Süt ve zeytinyağı, soya sosu ve sarımsak, zeytinyağı ve soğan, yoğurt ve limon suyu baharatlar eklenerek en çok kullanılan marinasyon yöntemleridir. Tavuk göğsünüzü salamura tekniği ile su ve tuzlu suda bekletmek etinizin suyunu hapsetmek ve eti yumuşatmak için kesin çözümdür.
Yıkayıp bir kaba alalım, üzerine yoğurt, salça, zeytinyağı ,sirke ,tuz, baharat ve iki diş rendelenmiş sarımsağı ekleyip iyice karıştıralım. Bir saat kadar buzdolabında dinlendirip sonra tavaya koyalım. Pişirmeye bırakalım . Suyunu çekip kızarana kadar pişiriyoruz.
Tavuk etini en güzel yumuşatan malzemelerin başında ise yoğurt, kefir ve yoğurt suyu geliyor. Yoğurt ve kefir tavuk etiyle bütünleştiğinde onun yumuşacık ve lezzetli olmasını sağlıyor. Üstelik diğer baharatların ve malzemelerin tavuğa daha nefis bir şekilde geçmesine de yardımcı oluyor.
İlgili 28 soru bulundu
Tavuk bonfile nedir? Kemiksiz tavuk göğsünden genişçe parçalar kesilerek hazırlanan beyaz ete bonfile tavuk veya piliç bonfile denir. Kemiksiz bir et ve ekonomik fiyatlı olması sayesinde, farklı halleriyle genelde ana yemek olarak sofralardaki yerini alır.
Sevmediğiniz baharatlar varsa kullanmayabilirsiniz. Daha sonra tavuk etlerinin üzerine yarım çay bardağı süt ve yarım çay bardağı zeytinyağı dökün. Tavuk etlerini eliniz ile iyice harmanlayın. Kabın üzerini streç film ile kapatıp, bu şekilde tavuk etlerini 2 ile 24 saat arası buzdolabında dinlenmeye bırakın.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Bazı ülkelerde tavuk etini yumuşatmak için sirke ve limon suyu kullanırlar. Özellikle doğal ortamlarda yetişen tavukları kısa sürede pişirmek çok zordur. Sirke ve limon suyu, tavuk etini yumuşatır, pişirme süresini kısaltır ve tavuğu hemen tüketmeyip buzdolabında saklayacaksanız, saklama süresini de uzatır.
Limon tavuğunuzun pişerken nar gibi kızarmasına yardımcı olmaktadır. Tavuğu fırında bütün halde pişirirken yağlamak yerine, delikli bir bezi tereyağına batırıp tavuğunuzun üzerine örtün. Böylece güzelce kızarmış ve çıtır çıtır bir tavuk elde edersiniz.
IZGARA/TAVA: Yüksek ısıya ulaşan tavaya/ızgaraya etinizi koyun. Mühürleme yöntemiyle, 1'er dk her yüzünü yüksek ateşte pişirin. Pişirme süresi, dilimli bonfilenin kalınlığına bağlı olarak değişecektir. 1 parmak kalınlığında bonfile ortalama 3 dk, daha kalınsa 5 dk'da orta iyi derecesinde pişmiştir.
Hayır, yıkamamalısınız. Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır.
Kemiksiz tavuk göğsü yaklaşık olarak 30 dakikada haşlanır. Bu süre bazı durumlarda değişebilir. Bu yüzden tavuk beyaz bir renk aldığı zaman ve çatal batırdığınızda kolayca ayrıldığında haşlanmış demektir. Buna dikkat ederek çok lezzetli bir tavuk göğsü haşlaması yapabilirsiniz.
Tavuk göğsü yağsız olduğu için, doğru pişirilmediği takdirde kuru ve lezzetsiz bir hale dönüşür. Bu nedenle az da olsa pişireceğiniz tavaya yağ eklemeniz gerekir. Tavuğun kurumaması için yağın ısısı da çok önemli. Yüksek ısıda tavuk eti pişirmeyi denemeyin.
Tavuğu tavaya alın ve 5,6 dakika boyunca dokunmadan pişirin. Diğer tarafını da aynı şekilde 5,6 dakika boyunca dokunmadan pişirmeye devam edin. Tavuğun kurumaması için yağın ısısı çok önemli. Kesinlikle yüksek ısıda pişirmeye kalkmayın.
Çeri domatesler Hecha sosluk yardımı ile zeytinyağında 1 dakika kavrulur. Kırmızı soğanlar piyazlık doğranır ve roka ile birlikte tabaklara konur. Isınması tamamlanan döküm tavaya tavuklar konulur ve çevirilerek 6-8 dakika pişirilir. Sağlıkla yenecek bir lezzet olan sporcu tavuğunuz hazır!
Yoğurt suyu ile terbiye edebilirsiniz.. Yoğurt suyu asitli olduğu için etin yumuşamasını sağlayacaktır. Etin terbiyelendikten sonra en az 4 saat buzdolabında dinlendirilmesi lezzetini arttırır ve daha kolay pişmesini sağlar.
Tavayı ve ızgarayı etleri yerleştirmeden önce ısıtın. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Yoğurt suyu ile terbiye edin. Yoğurt suyu asitli olduğu için etin yumuşamasını sağlayacaktır.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
Dana biftek veya dana kuşbaşı yapılacaksa sıvı yağ, yoğurt veya süt, soğan, salça, sarımsak, karabiber, tuz ve biberiye karışımında etler en az 8 saat ve bir gün arasında bir süre boyunca buzdolabında bekletilir. Etlerin saatlerce marineli şekilde beklemesinin bir amacı vardır.
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Tavuklar isteğe göre dilimlenip bir tabakta süt, salça, tuz, kekik, pul biber ve suyu alınan soğan ve sarımsak ile harmanlanıp kapalı bir kapta 2, 3 saat dinlendirilir. Daha sonra teflon tavayı yağlanıp pişirilir. Afiyet olsun.
Klasik yoğurt, zeytinyağı, sarımsak, karabiber marinasyon malzemelerine ek olarak bu sosta işin içerisine toz kırmızı biber, salça, soğan suyu ve pul biber de giriyor. Soğanı rendeledikten sonra çıkan suyunu marinasyon malzemelerine eklemek tavuğunuza hem inanılmaz bir lezzet hem de yumuşaklık kazandırıyor.
Doğranmış tavukla karıştırılır, 2-3 saat dolapta bekletilir. Sonra sarımsakları eklenir borcam da 180 derece de kızarana kadar pişirilir. Dileyen çöp şişte de pişirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri