Isı iletkenlik değeri yaklaşık 0,035 - 0,040 W/mK aralığındadır. Özellikle ısı direnci yüksektir ve -50/+1000 oC aralığında kullanılabilmekte olan bir malzeme olarak yanmaz malzeme sınıfındadır.
Zamanla bozulmaz, çürümez, küf tutmaz, korozyon ve paslanma yapmaz. Böcekler ve mikroorganizmalar tarafından tahrip edilemez. Higroskopik ve kapiler değildir. Kaplamasız taşyünü ürünler TS EN 13501-1'e göre “yanmaz malzemeler” olan A1 sınıfındadır.
Bonus Taş Yünü
Yüzde 97 oranında doğal elyaf içeren, yangına karşı dayanıklı, su itici özelliği olan ısı ve ses yalıtım malzemesidir.
Taş yününün ısı iletkenlik değeri oldukça düşüktür. Bu durum yalıtımda taş yünü kullanımı sebeplerindendir. Yüzde 90'a varan ısı yalıtımı sağlar. Aynı zamanda yanmaz malzemeler arasında yer alan taş yünü yangın yalıtımında da kullanılır.
Taş yünü dış cephenin dışında merdiven boşluklarında, bölme duvarlar ile çelik kapıların yalıtımlarında kullanılmaktadır. Yüksek ısılara karşı oldukça dayanıklı bir yapıdadır. Hem sıcak iklime uygun yapıda hem de soğuk iklime uygun yapıda olan ve özelliklere sahip olan dış cephe kaplama malzemesidir.
İlgili 20 soru bulundu
Isı Yalıtımı
Isı iletkenlik değeri yaklaşık 0,035 - 0,040 W/mK aralığındadır. Özellikle ısı direnci yüksektir ve -50/+1000 oC aralığında kullanılabilmekte olan bir malzeme olarak yanmaz malzeme sınıfındadır.
Taş yünü: Ticari bir ad olan taş yünü, volkanik bir kayaç olan diyabazdan elde edilir. Gözenekliliği yaklaşık %96'dır. Taş yünü su alırsa ne olur? Yük altında ki taşyünü ıslandığında ezilerek kalıcı kalınlık düşüşü sergileyebilmekte, havalandırma imkanı olmadığından su ve rutubeti bünyesinden atamamaktadır.
Taşyünün daha fazla avantajının olmasının sebebi malzemenin yanmaz, ses yalıtım, ısı yalıtım, izolasyon vb. gibi bir çok özelliği strafora göre daha fazla olması sebebiyle taşyünü malzemesini daha öncelikli malzeme olmasını sağlamaktadır. Taş yünü yangına karşı çok dayanıklı bir malzemedir.
Malzemenin R değeri ne kadar yüksekse o kadar iyi dirence sahip olduğu anlaşılır. Bu doğrultuda camyünü, ortalama 2.2 ile 2.7 arasında bir R değerine sahiptir. Taşyünü ise 3.0 ile 3.3 arasında değişen bir R değerine sahiptir. Dolayısıyla taşyünün ısıl geçirgenlik direnci, camyününe göre daha yüksektir.
70 yoğunluk 8cm taş yünü 1 pakette 5 plaka vardır. 1 paket 3,60M² ısı ve ses yalıtımı sağlar.
Expanded Polistren (EPS) Levhalar: Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Karbon takviyeli olanlar gri renktedir. Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur. Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir.
Halk arasında asbestin (amyant) diğer adlarından birisi ''kaya yünü''dür. Bazen de ”taş yünü” diye de anılıyor. Asbest lifsi olup, asitlere, basınca, ısı ve ateşe dayanımlıdır.
15.'si düzenlenen Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri'nde yılın en iyisi DYOTHERM ISOLTECO 110 seçildi. B2B Medya tarafından düzenlenen ödül töreninde Yılın Isı Yalıtımı Ürünü ödülü tüketiciler ve seçici kurul üyeleri tarafından DYO'ya layık görüldü.
DIŞ CEPHE LEVHASI Yapılarda ısı ve ses yalıtımı için kullanılan yanmaz, su itici katkılı, uzun ömürlü, çürümez taşyünü levhalardır.
Taş yünü inşaat, gemi ve tesisat gibi sanayi alanları ile evlerde de ısı ve ses yalıtımı sağlar. Çatı, dış cephe, iç duvar bölmeleri, pencere ve kapılarda meydana gelen ısı kayıplarını büyük oranda engeller. Oda sıcaklığını ortalama bir seviyede tutarak konfor şartlarının devam etmesine yardımcı olur.
Kaplamasız camyünü ürünler TS EN 13501-1'e göre “yanmaz malzemeler” olan A1 sınıfındadır...
Diğer malzemelerden daha yüksek ısı iletim katsayısına sahip taş yünü malzemeler, su emme oranı yüksek olduğu için zamanla su alıp şişerek çatlaklara neden olabilmektedir. Bu yüzden dış cephede kullanılması pek tercih edilmemelidir. Tavan ve tabanlarda ise kullanımı daha uygundur.
İlk bakışta ekonomik gibi görünen taş yünü ceketler kısa ömürlüdür. Bu nedenle, sadece birkaç yıl içerisinde ürünlerin yalıtım performansında düşüş yaşanabileceği gibi tüm ürünleri de yenilemek zorunda kalınır.
Taşyünü asma tavan , günümüzde ısı ve rutubet yalıtımı sağladığı için sıklıkla tercih edilmektedir. Taş yünü , volkanik kayaçlardan elde edilen bir yapı malzemesidir. Taş yününün bir diğer önemli özelliği ısıtma ve soğutmada sağladığı enerji tasarrufudur.
Neme dayanıklı bir yalıtım şekli arıyorsanız, taş yünü açık ara kazanandır. Taş yünü suya dayanıklıdır, bu nedenle ıslanmaz ve mantar, küf, küf veya diğer bakteri üremesi için iyi büyüme koşulları sağlar.
Kanserojen özelliği dolayısıyla ABD ve Avrupa ülkelerinde 1990'lı yıllardan sonra, Türkiye'de ise 2010 ve 2013 yılından sonra üretilmesi, ticareti, ithalatı, ihracatı, kullanımı yasaklanmıştır. Cam yünü ve taş yünü liflerinin ise kanser yaptığı konusu tartışmalıdır.
Bazalt taşının 1350-1400 °C'de ergitilmesiyle elde edilen taş yünü, elyaf hâline getirilerek yalıtımda kullanılmaktadır. Çok sert bir yapıya ve siyah bir renge sahip olan bazalt taşı, işlem gördüğünde şilte levha ve boru şekillerinde taş yünü elyafına dönüşmektedir.
Taş yünü, sesi daha fazla soğuran cam yününden daha fazla ses yalıtkandır ve bu nedenle iyi bir akustik konfor garantisidir.
Taşyünü , 50 yğunlukta 3 cm kalınlığında , 60 x 120 ebatlarında . Paketi 11.52 m2 kapatır.
Suya karşı oldukça dayanıklı olan taş yünü,neme karşı da dirençlidir. Su emme kapasitesi düşüktür, bu da rutubet ve küf oluşumunu engeller. Islak bölgelerde ve su yalıtımı gerektiren alanlarda kullanılarak suyun binalara nüfuz etmesini engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri