Ses Yalıtımı Hem camyünü hem de taşyünü gürültüyü engelleyebilen yapıya sahiptir. Ancak taşyünün çok daha yüksek bir yoğunluğa ve ağırlığa sahip olması, camyününe göre daha güçlü bir şekilde ses yalıtımı yapmasını sağlar. Dolayısıyla gürültülü alanlar için genellikle taşyünü tercih edilmektedir.
Buna bağlı olarak da yalıtım performansı daha yüksek olur. İki malzeme arasında karşılaştırma yapıldığında, taşyününün 3.0 ila 3.3 arasında bir R değerine sahip iken camyünü R değerinin 2.2 ila 2.7 arasında olduğu görülür. Bu değerlere göre taşyünü, camyününe oranla biraz daha etkili bir yalıtım malzemesidir.
Expanded Polistren (EPS) Levhalar: Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Karbon takviyeli olanlar gri renktedir. Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur. Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir.
Su geçirmezlik: Suya dayanıklıdır ve neme karşı dirençlidir, böylece su hasarını önler. Çevre dostu: Doğal kaynaklardan elde edilir, geri dönüştürülebilir ve çevresel etkisi düşüktür. Uygulama kolaylığı: Farklı şekillerde üretilebilir ve çeşitli yapı elemanlarına uygulanabilir.
İç Cephe Taşyünü Mantolama, farklı mekanlara farklı hava katarken özellikle TV ünitesi arkasına ya da şömine üzerine uygulanmaktadır. Tek bir duvara uygulayabileceğiniz ve bir tarz oluşturan dekoratif duvar panelleri, tüm odaya da uygulanabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Bir binada kullanılan ve en fazla tercih edilen ısı yalıtım malzemesi Eps'dir. EPS expanded polistren olarak bilinen, petrolden elde edilen, genellikle beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Aynı zamanda gri olanları karbon takviyeli ürünlerdir.
Taşyünün daha fazla avantajının olmasının sebebi malzemenin yanmaz, ses yalıtım, ısı yalıtım, izolasyon vb. gibi bir çok özelliği strafora göre daha fazla olması sebebiyle taşyünü malzemesini daha öncelikli malzeme olmasını sağlamaktadır. Taş yünü yangına karşı çok dayanıklı bir malzemedir.
Taşyününün ömrü genel olarak 10 – 15 yıl arası değişiklik göstermektedir. Dış cephe ve farklı alanlarda izolasyon amacıyla tercih edilen taşyünü, minimum 10 yıl oldukça üst düzey bir şekilde istenilen performansı vermektedir.
Taş Yünü Kullanım Alanları
Başta ısı ve ses yalıtımı olmak üzere; yangın yalıtımı, rutubet ve nem yalıtımı gibi inşaat, tesisat ve gemi sanayinin ihtiyaç duyduğu pek çok alanda kullanılmaktadır.
İzocam tip 400 çatı şiltesi hem ısıtma hem de soğutma maliyetlerinde yüzde 60'a varan tasarruf imkânı sağlar. Akustik düzenleme amacıyla farklı alanlarda da kullanılan bu ürünün tüm performans için özenli uygulanması gerekir. Isı kontrolü için şiltenin üst kısmının iyi havalandırılmalıdır.
İzolasyonun tam sağlanabilmesi ve izolasyon kaçaklarının ileride tekrar tekrar sorun çıkarmaması için izolasyon işlemlerinizde İzolem'i tercih edebilirsiniz. Poliüretan köpük malzemesi ısı iletim değeri en düşük malzemedir. Bu yüzden ısı yalıtımında kullanılan en etkili çözüm olduğu aşikardır.
En İyi Dış Cephe Kaplaması: Seramik
Seramik, dayanıklı, estetik ve bakımı kolay bir malzemedir.
Mantolama yaparken kullanılacak malzemelerin kalitesi çok önemlidir. Taş yünü, cam elyafı ve PIR gibi en iyi mantolama malzemeleri, evin ısı yalıtımını en iyi şekilde artırarak enerji tasarrufu sağlar ve daha sıcak bir yaşam ortamı oluşturur.
Taşyünü ısı yalıtım levhalarının ise en önemli ayırt edici özelliği Yangın Tepki Sınıflarının A1 (hiç yanmaz) olmasıdır. EPS ve XPS'e göre ağırlığı daha fazla ve fiyatı daha pahalı bir malzeme olan taş yünü ısı yalıtım levhaları su emme açısından en düşük performansa sahiptir.
– Bir paket : 5.76 m2 'dir.
Bazen de ”taş yünü” diye de anılıyor. Asbest lifsi olup, asitlere, basınca, ısı ve ateşe dayanımlıdır.
70 yoğunluk 8cm taş yünü 1 pakette 5 plaka vardır. 1 paket 3,60M² ısı ve ses yalıtımı sağlar.
Cam yünü 250 dereceye kadar yangına dayanıklıdır. Taş yünü ise 650 dereceye kadar yangına direnç gösterir. Esnek bir malzeme olan cam yününün basınç ve kopma direnci taş yüne göre daha düşüktür. Taş yününün kesilmesi, taşınması ve montajı daha kolaydır.
Taşyünü Özellikleri
İnorganik taşlardan elde edildiği için, bakteri üretmez, çürüme yapmaz. Ömrü uzundur. En önemli özelliklerinden birisi, yangına karşı dayanıklılığıdır. Çünkü bu malzeme, 1000 derecenin üzerindeki sıcaklıklara bile uzun süre dayanabilecek kapasitededir.
Malzemeler standartlara uygun bir şekilde üretilmiş, stoklanmış ve uygulanmışsa, ömürleri genel olarak bina ömrü kadardır.
Mikroorganizmalar ve böcekler tarafından tahrip edilemez. Yanmaz malzemeler olan A1 sınıfında yer alır. Hammaddesi volkanik kayaç olduğu için çevre dostu olması taş yününün özellikleri olarak bilinir.
Taşyünü asma tavan, akustik performansı yüksek olduğu için, genellikle ofisler, konferans salonları, tiyatrolar ve benzeri yerlerde kullanılır. Bu tavanın montajı ve bakımı kolaydır ve çevre dostu malzemelerden üretildiği için tercih edilir.
Taş yünü, çevre dostu bir malzeme olarak bilinirken, EPS strafor, çevre dostu olan bir malzeme olarak kabul edilir. Taş yünü, ses yalıtımı ve yangın dayanımı için mükemmel bir malzeme olarak bilinirken, EPS strafor, ısı yalıtımı için daha da mükemmel bir malzeme olarak kabul edilir.
Hammaddenin büyük ocaklarda 1600°C'de akışkan lav haline gelinceye kadar eritilmesi ve elyaf haline getirilmesiyle elde edilir. Taş yünü bazen asbest ile karıştırılır. Taş yünü ve cam yünü pnömokonyoz hastalığına neden olmaktadır. Asbest gibi solunum sisteminde hastalıklara neden olabilmektedir.
Bir yüzü alçı plaka kaplı camyünü levhadan oluşan kompozit bir ürün olan İzocam Kalibel, dış duvarların iç yüzeylerinde, iç bölme ve komşu duvarlarda, merdiven ve asansör boşluklarına bitişik duvarlarda, ahşap karkas yapıların içten giydirilmesinde ses ve ısı yalıtımı amacıyla kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri