O kelimenin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılıp yazılmadığı internet üzerinden de araştırılmaktadır. Su Çiçeği Nasıl Yazılır? Bu kelime grubunun doğru yazımı, 'Su çiçeği' şeklinde ayrı halidir.
UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır.
f. Yuvar ve küre sözleriyle kurulan birleşik kelimeler: göz yuvarı, hava yuvarı, ısı yuvarı, ışık yuvarı, renk yuvarı, yer yuvarı; hava küre, ışık küre, su küre, taş küre, yarı küre, yarım küre vb.
Suçiçeği hastalığı, sıklıkla çocukluk çağında görülen, varicella-zoster virüsü (VZV) tarafından meydana gelen ve ciltte yaygın döküntü ile tanınan bir virüs enfeksiyonudur. Hastalık özellikle cilt boyunca ortaya çıkan, kaşıntılı, içi sıvı dolu ve hayli bulaşıcı olan döküntüleri ile karakterizedir.
Yaklaşık 5-10 gün boyunca sürer. Kabarcıklar görülmeden önce su çiçeği başlangıcı sürecinde; ateş, iştah kaybı, baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler görülebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Herhangi bir ilaç tedavisi gerektirmeden bol bol istirahat, bol su tüketme ve sağlıklı beslenme ile atlatılabilen su çiçeği hastalığı yaklaşık 7 gün sürer. Bu sürenin yaklaşık 3 günü yüksek ateşli bir evredir. Bu evrede doktor tarafından ateş düşürücü ilaçlar verilebilir.
Kaşıntı için hafif olanlarda losyon tedavisi daha ağır olanlarda ise hap şeklinde tedavi verilir. Bunun yanında çocukların tırnakları kesilmeli ve törpülenmelidir. Bakteri enfeksiyonu gelişmesini önlemek sabunla günlük temizlik yapılmalıdır. Ateşi yüksek olan çocuklara ateş düşürücü şurup verilebilir.
Her viral enfeksiyonda olduğu gibi el yıkama, hasta kişilerden uzak durma, kapalı ortamlardan uzak durmak önemlidir. Suçiçeği geçirenlerin deride kızarıkların başlamasından döküntülerin kurumasına kadar olan süreçte bulaşmayı önlemek için kreş ve okula gitmemeleri gerekir.
Hamileler için de risk taşıyan bu hastalık, bebekte doğumsal sorunlara neden olabilir. Tıp literatüründe varisella olarak adlandırılan bu hastalık genel olarak ilkbahar ve kış aylarında görülür. “Su çiçeği kaç yaşında çıkar?” konu hakkında sorulan sorulardan biridir. Bu hastalık en sık 5 ile 10 yaş arasında yaşanır.
Bulaşıcılık, döküntülerin oluşmasından 2 hafta önce başlar, döküntülerin kabuklanmasına kadar sürer. Hastalık döneminde banyo yapılabilir,ancak kabuklar dökülmeden keselenme ya da liflenme yapılmaması uygundur.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda yeşilzeytin'in birleşik yazıldığını görüyoruz. Bunun sebebi ise, zeytinin salamura edilmiş yeşil renkli türüdür.
TDK'ya göreyan yana kelimesinin doğru yazılışı "yan yana"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Bu kelime grubunun doğru yazımı, 'Su çiçeği' şeklinde ayrı halidir.
İsim benzerliği nedeniyle sık sık karıştırılan çiçek hastalığı ve suçiçeği hastalığı ayrı hastalıklardır. Çiçek hastalığının seyri daha ağır ve hayati risk içeriyorken suçiçeği daha hafif seyreden ve genel olarak çocukluk evresinde yaşanan bir hastalıktır.
Suçiçeği (varisella), varicella zorter virüsünün (VZV) sebep olduğu, vücutta kaşıntılı, içinde su toplamış ezikler, kırmızı döküntüler, yorgunluk ve ateş ile kendini gösteren bulaşıcı bir hastalık türüdür. Suçiçeği döküntüleri ilk olarak gövde ve yüzde ortaya çıkar. Hastalık, çoğunlukla çocuk yaştaki kişilerde görülür.
Suçiçeği çocukluk çağında geçirilmemişse yetişkinlik döneminde de görülebilmektedir. Hastalığa yakalananların çoğu doğal bağışıklık edinerek kendiliğinden iyileşmektedir. Çocukluk çağında geçirilen suçiçeği enfeksiyonu, yetişkinlikte geçirilenlere göre daha hafif seyretmektedir.
Su çiçeği bir kez geçirildikten sonra hayat boyu bağışıklık sağlar ancak nadir de olsa tekrarlayabilir. Su çiçeği aşısı uygulanmaya başladığından beri vaka sayısı oldukça azalmıştır. Aşılı bireyler su çiçeği geçirseler bile çok hafif atlatmaktadırlar.
Suçiçeği genellikle erken çocukluk döneminde görülür. Genellikle 50 yaşın üzerinde ve bağışıklık sistemi güçsüz insanlar zona hastalığına yakalanabilir.
Bu sürenin yaklaşık 3 günü yüksek ateşli bir evredir. Bu evrede doktor tarafından ateş düşürücü ilaçlar verilebilir. Ateşin düşürülmesini sağlamak için ılık su ile duş alınması önerilebilir.
Su çiçeği, varisella-zoster virüsü nedeniyle olan, bulaşıcı bir hastalıktır. Bu durum, su çiçeği virüsüne maruz kalındığında veya virüsle enfekte bir kişiyle temas nedeniyle meydana gelir. Bu durumda ortaya çıkan kabarcıklar görülmeden 48 saat öncesine kadar ve döküntüler kuruyana kadar bulaş riski devam eder.
DERMOVATE topikal steroidler denilen ve cilde sürülen bir ilaç grubunun üyesidir. Topikal steroidler belirli cilt problemlerindeki kaşıntı ve kızarıklığı azaltırlar. DERMOVATE krem formunda, 25 g ve 50 g'lık tüplerde bulunmaktadır.
Kabarcıkların çevresinde halka biçimindeki kızarıklıkların bir hafta sonra kendiliğinden kurumaya ve kabuklanarak iyileşmeye başlar. Ağır seyreden durumlardaysa 40 dereceye ulaşan yüksek ateş, boğaz ağrısı, halsizlik, karın ağrısı ve kusma belirtileri görülürken; zatürre veya beyin enfeksiyonuna bile neden olabilir.
Suçiçeği ve zona hastalıklarının etkeni Varisella Zoster Virüsü'dür. Suçiçeği belirtileri genellikle ateş, halsizlik, iştahsızlık, baş ağrısı ve hafif karın ağrısı şeklindedir. Ön belirti döneminde ve hastalığın erken döneminde ateş hafif yükselir, ancak 39°C'nin üzerine de sıklıkla çıktığı belirlenmiştir.
Suçiçeği aşısı ülkemiz aşı takviminde 1. yaşta uygulanmaktadır. 4. yaşta ikinci dozunun yapılması önerilmektedir. Suçiçeği çok bulaşıcı bir hastalık olup, bağışıklığı düşük ve büyük yaş grubunda ağır seyredebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri