Köyde İzinsiz Ev Yapmanın Cezası Bu eylemler, 42. maddenin 5. fıkrasına göre cezalandırılır. Buna göre, bu yapıların diğer şartlar taşınmasına rağmen sadece muhtarlık izni alınmaksızın yapılması halinde yapı sahibine bin Türk Lirası (2022 yılı için 1.485,00 TL) idari para cezası verilir.
Arazi kullanım plânlarında, tarımsal amaçlı kullanım için ayrılmış arazilerde, izinsiz yapılan bütün yapılar yıkılır ve temizlenir. Arazinin yeniden eski haline gelmesi için yapılan masraflar sorumlulardan tahsil edilir.
MADDE 184 - (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Gelin bu sorunun cevabına detaylı bir şekilde bakalım. Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
Her ne kadar yapacağınız ev tarlanın yüzde 5'ini geçmeyecek olsa bile bu büyüklüğün de bir sınırı vardır. Ev inşaatınız yüzde 5'i geçmiyor olsa bile, tarlanız ne kadar büyük olursa olsun yapacağınız evin 250 metrekareyi geçmemesi gerekiyor.
İlgili 33 soru bulundu
Tarlaya ev yapmak için izin belgesinin nereden alınacağı da bir merak konusudur. Tarlaya ev yapmak için izin alınan kurumlar tarlanın bulunduğu bölgenin belediyesidir. İkametgah adresiniz ve arazinin kayıtlı olduğu belge ile birlikte doğrudan belediyeye başvurabilir ve izin belgesi alabilirsiniz.
1) Bağ evi yapılırken projenin valilik onayının alınması ve bunun ilgili muhtarlığa bildirilmesi gerekir. Yapılmak istenen bağ evleri ruhsat alınarak inşa edilebilir. 2) Öncelikle tarlanın imara açık hale getirilmesi gerekir.
Tarla arsaya dönüşürse küçülür mü ? Bilmeniz gereken diğer bir husus, imar uygulaması başladığında, tarlanız %40 oranında kamuya terk yapılacağıdır. Bunu göz önünde bulundurmalısınız. Yani bu gün alacağınız 3000 m2 bir tarlanın imar uygulaması yapıldıktan sonra 1.200 m2 Terk yapılacaktır.
Çünkü tarım arazileri imarsız arsa sıfatı altında bulunmaktadır. Tarla arazilerine izin olmadan ve belli kurallara uyulmadan ev yapmanın yasak olmasının bir sebebi, tarım işleyişinin ülke genelinde verimini sürdürmesidir.
Tarlaya yapılacak inşaat 250 metrekare. Tarla alanı ne kadar olursa olsun, 250 metrekareden fazla alana sahip inşaat yapılamıyor. Aksi takdirde verilen yüzde 5 lik dilimi üzerinde inşa edilen yapı, kaçak olarak nitelendiriliyor.
Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Devlet izni olmaksızın yapılan yapılar kaçak yapı olarak nitelendirilir. Kaçak yapı yapmanın cezası 500.000- TL ila 25.000.000- TL arasında değişir**.
TAPUSUZ ARAZİDE EV YAPILIR MI? Tapusuz bir arazide ev yaptırmak ilkesel olarak hukuken mümkün değildir. Tapusu olmayan bir arazide yapılan ev için tapu süreçleri işletilemez. Ev yapılsa dahi kaçak duruma düşer ve her an yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalınır.
Bu bilgiler doğrultusunda gayrimenkul hukukuna göre tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olabilmektedir. Tarım arazilerinin imara açılabilmesi için ise öncelikle tarla arsa cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir.
Köyde İzinsiz Ev Yapmanın Cezası
Bu eylemler, 42. maddenin 5. fıkrasına göre cezalandırılır. Buna göre, bu yapıların diğer şartlar taşınmasına rağmen sadece muhtarlık izni alınmaksızın yapılması halinde yapı sahibine bin Türk Lirası (2022 yılı için 1.485,00 TL) idari para cezası verilir.
Tarım arazileri kendi içerisinde; mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ve sulu tarım arazileri gibi türlerden oluşmaktadır. Belirtilen bu tarım arazilerinin istisnai haller dışında imara açılması mümkün değildir.
Bu durum tarım arazisinin değerini arttırır. Ancak 1/1000 Uygulama imarı çıkmamış olduğundan, henüz yapılaşma izni yoktur. 1/1000 Uygulama İmar Planı çıkmış bir tarlanın arsaya dönüşebilmesi için max.parselin %40'ı oranında bir alanın Belediyeye bedelsiz terki şarttır.
Tarla konumundaki arsaya prefabrik ev yapmak için gerekli ilk şart arsanın yola cephesinin olması. Yola cephesi bulunmayan parsellere prefabrik ev yapamazsınız. Yapacağınız ev tarlanın maksimum %5'ini kapsamalıdır. Kanunlar tarla üzerine en fazla 250m2 prefabrik ev yapılmasına izin vermektedir.
İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
e-Plan otomasyon uygulaması ile imar durum belgelerine; il, ilçe, mahalle, ada, parsel ve plan bilgilerini girerek ulaşmak mümkündür. Detaylı bilgi için; https://e-plan.gov.tr/imar adresine gerekli bilgileri doldurarak ulaşabilirsiniz.
İmar planları hazırlanırken ilgili belediye arsa veya arazi sahibinin rızasını alma gereği duymadan onun arsa veya arazisine el koyabilmekte, farklı parselleri birleştirebilmektedir.
Dilekçe ve evraklar hazırlandıktan sonra imar durum belgesi harcı ödenir. Bu harç her sene yenilenir ve o sene bulunan harcı öğrenmekte fayda var. 2021 için bu ücret 66 Türk lirasıdır.
Tarlaya ev yapmak için tarlanın bağlı bulunduğu belediyeye başvurmak gerekir. Köy sınırları içine giriyorsa da İl Özel İdare'ye başvurmalısınız. Bu aşamada tarlanın tapusu, gerekli belgeler ve süreç ile tarla sahibi dışında başkası ilgileniyorsa tarla sahibinin vekaletnamesi istenmektedir.
Öncelikle ister 1 dönüm tarlanız olsun, ister 2 dönüm eğer tarlanıza bağlı belediyeden ev yapma izni edebilirseniz, yapabilirsiniz. Belediye sizin tarlanıza ne kadarlık bir inşaat yapabileceğinizi de söyler. Bu bilgiye göre de evinizi istediğiniz tarzda yapabilirsiniz.
Ahşaptır herhangi bir yapı iznine gerek yoktur. Ya da işte belediye beton atılmadığı sürece size cezai bir işlem uygulamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri