İlçede yetiştirilen sarımsağın diğer sarımsaklardan tadı ve aromasıyla ayrıldığına işaret eden Çatal, "Taşköprü, dünyaca ünlü 'beyaz altın'ın başkentidir. Taşköprü sarımsağının özelliği, selenyumun yüksek olmasıdır. 600 bin sene önce burada bir volkan patlaması olmuş ve selenyum bu şekilde yükselmiş.
Taşköprü Sarımsağı'nın baş kabuk rengi beyaz, diş kabuk rengi pembe, diş et rengi krem-sarıdır. Kokusu keskin ve kendine özel acılığı vardır. Diğer sarımsaklara nazaran daha acıdır. Tıbbi özellik açısından en değerli sarımsaktır.
Ülkemizde kuru sarımsak üretimi açısından en önemli sayılabilecek ilçe yaklaşık %25'lik pay ile Taşköprü'dür. Kastamonu'da üretilen sarımsağın tamamına yakını Taşköprü ilçesinde yetiştirilmektedir. 3 Bölgedeki 126 köyden 96'sı çiftçilerin beyaz altın da dediği sarımsakla uğraşmaktadır.
Sarımsak antiseptik (mikrop öldürücü) ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. Nezle ve soğuk algınlığına karşı etkilidir. Yüksek tansiyonu düşürür. Bedenin kansere yakalanma riskini azaltır.
Taşköprü sarımsağı başka yerlerde de yetiştirilmek istenmiş maalesef Taşköprü toprağında yetişen sarımsağın kokusu ve tadı alınamamıştır. Burada yetişen sarımsakların büyük kısmı ilaç fabrikalarına antibiyotik imalatı için verilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Dünya'da en kalitelisi Kastamonu Taşköprü'de üretilen ve bölge halkının beyaz altın olarak nitelendirdiği Taşköprü sarımsağı bu hafta ilçede kurulan sarımsak pazarında kilosu 13 ile 20 TL arasında alıcı buldu. İnsan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen sarımsağın satış sezonu başladı.
Ülkemizin en önemli sarımsak üreten illerinden birisi Kastamonu'dur. Kastamonu kendi adını verdiği sarımsağı ile Türkiye'deki toplam yıllık sarımsak üretiminin yaklaşık %20'sinden fazlasını üretmektedir. Kastamonu sarımsağı denilince akla Taşköprü gelmelidir.
Kastamonu temmuz ayında hasat edilir ve 9-10 ay dayanır.
Sarımsak en çok çiğ olarak tüketildiğinde besin değerlerinden maksimum seviyede yararlanılmaktadır. Ezilip bir kaç dakika bekledikten sonra tüketilmeli, uzun süreli pişirilmemelidir. Sarımsak yemeklere piştikten sonra eklenirse besin değeri yok olmaz.
Sarımsak, kükürt bileşikleri içerir. Bu bileşikler, çok fazla tüketildiğinde yoğun ağız kokularına neden olabilir. Ağız kokusu, dişlerinizi fırçalamanıza rağmen bir süre gitmeyebilir. Soğan, sarımsak gibi besinler, bazı insanlarda gaz, şişkinlik ve mide ağrılarına yol açabilen fruktan bakımından yüksektir.
Anavatanı: Orta Asya ve Akdeniz Bölgesi Çin İspanya Portekiz Fransa Orta ve kuzey Avrupa Orijin bitkisi: Allium longicuspis Tarihçe: İÖ I. Ve II. yy'da Çin'de biliniyordu.
Ancak yerli, yani Kastamonu sarımsağı ise bundan çok farklı olur. İçi mor olur. Dışı krem rengi ve kök kısmı kahverengi olur. Aroması çok kuvvetli ve kalıcıdır.
Orta Asya'ya ve İran'ın kuzeydoğusuna özgüdür ancak birkaç bin yıllık insan tüketimi ve kullanımı geçmişi sebebiyle dünya çapında yaygın bir baharattır. Sarımsak, Antik Mısırlılar tarafından da bilinmekteydi ve hem gıda aroması hem de geleneksel ilaç olarak kullanılmıştı.
Örneği turşuya atılında hem sarımsak gem de turşu mor rengine dönüştürür ve kısa sürede bozulmasına neden olur. Ancak yerli yani Kastamonu sarımsağı ise bundan çok farklı olur. İçi mor olur. Dışı krem rengi ve kök kısmı kahverengi olur.
Önemli sarımsak üretim merkezlerinden biri olan Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde sarımsak her yıl şubat ve mart aylarında ekilip temmuz ayında hasat ediliyor.
Sarımsak soğuktan ve sıcaktan çok çabuk etkilendiği için pişirilerek ya da dondurularak saklanmalıdır; bunlar tadını etkiler. Sarımsağın en iyi saklanma yöntemi çiğ olarak saklamak; uzun sapları ile birlikte örgü yapıp, serin, havadar ve ışık almayan bir yere asmaktır. Sarımsağı nemden korumak gerekir.
Akciğer, karaciğer, safra kesesi ve kalp gibi önemli organları güçlendirir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kalbi beslyene kroner damarları genişletir. Kalp adelelerini güçlendirir.
Gece yatmadan önce bir diş sarımsak yutulursa kabızlığa iyi gelir. Kabız olmaktan da korur. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Oluşan kanser hücrelerinin yayılmasını engellediği yönünde görüşler bulunur.
Sarımsak yüksek bileşenlere sahip olduğundan dolayı tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Buradan hareketle günde 1 ya da 2 diş sarımsak yutulması önerilmektedir.
Sarımsakların kabuğunu soyun ve dondurucu poşeti içine ekleyin. Poşet yerine dondurucuya uyumlu saklama kaplarını da kullanarak sarımsakların ömrünü uzatabilirsiniz. Sadece soyma ve paketleme işleminden geçen sarımsaklar, dilediğiniz her an dondurucuda elinizin altında olacak.
Bu şekilde ördüğün sarımsak demetlerini, karanlık, güneş ışığı ve nem almayan bir ortamda bir yere asarak uzun süre saklayabilirsin. Sarımsakları kabuklu bir şekilde buzdolabına koymak bir çözüm gibi gelse de bunu asla yapmamalısın çünkü bu şekilde sarımsaklar nemlenir ve çok hızlı bir şekilde bozulur.
Fırından çıkan sarımsaklar 7 ile 8 bar basınçla diş soyma makinesinden geçirilir.Soyulmuş sarımsaklar seçme ve ayıklama bandına aktarılır burada soyulmuş sarımsağın kontrolü yapılır.
Kastamonu Taşköprü ilçesinde dünyaca ünlü sarımsağın en iyi yetiştiricisi ile en güzeli seçildi.
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde üretilen sarımsak artık Avrupa Birliği tarafından da tescillendi. Tescil ile ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Taşköprü'nün dünyaca ünlü 'beyaz altını' Taşköprü sarımsağı, Avrupa Birliğinden coğrafi işaret tescili aldı.
Türkiye'nin En Kaliteli Sarımsağı Araban Ovası'nda Yetişiyor - Haberler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri