Tart, içi dolguyla doldurulan bir pasta çeşididir ve üzeri tamamen açıktır. İsteğe göre meyve dilimleri eklenebilir. Tartın dolgu malzemesinde genelde pürüzsüz ve kremsi tada sahip olan kremalar tercih edilir. Tart ve turtanın en önemli farkı, tartın üzerinin açık, turtanın ise kapalı olmasıdır.
Turta ve tart birbirine çok benzer hamur işlerinden olsa da aslında farklıdır. Turta tarifleri görünüş olarak tart hamurlarına benzese de üzerinin bölümlerle ya da tamamen hamur ile kapalı haline turta diyoruz. Tart ise içi meyve ya da krema dolgulu bir hamur işidir.
Turta kelimesi Türkçe'de "her çeşit pasta" anlamına gelir. İtalyanca torta "her çeşit pasta" sözcüğünden alıntıdır.
Mutfakların vazgeçilmez lezzetlerinden Tartolet, tatlı severler için bir vazgeçilmezdir. Tart türevi bir tatlı olmasıyla bilinir. Üzeri açık ve içinde dolgu kreması olan tartın küçük versiyonudur. Genellikle tek kişilik minik kalıplarda pişirilir ve hazırlanıp servis edilir.
İlk olarak tartöleti ele almak gerekirse kısaca tartın küçük versiyonu diyebiliriz. Tek kişilik küçük boyutlar halinde hazırlanıp üzerine meyveler dizilir dolgu krema ile servis edebilirsiniz. Tartolet: Tek kişilik küçük boyutlar halinde hazırlanıp üzerine meyve dizilen dolgu kremalı tatlı.
İlgili 22 soru bulundu
Tartolet Tarifi Nasıl Yapılır? Tüm malzemeleri bir kabın içinde yoğuralım. (Bu hamurdan yaklaşık 45 adet tartolet çıkıyor ben misafir sayıma göre yapıp arta kalan hamuru derin dondurucuda saklıyorum, bir ay saklanabilir.)
Tart kalıpları genellikle mutfakta kullanılan metal veya silikon yapılı, yuvarlak şekilli ve ince kenarlı kaplardır. Bu kalıpların içine hamur ya da tart harcı dökülerek pişirilirler. Tart kalıpları, pişirme sürecinde harcın şeklini korumasına yardımcı olur ve en önemlisi, tarta dekoratif bir görünüm sağlar.
Kelepçeli kalıplarda da fırından çıkardıktan sonra soğumasını bekleyerek tartın daha kolay şekilde kalıptan çıkarılmasını sağlayabilirsiniz. Tart kalıplarını yağlama işlemi sırasında özel fırça veya peçete kullanabilirsiniz. Yağlama işlemi hamurun kalıba yapışmaması için oldukça önemli bir aşamadır.
Ülkemizde pek yaygın olmayan bir yiyecek tart. İsmi, Fransızca “tarte” kelimesinden geliyor. Ancak Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri'nde sevilerek tüketiliyor. Üzeri bol malzemeli olan tart hamuru taban kısmında incelen bir tatlıdır.
Üzeri açık ve içinde dolgu kreması olan tartın küçük versiyonudur. Genellikle tek kişilik minik kalıplarda pişirilir ve hazırlanıp servis edilir. Pay nedir? Pay üzerinde ince bir hamur veya yufka bulunan yine ince tart veya turta kalıbında yapılan fakat genellikle tuzlu olan bir yemektir.
Tart hamuru hazırlarken kullanacağınız su çok soğuk olmalı. Soğuk su, hamurun içindeki yağın erimesini engellediğinden hamur daha gevrek olacaktır. Ayrıca hamurun topak topak olmaması ve kolay yoğrulması için, tereyağı buzdolabından yeni çıkmış ve küp şeklinde doğranmış olmalıdır.
Tart & kiş hamurunu pişirirken fırınınızın tarifte belirtilen süreye gelmiş olmasına dikkat edin. Yeterli sıcaklığa gelmemiş ısı tartınızın pişmeden yağ bırakmasına ve çekmesine neden olabilir.
Üzerine ayırdığınız bezeyi açıp uzun şeritler halinde kesin ve harcın üstünü önce dik sonra yan olacak şekilde dizin. 175 derece fırında 25 dk kadar pişirin çıkarınca soğuduktan sonra ters çevirip kalıptan çıkarın.
TART HAMURUNU MUTLAKA BUZDOLABINDA DİNLENDİRİN
Hazırladığınız tart hamurunu sarıp 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Bunun amacı yine tereyağının erimesini önlemek çünkü ne kadar hızlı çalışırsanız çalışın tereyağı erimeye başlar. Bunu önlemek için hamuru buzdolabında bekletmenizi tavsiye ediyoruz.
Kek ya da tart yapmak için küçük bir kalıbınız yoksa büyük kalıplarınızı alüminyum folyoyla istediğiniz boyuta getirin.
Diğer yandan tart kalıbının tabanını ve kenar kısımlarını tereyağı ile güzelce yağlayın. Ardından kek harcını kalıbın içine dökün. Kalıbı sağa sola sallayıp, hamurun eşit bir şekilde yayılmasını sağlayın.
Tart Kalıbında Kek Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle yumurtalarımızı ve şekerimizi büyükçe bir kaba alalım ve köpük köpük olana kadar çırpalım. Daha sonra geriye kalan malzemelerimizi ekleyerek çırpalım. Tart kalıbımızın her tarafını iyice yağlayalım.
Tart hamuru hazırlamak için gerekli malzemeler: tereyağı, un, yumurta sarısı, pudra şekeri, su ve tuz.
Eğer hamurunuz açılamayacak kadar sert ise, 5 dakika oda sıcaklığında bekletin. Ardından açmaya başlamadan önce merdaneyle üzerine vurarak biraz daha düz hale getirin. Vurmanın amacı da minimum temas ederek yine tereyağının erimesine engel olmak. 2-3 santim kalınlığa ulaştıktan sonra hamuru açmaya başlayabilirsiniz.
Üzerine buzluğa kaldırdığınız tart hamurunu rendeleyin ya da elinizle ufalayarak yayın. Fırın 180 derecede ısıtın ve üstü kızarana kadar yaklaşık 25 dakika kadar tartı pişirin. Piştikten sonra ilk sıcaklığı çıkınca servis edebilirsiniz.
& Kabartma tozu veya karbonat kesinlikle kullanılmaz. Tart veya kiş hamurunun kabarmasını istemeyiz. Üzerine çatalla delikler açılır. Hatta üzerine yağlı kağıt ve ağırlık yapması için kuru fasülye veya nohut gibi bakliyatları koymak hamurun kabarmasını engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri