Bir tasarımın bölümlerinin bir arada harmonik duruşudur. Tasarımın bütün elemanlarının birbiriyle uyum içinde oluşudur. Tasarım elemanlarının önem sırasına göre düzenlenmesidir. Tasarım elemanlarının birbirine göre boyut ve miktar ilişkisidir.
Tasarımdaki harmonik –hareketli dokunuşlar,tasarım elemanlarındaki uyumlu,dengeli ve düzenli dağılım ile tasarımın her noktasında bütünlükte bir dikkat oluşturur. Kullanıcıda akış veya eylem hissi oluşturur.
HARMONİ, sahada bulunan ağa bağlı tüm cihazlardan toplanan verilerin ölçülebilmesini, izlenebilmesini, analiz edilerek anlamlandırılmasını, görselleştirilmesini sağlayan bütünleşik IoT platformudur.
Harmoni; Tasarıdaki bu harmonik dokunuşlar, tasarı elemanlarındaki uyumlu ve dengeli dağılım ile tasarımın her noktasında bir dikkat oluşturur ve böylelikle bir akış, bir eylem hissi oluşturur. Oran; Oran ise bir tasarı elemanının diğer parçalarla ve bütünle olan ilişkisidir.
Örneğin oran, denge, ritim, bütünlük ve vurgu tasarımın 5 temel ilkesi olarak karşımıza çıkar. Temel tasarım ilkeleri, herhangi bir alanda yapılan tasarımda kullanılır.
İlgili 43 soru bulundu
Tasarımın temel ilkeleri denge, birlik, hiyerarşi, oran-orantı, uygunluk, kontrast ve baskınlık olarak ifade edilmektedir. Başarılı bir tasarımın ortaya çıkması için bu ilkelerin doğru bir şekilde uygulanması ve birleştirilmesi gerekmektedir.
En temel tasarım ilkelerine bakacak olursak bunların; Bütünlük, Farklılık, Vurgu, Denge, Alan, Zıtlık, Ritim ve Oran olduğunu görürüz. Şimdi bu sekiz ilkeye yakından bakalım. Bütünlük bir tasarımın tamamının bir anlam ifade etmesidir.
Renk Armonileri (Renk Harmonisi)
Renk armonisi renklerin uyumu demektir.
Harmoni matematikte, teknikte, Felsefede, Psikolojide, mantık terimi olarak uyum; bir bütünün parçaları arasındaki uygunluk diye tanımlanıyor. Ekşi Sözlükte,“bir periyod dahilinde sürekli tekrar eden” diye tanımlamış.
Bir kompozisyonda farklı ögelerin sıra ile ve belli aralıklarla birbirini izlemesidir.
Kelimenin terim anlamı bir melodinin sesleri arasındaki uyumdur. Beğenilen bir şarkı için sıklıkla ''harmonisi çok başarılı'' şeklinde yorumlar yapılır. Bu kelime günümüzde sadece müzikte değil, resim ve fotoğraf gibi görsel sanatlar için de sıklıkla kullanılır.
Buna göre tasarım elemanları; çizgi, biçim, şekil, renk, değer, doku ve boşluk- doluluk, tasarım ilkeleri ise denge, ritim, hareket, oran-orantı, vurgu, birlik ve çeşitlilik olarak belirlenmiştir. Bu eleman ve ilkeler, görsel anlatım dilinin grameri olarak kabul edilir.
Görsel sanatlarda ritim; bir kompozisyonda farklı ögelerin sıra ile ve belli aralıklarla birbirini izlemesidir. Görsel tasarımda ritmin ne olduğunu daha kavramak için parçadan bütüne doğru mantığı ile ilerlemek yararlı olacaktır. Ritim görsel elemanların tekrarıdır. Ritim benzerliklerin tekrarıdır.
Hareket, sanatçının, gözü bir kompozisyonun içine, çevresine yada kompozisyona doğru yönlendirmesinin yoludur. Görsel bir imajda hareket, objeler imajın içinde hareket ediyormuş hissiyatı uyandırdığında ortaya çıkar. Uyum, bütün bir kompozisyonun ahengi-armonisi demektir.
Fakat genelde şu tasarım öğeleri ile beraber her yerde zikredilir: Temel tasarım ilkeleri denge, birlik, hiyerarşi, oran-orantı, uygunluk, zıtlık (kontrast), tekrar (ritm), egemenlik (vurğu), hiyerarşi (koram), baskınlık ve bütünlük olarak bilinmektedir.
Yunanca kökenli bir sözcük olan armoni, bazı kaynaklarda ''harmoni'' şeklinde geçer. Kelimenin her iki şekilde de yazılışı ve telaffuzu doğrudur. Önceleri sadece müzik sanatında kullanılan bu sözcük, 19. yüzyılından itibaren halk arasında da kullanılmaya başlanmıştır. Kelimenin sözlük anlamı ise ahenktir.
Harmoni, kelime anlamı itibariyle uyum, ahenk manalarına gelmektedir. Psikoloji ise insanın ruh serencamını irdeleyen bilim dalı olarak bilinmektedir.
Diğer sesler ise daha düşük genlikli, fakat daha yüksek frekanslıdır. Frekansları genellikle ana frekansın tam sayı katıdır. Bu küçük genlikli, yüksek frekanslı seslere harmonik denilir. İşte kulağın farklı müzik aletlerini birbirinden ayırmasını sağlayan bu harmoniklerdir.
Renk armonisi renkler arasındaki ahenk ve uyum demektir. Tek bir rengin açık ve koyu ton değerleri arasında bulunan renklerin tercih edilmesiyle gerçekleştirilir. Bu armoni çeşidi, durağan ve sakin bir görünüme sahiptir.
Tek Renk Armonisi: Bir renge siyah, beyaz karıştırarak elde edilen tonlar arasındaki ilişkidir. 3. İkili Armoni: Renk çemberinde karşılıklı duran iki tamamlayıcı renk armoniyi oluşturur. 4. Üçlü Armoni: Renk çemberinde eşkenar ve ikizkenar üçgenlerin köşelerine gelen renkler üçlü armoniyi oluşturur.
Edebiyatta tezat, birbirinin zıddı olan duygu, düşünce ve durumları; aralarında bir ilgi kurarak aynı cümlede, mısrada veya beyitte dile getirme sanatıdır. Hem nazımda hem de nesir de görülebilir.
Koram , düzenli ölçü derecelenmesi, görsel hiyerarşi, kademelenme, derecelenme ve Hiyerarşi olarak da tanımlanmaktadır. Hiyerarşi; biçim, yön, ölçü, aralık gibi unsurların yer aldığı iki karşıt ucun birinden diğerine doğru kademeli olarak geçişini sağlayan düzendir. Yapısında derece farkını barındırır.
İki ya da üç boyutlu cisimler arasında ortak veya yaklaşık benzerliklerin bulunmasına uygunluk denir. Uygunluk biçim, ölçü, renk, değer, doku vb. yönlerden oluşur. Bunların biri ya da birkaçı bir arada olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri