TARIM: Tut İlçesi çok çeşitli bitki türlerinin yetiştiği bir beldedir. Yörede halkın geçimini sağlamak amacıyla ürettiği ürünler arasında Antep Fıstığı, Pamuk, Pirinç, Buğday, Arpa, Nohut, Fasulye, Mercimek, Tütün, Soğan, Sarımsak, Biber, Salatalık, Domates, Patlıcan, Karpuz ve diğer sebze türleri ilk sırayı alır.
Bitkisel ürünler, yaş sebze ve meyveler, kurutulmuş meyveler, baharatlar, bakliyatlar(nohut, fasulye, mercimek), hububat ürünleri( buğday, arpa, yulaf) tıbbi ve aromatik bitkiler. Hayvansal ürünler, et, süt bal, yumurta ve yağlar. İşlenmiş ürünler, un ve unlu mamuller, zeytinyağı, dondurulmuş gıdalar.
Türkiye'de ekili dikili alanlarda en fazla tahıllar, daha sonra ise endüstri bitkileri ile sebze ve baklagiller gelmektedir. Türkiye'de yetiştirilen fındık, fıstık, incir, üzüm, tütün ve çeşitli sebze meyveler ihracatta pay sahibidir.
uygulandığı ekolojik koşullara göre, kuru tarım, sulu tarım ve nemli tarım olarak üç sistemde incelenir.
İlgili 25 soru bulundu
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Tarım 1.0 şeklinde tanımlanan ilk devrimin yaşandığı zaman aralığının en temeldeki özelliği az oranda verimliliğin ve emeğin baskın olduğu üretim şeklinin hâkim olmasıdır.
Bu kavrama giren ürünler, kısaca, tarım ürünlerinin ikinci kez işlenmesi sonucunda elde edilen ve bünyesinde tahıl, şeker ve süt veya bu ürünlerden herhangi birini bulunduran ürünler olarak tanımlanabilir.
İşlenmemiş gıdalar; taze meyve ve sebzeler, tahıllar ve yağlı tohumlardan oluşan bitkisel ürünler ile çiğ süt ve yumurta gibi işlem görmemiş hayvansal ürünlerden oluşmaktadır.
Zeytin, Ülkemiz ekonomisinde en önemli ilk on tarımsal ürün içerisinde yer almaktadır.
Hayvancılık, et, süt, yumurta, deri ve yün gibi ürünler elde etmek için hayvan yetiştirmeye verilen addır. Hayvancılıkta, hayvanların kullanıldığı en büyük üretim alanı et üretimi için yapılan üretimdir.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır. Tahıllar insan beslenmesinde özellikle ülkemizde önemli yer tutar.
Tarım, yararlı ve elzem olan bitkilerin elde edilebilmesi amacıyla toprakla bağlantılı olarak yapılan çalışmalardır. Toprağın sürülüp, ekilip, ekinlerin gereken bakımlarının yapılması ve hasat işlemine kadar tüm faaliyetleri içermektedir.
Organik tarım, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ve üretimde kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. doğal dengeyi koruyarak hava ve su gibi yaşamsal kaynakların ve doğal hayatın korunmasını amaçlayan bir üretim yöntemidir.
Tarım işletmesi: Tarımsal üretimin bir bütün olarak yürütüldüğü birimlerdir. Bir tarım işletmesi bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretildiği ve değerlendirildiği bir fabrikaya benzetilebilir. İşletme merkezi: Çiftçi ailesinin yaşadığı ve tarla dışı hizmetlerin planlanıp yürütüldüğü yerdir.
İthal Edilen Tarım Ürünleri Arasında Buğday Başı Çekiyor
Arpa ve mısır ise 700 milyon ton ile buğdayı takip eden tarım ürünleri arasında yer almaktadır. Türkiye'nin ithal ettiği tarım ürünleri arasında 100 bin ton pirinç ve yine aynı oranda kurubaklagil bulunmaktadır.
Ülkemizde kuru tarım sisteminde en çok yetiştirilen bitkiler; buğday, arpa, çavdar, yulaf, triticale, nohut, mercimek, fiğ türleri, korunga, bazı yaygın yonca tipleri, kışlık kolza ve aspirdir.
Tarım Ürünleri: İncir, zeytin, mısır, bağ, pamuk, tütün, ayçiçeği, şekerpancarı, patates. Kanola: Bölgenin verimli topraklarını ayçiçeğinden önce sarıya boyayan kanola bitkisi, gıda, kimya ve yem sanayisi ile biyodizel üretiminde kullanılıyor.
"Tarımsal ürünlerdeki fiyat artışın en önemli nedeni girdi maliyetlerindeki artış. Tarım ürünlerindeki fiyat artışının en önemli nedeni yüksek girdi maliyetleridir. Ülkemizde mazot, gübre, ilaç tohum başta olmak üzere tarımsal üretimin temel girdilerinin hepsi ya tamamen ya yüzde 80'e yakını ithal ediliyor.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Türkiye'nin ihraç ettiği tarım ürünleri ise ağırlıklı olarak; fındık, üzüm, tütün, domates, kayısı, limon, incir, yumurta, mercimek, portakal, mandalina, kiraz, zeytin, pamuk, biber, tavuk eti, haşhaş tohumu, salatalık, nohut, buğday, ceviz, elma, Antep fıstığı, soğan, ayçiçeği, çilek, şeftali, kabak, mısır, patates ve ...
En büyük tarım alanına sahip kent Konya
Türkiye'nin en büyük tarım alanına sahip kentleri sırasıyla Konya, Ankara ve Şanlıurfa. "Tahıl ambarı" olarak da anılan Konya, 19 milyon 600 bin 279 dekar tarım alanına sahip.
İklim değişikliği, su krizi gibi riskler ve artan nüfusun yeni ihtiyaçları yeni bir dönemi gerekli kılıyor. “Tarım 3.0” olarak adlandırılan bu yeni dönem; nicelikten çok niteliklerin önemli olduğu, toprağın ve suyun daha etkili kullanıldığı, düşük maliyet ve kaliteli ürünün merkeze alındığı bir tarımı işaret ediyor.
Tarım, ürün almak için toprağı sürüp ekme ve hayvan yetiştirme işine denir. Bahçecilik, çiftçilik, meyvecilik, hayvancılık, sebzecilik, bağcılık, tütüncülük tarımın başlıca kollarını oluşturur. Özellikle bahçe ve çiftlik faaliyetleri ülkemizde tarımın en sık yapıldığı dallardan biri olarak bilinir.
Yeni teknolojiyle desteklenen akıllı tarım uygulamalarının tümü tarım 4.0 adıyla anılıyor. Dijitalleşen tarım uygulamaları, uzaktan yönetilebilen araçlar, oluşturulan bilgi sistemi, yapay zeka destekli makineler, tarım 4.0'ın kapsamına giriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri