaparak en üst sırada yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti alanına tıklanarak gelir durumunu gösteren belge edinilebilir.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tarım, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, laboratuvar hizmetleri ve gıda teknolojisi alanlarında eğitim veren lise ve dengi okullardan mezun olanların mahallinde uygulayacağı projelere 250.000 TL (KDV Hariç)'e kadar hibe verilecektir.
2023 TKDK büyükbaş hayvancılık desteği ne kadar? IPARD 101 nolu tedbir kapsamında büyükbaş süt ve et sektörleri için en az 5.000 Avro, en fazla 500.000 Avro destek verilmektedir.
Ziraat Bankası tarafından 2023 yılında Tarım alanında gerçekleştirilen faaliyetlerin desteklenmesi ve çiftçi sayısının arttırılmasına yönelik Kadın Çiftçilerimize ve Genç Çiftçilerimize 1.000.000 TL'ye kadar "%10 özkaynak katkısı" ile kredi desteği verilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri