Taşınmaz rehni, belli bir alacağı güvence altına almak amacıyla kurulur. Söz konusu alacak zamanında elde edilemez ise taşınmazı para çevirip alacağını tahsil etme yetkisi verir. Taşınmaz rehninin paraya çevrilmesi borcun zamanında ifa edilmediği durumlarda söz konusu olur.
Taşınmaz üzerinde rehin hakkının kurulması resmi şekle tabi olan rehin sözleşmesinin yapılması ve tapuda tescilin gerçekleştirilmesiyle mümkündür7. Bu itibarla rehin hakkının kurulması için gerekli olan işlemlerin yapılması taşınmazın tapuya kayıtlı olmasını gerektirmektedir8. TMK mad. 853 bu durumu düzenlemiştir.
Rehin hakkı, alacağın ifası için malvarlığı değerinin güvence oluşturduğu, borçlunun borcunu ifa etmemesi halinde hak sahibinin bu değeri paraya çevrilmesini talep edebilmesini sağlayan bir ayni haktır.
Kanunda düzenlenen taşınmaz rehni türleri ise; ipotek, ipotekli borç senedi ve irat senedidir. Taşınmaz rehni 3 tür şeklinde düzenlenmiş olmasına rağmen, uygulama alanı sadece ipotekten oluşmaktadır.
Buna göre Kanun ve bu Yönetmeliğe göre kurulan rehin hakkı, belirlenen sürenin sona ermesi, alacağın sona ermesi, rehnin terkini veya rehinli taşınır varlığın tamamen yok olmasıyla sona erer.
İlgili 28 soru bulundu
İpoteğin tamamen kaldırılması için bahsedilen borucun tamamının ödenmesi gereklidir. Gayrimenkul kredilerinde konulan ipoteklerde de tüm borç ödendikten sonra ipotek kaldırılabilir ve alım- satım işlemleri yapılabilir. Borcun ödenmemesi durumunda, ipotek koyulan taşınmaz mal satılarak, borcun ödenmesi sağlanır.
İpotek süreli olarak kurulmuşsa, madde 883/2 gereği, taşınmaz malikinin talebi üzerine Tapu Müdürlüğü tarafından kaldırılır. İpotek süresiz olarak kurulmuşsa, ipoteğin alacaklısı olanın yazılı terkin talebi ile Tapu Müdürlüğüne başvurması gerekir. Bu şekilde ipotek terkin edilir, yani silinir.
Taşınmaz rehni Türk Hukuku uyarınca sınırlı bir ayni haktır. Taşınmaz rehni, belli bir alacağı güvence altına almak amacıyla kurulur. Söz konusu alacak zamanında elde edilemez ise taşınmazı para çevirip alacağını tahsil etme yetkisi verir.
İpotekli ev satılır mı sorusunun cevabı, evet. Üzerinde ipotek bulunan evlerin alım satımı mümkün.
Banka, mevcut kredi borcunu konutu satın alacak kişiye devreder. Gayrimenkulü satan kişinin kredi borcu kapanmış olur. Ev üzerindeki ipotek ise devam eder. Evin yeni sahibi, kredi taksitlerinin tamamını ödediği zaman bankaya başvurarak fek yazısı alır ve tapu devir işlemini gerçekleştirebilir.
Rehin hakkı, bir alacak yerine getirilmediği takdirde hak sahibine hakkın konusu olan şeyi veya hakkı paraya çevirerek getirisinden alacağını öncelikle elde etme yetkisi veren bir haktır. Rehin hakkı bir ayni haktır.
Nitekim rehin alacaklısı kredi kuruluşu, tacir, esnaf olmak zorundadır. Rehin veren kişiler ise ancak tacir, esnaf, çiftçi, üretici örgütü, serbest meslek erbabı olabilir. Ayrıca tarafların her ikisinin tacir veya esnaf olması halinde de teslimsiz taşınır rehni kurulabilecektir.
Bunun için yapmanız gereken ilk şey araç ruhsatınızla beraber ilgili banka şubesine başvurmanız şart. Aracı bayilerden aldıysanız eğer çok fazla bir şey yapmanıza gerek kalmıyor, bayiden aldığınız yazı ile beraber herhangi bir il/ilçe emniyetindeki trafik şubeye giderek rehin kaldırım işlemini yapabilirsiniz.
İpotekli borç senedinde ve irat senedinde, taşınmaz malikine kredi veren kişi (rehinli alacaklı), sonradan paraya ihtiyaç duy duğunda, elindeki senedi paraya çevirir; böylece parasını taşın maz malikinden değil de. senedi devralan kişiden tahsil etmiş olur. Bu dolaşım sürecinde, aslmda taşınmaza yatırım yapılır.
Rehin İle İpotek Arasındaki Fark
Rehin, bir alacağa teminat olmak amacıyla, alacağın tahsil edilememesi durumunda alacaklıya verilen eşya veya haktır. Rehin hakkı taşınır ve taşınmaz mallar için kurulabilir. Taşınmazlar için kurulan rehin hakkına ise ipotek denir.
-Son sayfadaki bölümde "Taşınmazınıza ait herhangi bir şerh bilgisi bulunmamaktadır." yazıyorsa konut üzerindeki ipoteğiniz artık kaldırılmış demektir.
Arabaların ipoteği kaldırılmadan ya da devredilmeden satışı yapılamaz. Bu nedenle rehinli aracın satılabilmesi için öncelikle ipoteğe sebep olan borcu ödemeniz gerekir. İpoteğe konu olan borcu ödemek dışında araba ipoteğini kaldırmak için alıcıdan ön ödeme de alabilirsiniz.
İİK'nın 96. maddesinin 1. fıkrası "Borçlu, elinde bulunan bir malı başkasının mülkü veya rehni olarak gösterdiği yahut üçüncü bir şahıs tarafından o mal üzerinde mülkiyet veya rehin hakkı iddia edildiği takdirde, icra dairesi bunu haciz ve icra tutanaklarına geçirir ve keyfiyeti iki tarafa bildirir." şeklinde ...
Başkasına devredilebilen alacaklar ve diğer haklar rehnedilebilir. Aksine bir hüküm bulunmadıkça, bunların rehni hakkında da teslime bağlı rehin hükümleri uygulanır.
Taşınmazrehni, hak sahibine bir taşınmazın değerinden alacağını alma yetkisi verensınırlı bir ayni haktır. Taşınmaz rehninde, taşınmaz, alacağın teminatını oluşturmaktadır. TürkMedeni Kanunu'nun 850. maddesine göre; taşınmaz rehni, ancak ipotek, ipotekliborç senedi veya ipotekli irat senedi şeklinde kurulabilir.
Buna göre, alacaklı rehnin paraya çevrilmesi yolu ile ilamsız takipte gönderilen ödeme emrinin tebliğinden itibaren altı ay içerisinde rehin konusu şeyin satışını talep edebilir. Şayet alacaklı süresi içerisinde satış talebinde bulunmaz veya satış talebini geri çeker ise ilamsız takip kendiliğinden düşer.
Medeni Kanun, 850. maddesinde, taşınmaz rehninin üç türünü öngörmüştür. Bunlar ipotekli borç senedi, irat senedi ve ipotektir. Bunların sayıları sınırlı olup bu üç taşınmaz rehni dışında bir yenisinin kurulması mümkün değildir.
İpotek kaldırma ücreti her yıl yeniden belirlenen Tapu ve Kadastro Harçlarına göre 2022 yılı için 43,40 TL olarak belirlenmiştir. Bazı bankalar bu ücret dışında bir ipotek kaldırma ücreti talep etse de bu aslında alınması yasal olmayan bir ücrettir.
Yeni Sistemle Rehin Kaldırma İşlemi Sadece Dakikalar Alır
Uygulanan yeni sisteme göre rehin kaldırma işlemini banka online olarak birkaç dakika içinde gerçekleştirir ve durum ruhsata anında işlenir.
Borcun tamamlandığı bankaya gidilerek alınacak bir belgeyle gösterilmelidir. 3. Banka görevlisi ile birlikte notere gidilerek borcun tamamlandığını gösteren belge onaylatılmalıdır. 4. Son olarak ise Trafik Tescil Müdürlüğü'ne gidilerek noter onaylı belge aracılığıyla rehin kaldırılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri