Tart kalıbı kullanılmadan yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinde pişirilen tartlar da var. Bunlara galette adı veriliyor. Buradan incirli galette tarifine ulaşabilirsiniz. Ayrıca tart hamuru ya da milföy ile hazırlayabileceğiniz ter çevrilmiş tartlar da var.
Kek ya da tart yapmak için küçük bir kalıbınız yoksa büyük kalıplarınızı alüminyum folyoyla istediğiniz boyuta getirin.
Borcam, kelepçeli kek kalıbınız yoksa kullanabileceğiniz araçlardan bir diğeridir.
Borcamda Tart Kek tarifi için önce yumurta ve şeker çırpılıp köpürtülür. Ardından diğer malzemeler eklenip çırpılır. Yuvarlak borcama yağlı kağıt koyulur, malzeme dökülür. 180°de yaklaşık 35-40 dakika kontrollü pişirilir.
Tart kek kalıbı hazırladığınız hamurun eşit şekilde pişirilmesini sağlar.
İlgili 27 soru bulundu
Tartölet, aslında tartın bir türevidir. Üzeri açıktır ve içinde dolgu kreması kullanılır. Tarttan tek farkı ise, boyut olarak daha küçük olmasıdır. Genelde tek kişilik porsiyonlarda sunulan tartöletler, kendine has küçük kalıplarda pişirilir.
Turta ile arasındaki fark nedir? Tart, içi dolgulu bir pasta çeşididir. Üzeri de tamamen açıktır. Turta ile arasındaki fark birinin üzerinin kapalı diğerinin ise açık olmasıdır.
Özellikle yumurtanın bayat olması kekin iyice kabarmamasına neden oluyor. Kabartma tozunun kullanım tarihinin geçmiş olması ya da uygun şekillerde saklanmamış olması da kekin sönmesine neden olur. Yapılan bir diğer hata ise kek pişince hemen dışarıya çıkarmak. Bu şekilde kekinizde aniden sönmeler görebilirsiniz.
İşte kekin kalıptan rahatça çıkması için yapmanız gerekenler: Kek karışımını kalıba dökmeden önce kalıbı yağlayın ve hem tabanına hem de çevresine gelecek şekilde kalıba un serpin. Keki fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez serin ve kalıbı ters çevirerek bekleyin. Keki su dolu bir kaba oturtabilirsiniz.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Kekinizi fırından aldıktan sonra bir tabağın üzerine ters çevirin ve üzerine nemli bir bez koyun. Çıkarır çıkarmaz nemli bir bezin üzerine de koyabilirsiniz. Bu şekilde de rahatlıkla çıkacaktır. Bu işlemi yaparken kenarlardan bir bıçak yardımıyla hafifçe yapışan yerleri ayırmaya da gayret edin.
Muffin kağıdını yağlayarak ya da yağlamadan kullanabilirsiniz. 4- Nasıl bir muffin kalıbı tercih etmeliyim? Teflon muffin tepsilerini tercih etmenizi öneririm. Eğer çok fazla muffin yapmıyorsanız sert kâğıt kek kalıplarını ya da tek kullanımlık alüminyum kalıpları tercih edebilirsiniz.
Yumurta ve şekeri bir kabın içinde beyazlaşana kadar çırpalım. Vanilya, kabartma tozu, yoğurt ve sıvı yağı ekleyip karıştırmaya devam edelim daha sonra unu yavaş yavaş ekleyip kek kıvamını elde ediyoruz. Yağlanmış folyo kalıba harcı aktarıyoruz 180 derece de alt-üst pişirmesi olan fırında 30 dk pişiriyoruz.
Malzemeleriniz ne kadar soğuk olursa sonuç o kadar başarılı olacaktır. Tereyağının ısınması ve erimeye başlaması tartın piştikten sonra yağlı ve çok sert olmasına sebep olacaktır.
Hamuru, elinize alıp sıktığınızda birbirini tutmalı. Bu kıvamı soğuk suyla ayarlayabilirsiniz. Kum kıvamındaki hamuru mümkünse ellemeden, bir spatula yardımı ile tezgaha yaydığınız streç filmin üzerine alın, streç film yardımıyla bastırarak daire haline getirin ve iyice sarın. Buzdolabında en az iki saat dinlendirin.
Teflon kek kalıbı modelleri de granit olanlar gibi yapışma yapmadığından sıklıkla tercih edilir. Silikon kek kalıbı modelleri eğilip bükülebilmesi ile bilinir.
Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. Bu ısıda keki 30 dakika kadar pişirmeniz gerekmektedir. Ancak yine de 20 dakika kadar sonra kekinizi kontrol edebilirsiniz. Bir kürdanı kekinizin dibine kadar batırıp çıkardığınızda, eğer kek pişmiş ise kürdan tertemiz bir şekilde çıkacaktır.
*İlk kullanımdan önce deterjanla yıkanmalı, durulanıp iyice kurulanmalıdır. *Daha iyi pişirme için, kullanmadan önce az miktar sıvı yada katı yağla yağlanmalıdır. *Yıkanmadan önce soğuması beklenmelidir. Sıcakken direk suya maruz bırakıldığında ürünün yapışmaz yüzeyi hasar görebilir.
Kek yaparken kullanılacak tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Kuru malzemeler (un, kakao, kabartma tozu, vanilin) elenmeli. Kek yaparken kullanılacak olan kase, çırpma teli, mikser ucu ya da mikser haznesi kuru olmalı. Yumurtaların, süt ürünlerinin ve kullanılacaksa kabartma tozunun taze olmasına dikkat edilmeli.
Yapışmazlık konusunda en üst sırada olan silikon kalıpları özellikle muffin gibi küçük porsiyonlar halinde pişireceğiniz keklerde tercih edebilirsiniz. Pişme konusunda geleneksel kalıplar kadar iyi sonuç vermese de, ama sizin aradığınız şey pratiklikse silikon kalıpları rahatça tercih edebilirsiniz.
Kek pişirirken fırına girişinden itibaren 20-25 dakika kadar fırın kapağı açılmamalı. Bu kekin ısısında değişikliğe neden olacağı için çökmeye neden olabilir. Kekiniz pişerken fırının içinde yerini değiştirmemeye ve oynatmamaya dikkat etmeliniz.
Hollanda'da elmalı turtanın tarihi Orta Çağ'a kadar gider. İlk kez 1514 yılında bir Hollanda yemek kitabında tarifi verildiği belgelenmiştir.
Çap uzunluğuna göre boyutu belirlenir. Tart kalıbı 20 cm, 28 cm arasında seçenekler sunulur. Farklı boyutlardakilere sahip olarak o anki ihtiyacınıza uygun miktarda kek pişirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri