Özetle; araştırma çaya tatlandırma amaçlı olarak bal ilave edilmesi durumunda toplam fenolik içeriğinin ve antioksidan kapasitesinin belirgin şekilde arttığını ortaya koyuyor. Bu da balın, çayın tatlandırılması için iyi bir alternatif olarak kullanılabileceğini gösteriyor.
Koyu çay içerisindeki tanenler bağırsak hareketlerini azaltarak sindirim güçlüğü sorununa neden olabiliyor. Ancak bal eklenir ve çayın her çeşidi açık olarak demlenerek hazırlanırsa bağırsak hareketleri hızlanıyor, tansiyon artırıcı sorun da kalmıyor.
Bal ısıtılmaması, kaynatılmaması gereken bir besindir.
Bu sebeple balı sıcak çaya katmak veya keke bal koymak ve böyle pişirmek sağlığımıza yarardan çok zarar verir. Çünkü ısınmış balda HMF yani hidroksimetil furfural oluşur. Kısacası çaya bal katmak oldukça tehlikelidir.
Doç. Dr. Ahmet Güler, balın 43 derecenin üzerinde ısıya maruz kalması halinde besin değerini yitirdiğini, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan balın tatlandırıcıdan öteye geçmeyeceğini söyledi. Balı, sıcak süt veya çaya karıştırmayın!
Araştırma sonuçlarına göre; bal ile lezzetlendirilen bitki çaylarının antioksidan değerinde 60 kata kadar* bir artış sağlanıyor. Ayrıca bal, siyah çayın antioksidan değerini de 4 kat arttırıyor.
İlgili 40 soru bulundu
Özetle; araştırma çaya tatlandırma amaçlı olarak bal ilave edilmesi durumunda toplam fenolik içeriğinin ve antioksidan kapasitesinin belirgin şekilde arttığını ortaya koyuyor. Bu da balın, çayın tatlandırılması için iyi bir alternatif olarak kullanılabileceğini gösteriyor.
Ocağın altını kapatarak çayın içim sıcaklığına gelmesi için zaman tanıyın. Çayı süzerek kupaya doldurduktan sonra, üzerine Balparmak Narenciye Balı'nı ilave edin. Balın çaya homojen bir şekilde dağılması için iyice karıştırın. İşte, çayınız tüketime hazır!
Ayurvedaya göre ısıtılmış veya pişirilmiş bal (sıcak içeceklerin içine eklenen bal da dahil) çakraları kapattığı için "toksiktir". Pişirilen balın toksik, yani insan vücuduna zararlı olduğu iddiasının en büyük dayanağı budur.
Ballı ılık su içmenin vücuda etkileri
Ilık su boğazınızı yumuşatırken bal da boğazınızın ince bir tabakayla örtülmesini sağlar. Bu yumuşatıcı etki ile birlikte öksürüğün giderilmesine yardım eder. Uyku kalitesini arttırır. Üst solunum yolunu açarak rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olur.
Balın sıcak içeçeklere katılarak tüketiminde temasın bir sakınca yoktur. Balın çaya, bitki çaylarına, sıcak suya katılması balın bozulmasına sebep olmaz. Balın bozulmasına ve değer kaybetmesine sebep olan etkiler daha uzun süreli sıcaklıklardır.
BALIN ZARARLARI NELERDİR? Bal aşırı tüketimde ve iyi seçilmediğinde vücutta ciddi şekilde zararlar oluşturabilir. Balın tamamının şeker olması ve bu şekerin büyük bir kısmının früktoz olmasından dolayı insülin direnci olan, aşırı kilolu ve diyabet rahatsızlığı olan kişiler tarafından tüketilmemelidir.
1 hafta boyunca çalışan arılar, bir çay kaşığı bal üretimi yapabilir. Arılar genellikle 1 hafta kadar yaşayabilir. Yaşadıkları süre boyunca da sadece bir çay kaşığı bal üretebiliyor.
Uzmanlar gribe karşı limon ve bal tavsiye ediyor.
Uzmanlar grip ve soğuk algınlığı için bir limonun suyuyla bir tatlı kaşığı balı bir bardak ılık suyla karıştırıp içmeyi tavsiye ediyor.
Metabolizmayı hızlandıran ballı limonlu su ayrıca kabızlığa karşı etkilidir. Bağırsak dostudur, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. İçerisindeki bal şekere alternatiftir. Tatlı isteğini bastırır.
Balın antiseptik etkisi midenin asit derecesini düşürür. Ballı su içmek kalın bağırsağınızın susuz kalmasını önler; böylelikle kabızlık, şişkinlik sorunlarına da iyi gelir. Ballı su içtiğinizde gaz, mide ağrısı ve yanması gibi problemlerinizin de geçtiğini görürsünüz.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Bu özelliği ile bakteri, mantar ve virüs gibi mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlarla vücudun mücadele etmesini kolaylaştırır. Doğal bağışıklığı artırmak için geceleri birer kaşık bal tüketilebilir.
Bal içerdiği enzimler sebebiyle şişmanlığı önler. Bilhassa ılık bal şerbetinin zayıflatıcı özelliği vardır. YARA İLTİHAP GİDERİR: Bugün modern tıpta ameliyat yaralarında bal kullanıldığı bilinmektedir.
-Aynı zamanda balın faydalarından önemli olan bir özelliği de iltihap önleyici olmasıdır. Bakterileri temizler.
Bir kibriti hafifçe balın içerisine batırın. Ardından kibriti yakın. Eğer bal değdirdiğiniz kibrit yanmaya başladıysa bal gerçek ve saftır, yanmıyorsa sahtedir.
Düzenli olarak tüketilen ballı ılık su, kabızlık sorununu ortandan kaldırır. Ilık su ve bal bağırsakları aktif hale getirir. Buradaki en önemli nokta her sabah aynı saatte aç karnına tüketmek. Hastalığa neden olan toksinleri vücuttan uzaklaştırır.
Isı kaliteyi bozar ve bal enzimlerini, besin maddelerini kaybeder. Isıtılmış bal aslında vücutta kötü etkiler yaratabilir ve hatta ölümcül olabilir. Balın 40 dereceye kadar ısıtmak, tadının da acımasına sebep olan bazı kimyasal reaksiyonlar oluşturur.
Boğazın yumuşaması için öncelikle ılık suyun içerisine bir tatlı kaşığı bal koyarak içebilirsiniz. Boğazdaki yutkunma zorluğuna ve boğaz ağrısına ballı su fayda sağlamaktadır. Bunun dışında tuzlu veya karbonatlı su kullanarak gargara yapabilirsiniz.
Bir fincanın içine yarım çay kaşığı kadar toz zencefili koyun. Üzerine sıktığınız limonun suyu ekleyin. Ardından 1 tatlı kaşığı bal ekleyin. Son olarak toz zencefilli karışımın üzerine 1 su bardağı sıcak su döküp, güzelce karıştırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri