1. Bir ülkenin ya da bölgenin, çevresindeki tüm kentsel ve kırsal topluluklara (yerleşim yerlerine) ekonomik ve toplumsal yönlerden egemen bulunan ve genellikle ülkenin başka ülkelerle olan her türlü ilişkilerinin sağlandığı en büyük kenti. 2. Ülkedeki büyük kentleriden herhangi biri.
Aynı soruyu, Yazım Kılavuzu'nda bitişik yazılan “anadüşünce” ile ayrı yazılan “ana tümce” için de sorabiliriz. “Ana” ile yapılmış başka bitişik sözcükler de var: Anacadde, anadeniz, anadil, anadili, anakara, anakart, anakent, anamal, anapara, anaokulu, anasınıfı, anayasa, anayol, anayön vb.
çoksatar TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim En çok satılan yayın.
Bu kelimenin Doğru yazım şekli peşi sıra olarak ifade ediliyor. Peşisıra şeklindeki yazımı ise yanlış olarak kabul ediliyor. Peşi sıra kelimesi ayrı yazılmalıdır. Bitişik yazılan şekilleri yanlış yazım olarak değerlendiriliyor.
Yine bilişsel alana ait iç + görü bileşiği de bitişik yazılmıştır (içgörü). Ana sözcüğünün başta olduğu ana + para, ana + yasa bileşikleri bitişik yazılmıştır (anapara, anayasa).
İlgili 19 soru bulundu
ALAKA KELİMESİNİN ANLAMI
Gönül bağı anlamına gelir. Bu kelime genellikle alaka, alağka şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı alaka şeklinde olmalıdır.
Gulyabani TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Karanlık ve ıssız yerlerde, insanın gördüğünü sandığı korkunç hayalet.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''nacizane" olarak yazılır. Aşağıda cümle içerisinde doğru örnekleri görebilirsiniz. DOĞRU KULLANIM: Sizden nacizane bir isteğim olacak, eğer beni dinlerseniz... YANLIŞ KULLANIM: Naçizane şekilde ricanı ilet, gereğini yaparız.
Alçak gönüllü anlamında kullanılan kelimenin doğru yazımı "mütevazı"dır. "Mütevazi" yanlış bir yazım şeklidir. Mutavazı, mütavazı gibi yazılış şekilleri de hatalıdır. Alçak gönüllü anlamına gelen mütevazı TDK kaynaklarında sonunda ı harfi ile yazılır.
Nefis ya da Nefs (نفس), Arapça kökenlidir, sözlükte ruh, bir şeyin kendisi, akıl, insan bedeni, ceset, kan, azamet, arzu ve kötü istekler gibi manalara gelmektedir.
TDK'ya göre mütevazı kelimesinin doğru yazılışı "mütevazı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Tekamül kelimesinin anlamı; gelişme, evrim, olgunlaşma anlamlarına gelmektedir. Değişik alanlarda farklı ve özelleşmiş manalarda kullanılan bir terim olarak açıklanabilir. Maneviyatla ilgilenen alanlarda maddi evrim veya biyolojik evrim manasında kullanılmaz.
Türk Dil Kurumu kapsamında bakıldığı vakit Senatör kelimesi, 'Senato üyesi' olan bir kişi şeklinde ifade edilmektedir. Bu doğrultuda Senato ise, farklı ülkelerde yaş ve eğitim grubuna bağlı olarak seçilmiş olan parlamento üye meclisi şeklinde anlatmak mümkün.
Dolunayda kurda dönüşen kişi.
Daha fazla bilgi için alaka maddesine bakınız. Oyuncu Ferhan Şensoy'un 1978 dolayında ürettiği bir espriden yaygınlaşmıştır. Aslı keskelalaka olup, kel alaka bundan kısaltılmıştır.
İLGİ ALAKA KELİMESİNİN ANLAMI
Öncelik ve aidiyet duygusu ile belli kişi yada olaylara dikkatini vermek anlamında kullanılır. Bitişik yazılarak hata yapılır ancak bu ikileme ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle ilgialaka şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ilgi alaka şeklinde olmalıdır.
Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır ve aldığı yapım eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime genellikle adana şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Adana şeklinde olmalıdır.
Cilasun TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Yiğit kimse. Eli çabuk, becerikli kimse.
İnsan başlı at biçimindeki mitolojik yaratık. sentor, 6 karakter ile yazılır.
Kentaurlar (Yunanca: Κένταυρος, Kendavros (tekil), Κένταυροι, Kendavri (çoğul)) ya da Sentorlar, Yunan mitolojisinde kısmen insan ve kısmen at görünümlü yaratıklardır.
İnkılap, toplum düzenini ve yapısını daha iyi duruma getirmek için yapılan köklü değişiklik ve iyileştirmelerdir.
İnkişaf kelimesi, herhangi bir şeyin ya da durumun gün yüzüne çıkması ve anlaşılması olarak ifade edilen bir kavram olmaktadır. İnkişaf aynı zamanda, gizli olan sırların bilinir hale gelmesi ortaya çıkması anlamında da kullanılmaktadır.
Efrat, veya önceki resmi adıyla Efrata, 1983'te kurulmuş bir İsrail yerleşim alanıdır. Yahudiye Dağları ile Batı Şeria arasında kurulmuştur. Efrat, Kudüs'ün 12 km. güneyinde ve Beytüllahim ile Hevron (Halil-ül Rahman) arasında, Yeşil Hat'tın 6,5 km doğusunda ve İsrail Batı Şeria Duvarında yer alır.
KATETMEK KELİMESİNİN ANLAMI
Katetmek; bir yeri aşmak, kesmek, bölmek anlamlarında kullanılmaktadır. Arapçadan dilimize yerleşen bu kelime, kat etmek şeklinde ayrı ayrı yazılamaz. Doğru yazım şeklinin bitişik olması gerekir.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri