Aslen Farsça bir kelime olan rind; dünya işlerini önemsemeyen, ahiret çıkarı gözetmeyen, aşk ve zevk yolunda yürümeyi gaye edinen, şekilden ziyade öze önem veren, gösterişsiz, tasasız, oşgörülü, sevecen ve mütevazı bir şahsiyeti ifade eder.
Rind, geçmiş İslam toplumlarında her tabaka arasında ortaya çıkabilen ve hakim tavırlardan farklı kendine özgü bir yaklaşım sahibi olan, antik dönemin kinik filozoflarına benzer özelliklerle ön plana çıkan insan tipi.
Rind; samimiyeti, hoşgörüsü, dürüstlüğü, kanaatkârlığı, dış görünüşe önem vermemesi ve derinliğiyle anılırken zâhid; riyakârlık, kabalık, yalancılık, aç gözlülük, şekilcilik ve yüzeysellikle kendinden söz ettirir. Rind, irfana yani gönül bilgisine önem verirken zâhid aklı öne çıkarır.
Buna göre, rind, dîvân şiirinde örnek tutulan, kâmil, olgun kişidir. Kendi değer yargıları ile yaşayarak başkalarının düşüncesine önem verme- yen rind, geniş görüşlü bir kimsedir. Birçoklarının ömürleri boyunca peşin- den koştukları mal, şöhret, mevki gibi şeyleri umursamaz.
rahat aldırışsız anlamına geldiği yazılıdır, inkılap yayınlarından çıkan refik halid karay kitabında.
İlgili 29 soru bulundu
osmanlı türkçesi'nde şeyda; çılgın anlamına gelir, rind ise aşk sarhoşu, dış dünyadan kopmuşlar için kullanılan kelimedir. rind-i şeyda farsça bir tamlamadır, aşkından çılgına dönmüş manasıyla (bkz: fuzuli)'nin gazelinde kullanılmıştır.
Meşrep TDK kelime anlamı. TDK açısından mezhep kelimesine karşılık, 'Yaratılış, mizaç, huy ve davranış' şeklinde ifade edilmektedir.
Şan ve şöhrete, dünya malına önem vermemeyi, daha çok yaşamaktan ve hayattan zevk alma düşüncesini yansıtan gazellere rindane gazeller denir. Aynı zamanda mal ve mülkün o kadar önemli olmadığını, yaşamanın ve hayattan keyif almanın daha önemli olduğunu gösteren gazeller olarak nitelendirilirler.
Bâkî, rind bir şairdir.
Rind kelimesi etimolojik olarak ''rint'' kelimesinden türetilmiş durumdadır. Farsçadan dilimize geçmiş bulunan rind kelimesi filozof, kalender, güzel insan ve dünya hırslarından vazgeçen anlamlarında kullanılmaktadır.
Zâhid kelimesi Arapça zühd kökünden türemiştir. Zühd tasavvufî bir te- rim olarak; dünyaya, maddeye ve menfaate değer vermeme, rağbet etme- me, kanaatkâr olma, Allah korkusuyla günahtan kaçınıp kendini ibadete verme anlamlarında kullanılır.
RİND Ü ZÂHİD/MUHÂVERE-İ RİND Ü ZÂHİD/RİSÂLE-İ RİND Ü ZÂHİD (FUZÛLÎ ) Fuzûlî tarafından kaleme alınan, klasik Doğu edebiyatlarında sürekli çatışma hâlindeki iki tipin münazaraları üzerine kurgulanmış Farsça mensur eser.
Fuzûlî'nin Rind ü Zâhid'inde toplam 75 rubai, 54 kıta, toplam 18 beyitlik 4 mesnevi, 3 beyit ve 1 mısra yer alır.
Bir Kelime
"gösterişli bir vücut, iyi bir giyim kuşam, kişiye insanlık değeri kazandırmaz" anlamında kullanılan bir söz.
konusunu içki, yaşama boş verme, yaşamdan zevk alma ve eğlence yaşamından alan gazel türüne denir.
"Zahit" ismi, Arapça kökenli olup "dünya malına önem vermeyen", "ascetik yaşam süren" ve "manevi yaşama odaklanan" anlamlarına gelir. İslam kültüründe zahitlik, dünyevi zevklerden ve mal mülkten kaçınarak daha fazla manevi ve dinî yaşamı tercih etme durumunu ifade eder.
Divan şairleri tarafından sıklıkla kullanılan rind kelimesi, Farsça kökenlidir. Bazı kaynaklarda ''rint'' şeklinde yazılan bu sözcük, Allah aşkıyla yanıp tutuşan ve dünya nimetlerine önem vermeyen dervişler için kullanılır. Tasavvufta rind ile zahid sürekli çekişme halindedir.
Kendini hiçbir kayıt ve dinî geleneğe bağlı görmeyen, sadece Allah'la yetinen mücerret kişi anlamında bir terim. Kulun Hakk'ın dışındaki her şeyi terketmesi anlamında bir tasavvuf terimi.
Aşkla ilgili gazellere "aşıkane"; beşeri aşkı anlatan gazellere "şuhane"; yaşamdan zevk almayı anlatan gazellere "rindane"; gazel öğretici gazellere "hakimane" gazel denir.
Rindane Mısralar (Hakan Kuru) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Konularına göre gazel türleri aşıkane gazel, rindane gazel, hikem-i gazel, şuhan-e gazel ve sofiyane gazel olarak çeşitlendirilebilir.
Fuzuli rindane bir tavrın ve ayrılık ve yokluğa razı olmuş bir kişiliğin sahibidir. Onun mesnevisindeki kahraman olan Mecnun da yaşadığı aşk mace- rasında kaderine razı olma yolunu seçmiştir. Şeyh Galib, mizacı ve sanat anlayışı bakımından iddialı ve zaman zaman gururlu bir şahsiyettir.
“Meşreb” (meşrep) kelimesi Türkçede: “bir kimsenin yaratılışında bulunan huy, yaratılış, tabiat, mizaç, karakter” (Ayverdi, 2011: 2061) ve “davranış biçimi, yaşayış tarzı, gidiş, yol, meslek” (Ayverdi, 2011: 2061) anlamlarında kullanılmaktadır.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit, 'Yaratılış ve huy ile beraber karakter ya da mizaç' gibi kelimeler üzerinden meşrep sözcüğünü ifade etmek mümkün.
ḳalender ve Ar. meşreb “huy, tabiat” ile ḳalender-meşreb) Kalender tabiatlı, dünya malına önem vermeyen, her şeyin üzerinde durmayan (kimse): Ben kalender-meşrebim güzel çirkin aramam (Kanto).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri