Celâl Allah'ın en yüksek seviyede ululuğunu ifade eder; bu anlamdaki celâlin Allah'tan başka hiçbir kimse tarafından bilinmesi mümkün olmadığından celâl ile ilgili açıklamalardan sadece cemâl (ilâhî güzellik) ve bu cemâlin celâli (celâlü'l-cemâl) yani güzelliğin aşkınlığı anlaşılır.
Büyüklük, ululuk azamet. Hiddet, öfke. Allah'ın "Kahhar, Cebbar, Mütekebbir" gibi sertlik ve büyüklük ifade eden sıfatları.
Sözlükte “azamet sahibi ve yüce olmak” anlamındaki celâl ile “cömert ve merhametli, asil ve şerefli olmak” mânasındaki keremden türeyen ikrâm kelimelerinin başına zû (sahip) getirilmesiyle meydana gelen bir terkip olup “azamet ve kerem sahibi” demektir.
Mutasavvıflar Allah'ın isim ve sıfatlarını celâl ve cemâl olmak üzere ikiye ayırır ve iki türlü zuhûr* ve tecellî*den bahsederler. Allah'ın kahr ve gazabına delâlet eden isim ve sıfatlarını celâl, lutuf ve rızâsına delâlet eden isim ve sıfatlarını da cemâl tabiriyle ifade ederler.
Kulun Allah ile ülfet etmesi halini ifade eden bir tasavvuf terimi. Genel olarak fazlalık, üstünlük, lutuf ve ihsan anlamına gelen, özellikle de Allah'ın çok yönlü lutuf ve keremini ifade eden bir terim.
İlgili 16 soru bulundu
Allah, Celil, Aziz, Azim, Kahhar, Müntakim, Cebbar, Kuddus, Kadim, Kayyum, Fert, Mümit, Hakem, Adl, Halık, Bari, Fatır, Deyyan gibi isimler celallî isimlerdir. Bu manalar doğrultusunda başka isimleri bulabilirsiniz.
Celal: Kelime olarak son derecede büyüklük, azamet ve kibriya manalarına gelir. İlm-i Kelamda Celal, Cenab-ı Hakk'ın kahrının ve azametinin tecellisidir. Hem celal, Cenab-ı Hakk'ın isim ve sıfatlarının küllîlerdeki tecellisidir.
Allah'ın kahr ve gazabına delâlet eden isim ve sıfatlarını celâl, lutuf ve rızâsına delâlet eden isim ve sıfatlarını da cemâl tabiriyle ifade ederler.
Cemâl, (Arapça: جَمَال) bir erkek ismidir ve kökeni Arapça olup, "yüz güzelliği" anlamına gelmektedir. İsim olarak Arap ülkeleri dışında birçok ülkede özellikle Afrika ve Amerika gibi ülkelerde de sıklıkla kullanılmaktadır.
CEMAL İSMİ KURAN'DA GEÇİYOR MU? Cemal ismi Kur'an-ı Kerim'de (Nahl 6. ayet) geçmektedir; ancak Cemal ismini koymak caizdir.
Dilimize Arapçadan geçen Celal kelimesinin sözlük anlamı ululuk ve yüceliktir. Tasavvufta önemli bir yer tutan Celal kavramı genellikle Cemal sözcüğü ile birlikte kullanılır. Allah'ın sıfatlarından biri olan Celal, Esma-i Hüsna'da yer alan Ed-Darr sıfatı ile yakın anlamlıdır.
Celâl kökü iclâl (yüceltmek) masdarı ile eş anlamlı kabul edilirse celîl “müminleri yücelten, onların amellerini kabul edip mükâfatlarını arttıran” mânasına gelir. 5. İclâlin bir anlamı da “vermek” (i'tâ) olduğundan celîl “bol bol veren, lutufta bulunan” anlamını da taşır.
5 vakit namazdan sonra 1100 kere " Zü'l-Celâl-i Ve'l-İkrâm celle celâlühû " zikrine devam edenin her isteği olur, mesleğinde ilerler, geçim sıkıntısı çekmez, kısmeti açılır ve her kes tarafından sevilir.
Celal Arapça kökenli bir isimdir.
Lafza-i Celal: Lafza-i Celal; burada en büyük ve kuşatıcı isim anlamındadır ki; Allah lafzının bir ifadesi ve bir ismidir. Yani lafza-i celal; Allah demektir. Allah lafzı ise; Allah'ın en büyük ve kuşatıcı ism-i şerifidir. Celal sıfatı; Allah lafzının sadece bir şubesi, bir kanalıdır.
Azamet, ululuk, büyüklük, yücelik. Celâl, Allah'ın azametini ifade eder.
Arapça kökenli bir sözcük olan cemal, hem letafet hem de yüz güzelliği anlamına gelir. Tasavvufta ise Allah'ın sıfatlarıyla varlık alemine tecelli etmesi manasında kullanılır. Divan şairleri de sevgilinin yüzünün güzelliğini övmek için sıklıkla cemal kelimesini kullanmıştır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Müşerref kelimesi, ''teşrif'' kökünden türetilmiştir. Teşrif etmek, birisini onurlandırmak ve şeref vermek anlamına gelirken, müşerref sözcüğü de şerefli demektir. Bu kelime genellikle biriyle tanıştıktan sonra nezaket ifadesi olarak kullanılır.
Özellikle hem anlamı hem de İslami açıdan öne çıkan değerli isimler içerisinde gelmektedir.
Sözlükte “belirmek, ortaya çıkmak, görünmek; belirti, görüntü” anlamındaki tecellî tasavvuf terimi olarak “sâlikin kalbine doğan ledünnî bilgiler ve nurlar” demektir.
Yaratılıştan güzel olmak, kişinin huyu güzel olmak. Ayrıca kadınların güzelliğini dile getirmek için de kullanılır.
Sözlükte “bir varlığın nitelik, hal ve özelliklerini belirtmek” anlamında masdar ve “bir varlığın tanınmasını sağlayan hal ve nitelik” mânasında isim olan sıfat kelimesi (Kāmus Tercümesi, III, 759-760), terim olarak “Allah'ın insanlarca bilinmesini sağlayan nitelik” veya “Allah'ın zâtına nisbet edilen mâna ve mefhum” ...
Bunlar: Vücud, Kıdem, Bekâ, Vahdâniyyet, Muhâlefet-ün lil-havâdis ve Kıyâm-ü bi-nefsihîdir. Vücûd, kendiliğinden var olmak demektir. Kıdem, varlığının öncesi, başlangıcı olmamaktır. Bekâ, varlığı sonsuz olmaktır, hiç yok olmamaktır.
Kemâl ilâhî bir sıfattır; adalet ve ilim sıfatları gibi kemâl sıfatına da sahip olunması arzu edilir. Diğer insanlardan daha olgun ve yetkin bir durumda olmayı her insan ister. Allah zât ve varlık olarak mutlak kemâl sahibidir; ilim ve kudret sıfatları itibariyle de kâmildir. Hakiki kemâl O'na hastır.
Esmalarla çalışmanın bir çok yolu var bunlardan en bilineni esmanın ebced değeri kadar günlük okumak ve buna en az 40 gün devam etmek. Yani Ya Rezzak esmasını ebced değeri 308 'dir ve 40 gün boyunca her gün 308 adet okuyorsunuz. Bir diğer yöntem; esmanın ebced sayısı kadar gün boyunca okunması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri