İnşaat mühendisliğinde kullanılan taşıyıcı malzemeler, genellikle beton, çelik, ahşap ve zemindir. Bunlardan beton, çelik ve ahşap malzemeleri üst yapı malzemeler olup yapının iskeletini oluşturmaktadır.
Yapı malzemeleri, bina yapımı gibi inşaat amaçlı kullanılan malzemelerin genel adıdır. Ahşap, çimento, agregalar, metaller, tuğlalar, beton, kil, inşaatta kullanılan en yaygın yapı malzemeleri.
Malzemelerin Sınıflandırması 3) İç yapı ve kimyasal sınıflarına göre: Metaller, polimerler, seramik ve kompozit malzemeler olarak dört gruba ayrılır.
İnşaat sektöründe işlev gören malzemelerin neredeyse hepsi yapı malzemesi olarak adlandırılır. Çimento, tuğla, ahşap, alçı, boru, cam ve daha nice malzeme bulunmaktadır. Her biri de yapı malzemesi şeklinde bilinir.
İlgili 30 soru bulundu
Beton dünyada en çok kullanılan yapı malzemesidir. Bugün dünyanın en yüksek binaları betonarme ile yapılmakta ve en güvenli yapı malzemesi olarak dünyanın dört bir yanında kullanılmaktadır.
Yapı veya yerleşim yerlerinde yaşam kalitesi yönünden önem arz eden yol, su, elektrik, doğal gaz, atık su ve kanalizasyon, internet ve telefon gibi donanımların tamamı altyapı olarak adlandırılır.
Yapı türlerini kubbeli, ahşap, taş, çelik, betonarme, kabuk çatılı ve asma çatılı yapılar olarak gruplandırırız. Bir yapının mimarı tasarlayacağı yapının türüne karar verirken gereksinimlerin yanı sıra işlevsel ve iklimsel şartları mutlaka göz önünde bulundurmalıdır.
İnce toz halinde olan ve su eklenmesi ile hamur haline geldikten sonra zamanla plastikliğini kaybedip sertleşen, bağlayıcı özelliği olan malzemelere bağlayıcı maddeler denir.
1.2.Malzemelerin Sınıflandırılması:
Malzemeler genel olarak iki ana gruba ayrılmakla birlikte, bu iki grubun makro düzeyde karışması ile oluşan kompozit malzemeler ile 3 grup da incelenebilir.
Kompozit malzemenin ana yapısını oluşturan iki ana bileşen matris ve takviye malzemedir. Kompozit malzeme özelliklerinden olan bu bileşenler matris malzeme için metal ve seramik esaslı olurken, takviye malzeme ise genel olarak çelik ve naylondan elde edilir.
Bir bina yapısının temel bileşenleri, temel, zeminler, duvarlar, kirişler, sütunlar, çatı, merdiven, vs.'dir . Bu elemanlar, bina yapısını destekleme, çevreleme ve koruma amacına hizmet eder. Çatı, bir bina yapısının en üstteki bileşenini oluşturur. Binanın üst yüzünü kaplar.
İnşaat mühendisliğinde kullanılan taşıyıcı malzemeler, genellikle beton, çelik, ahşap ve zemindir. Bunlardan beton, çelik ve ahşap malzemeleri üst yapı malzemeler olup yapının iskeletini oluşturmaktadır.
Alçı, suyla karıştırılınca tekrar katılaşarak bağlayıcılık özelliği taşıyan bir yapı malzemesine dönüşür. Alçı harcı, su ve alçının belirli oranlarda karıştırılarak istenilen kıvama getirilmesi ile elde edilen bir bağlayıcıdır.
Bunlar kısaca; toprak, toprak kireçtaşı karışımları, kireç ve alçılar, pişmiş kil tozları, doğal puzolanlar şeklinde sıralanabilir.
Taşıyıcı Sistem Nedir? aktarmak üzere oluşturulan temel, perde, kolon, kiriş, döşeme gibi yapı elemanların tümüne birden taşıyıcı sistem denir. Betonun demir çubuk elemanlarla güçlendirilmesi ile oluşturulan malzemeye betonarme denir.
Kanun kapsamında konteyner ev taşınabilir nitelikte olsa da tanım içerisinde muvakkat (geçici) yapı sınıfına giriyor.
Alt yapı hizmetlerinde ekonomik hizmetler; enerji, su ve kanalizasyon, haz boru hattı ve katı atık toplama gibi hizmetleri ifade etmektedir. Diğer yandan maddi altyapı hizmetleri, barajlar, yol, demiryolları, ulaşım, liman, sulama kanalları, havalimanı gibi hizmetleri içermektedir.
Başta yerleşim yerleri olmak üzere su, elektrik, yol, kanalizasyon, doğalgaz, ulaşım ve peyzaj gibi tesislere genel olarak altyapı adı verilir. Altyapıların oluşturulabilmesi açısından yürütülen çalışmalara da alt yapı çalışmaları denmektedir.
Altyapı sistemi, takım sporlarında as takıma yeni oyuncular kazandırmak için gidilen yöntemdir. Alt takımlarda oynayan oyuncular, potansiyellerine göre kullanılmak üzere as takıma yükselirler veya düşük bütçeli diğer takımlara satılabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri