Tatlı patatesin içerdiği lif ve antioksidanlar sindirim sistemini destekler ve kabızlığı önler. Harika bir beta-karoten kaynağı olarak A vitamini eksikliğini önleyebilir, göz sağlığını korur ve prostat kanserine karşı koruyabilir. Ayrıca glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekerini düzenler.
TATLI PATATES NE KADAR TÜKETİLMELİ? Her besinde olduğu gibi tatlı patatesin tüketilmesi de dengede tutulmalıdır ve aşırıya kaçılmamalıdır. Tatlı patatesi günde 2 veya 3 kere tüketmek yeterli olacaktır. Tatlı patatesi bu sıklıkla tüketirseniz oldukça faydalı olacaktır.
Kalp ve damar dostu
Tatlı patatesi tüketmeniz için size 9 neden söyleyebilirim. - Yüksek oranda B6 vitamini içerir. B6 kalp hastalıkları için riski düşürmeye yardımcıdır. - Çok iyi C vitamini kaynağıdır.
Bol lif kaynağı olan tatlı patates, sindirim sisteminin de düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakları harekete geçirir.
İlgili 41 soru bulundu
Beyaz patateste mineral içeriği açısından (demir,magnezyum, potasyum) biraz daha zengindir, pişirmede daha kullanışlı ve daha ucuzdur. Patates sebze yerine değil karbonhidrat içeriğinden ötürü ekmek yerine geçer.
Pankreas sağlığını korumak için tatlı patates tüketmeniz tavsiye edilir. Sağlıklı bir karbonhidrat olan tatlı patates, pankreas için üretilen enzimleri kontrol altına alır. Kan şekerini dengeleme görevi olduğu için pankreası yormadan vücuda karışır.
- Tatlı patates olarak adlandırılsa da içeriğinde şeker oranı oldukça düşüktür. Bu özelliği bakımından şeker hastalarının da tüketmesinde sakınca yoktur.
İnsülin direnci konusunda patatesin içerdiği nişasta varlığı diyabet rahatsızlığında dikkatli tüketilmesini gerektirmektedir. Patates tüketiminde özellikle aşırı yağ içinde kızartma şeklinde tüketilmesi ise kilo problemlerine neden olmaktadır.
Ülkemizde daha çok sebze kategorisinde olduğu için yemeklerde kullanılıyor. Püresi, haşlaması, salatası ve hatta kızartması da yapılabiliyor. Çiğ olarak yemeyi de deneyebilirsiniz.
Patates eşit boyutlarda dilenen şekilde doğranır. Zeytinyağı ve baharatlar eklenerek fırın tepsisine ya da fırına girebilen bir kaba dizilir. 180 derece fırında kestiğiniz boyutlara göre 20 dakika da pişer. Sonuçta elde ettiğiniz patatesi garnitür olarak yemeklerinizin yanında yiyebilirsiniz.
Tatlı patates: Genellikle Marmara Bölgesi'nde yetiştirilen tatlı patatesin hasat zamanı, Kasım ayının başıdır.
Tatlı patatesler, çoğunlukla turuncu ve mor renkte olan lezzetli sebzelerdir. İyi bir beta-karoten ve lif kaynağı olan tatlı patates ayrıca, A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Tatlı patates, sağlık açısından incelendiğinde göz hastalıklarından kanser riskini önlemeye kadar birçok yararı olduğu görülür.
DNA onarımında önemli rol oynayan folat, kanser hücresi oluşumunu engeller. Patatesin içeriğinde de folat bulunmaktadır. Aynı zamanda patateste bulunan C vitamini ve kersetin antioksidan görevi görerek serbest radikallerle savaşır.
Yapılan araştırmalar patatesin içinde yüksek tansiyonu önleyen bir maddenin olduğunu gösterdi.
Patates iyi bir enerji kaynağı olmasının yanı sıra potasyum ve C vitamini gibi bazı besin ögelerinden de zengin oluşu sayesinde beslenmede bulundurulması uygun olan bir gıda olsa da, yeni bir araştırma bulgularına göre patates tüketimi kan basıncını(tansiyonu) yükseltebilir.
Patates suyunun insan sağlığı açısından çeşitli faydaları vardır. Özellikle içeriğinde bulunan antienflamatuar özelliği nedeniyle iltihapları yok edici bir etkiye sahiptir.
Bazik özelliği sayesinde vücudun pH değerini dengeleyen patates suyu kan şekerinizi de düzenler. Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra içerdiği vitaminler sayesinde vücudunuzun özellikle kış hastalıklarına karşı koymasına yardımcı olur.
Haşlanmış patates suyu öncelikle mide rahatsızlıklarına, kabız problemine ve bazı cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca haşlanmış patates suyu zayıflamaya da yardımcı olmaktadır. Patateste oldukça fazla lif bulunmaktadır. Bu yüzden diyabet hastaları için birebirdir.
Ana bileşenleri sebze, meyve, baklagiller, kabuklu yemişler, tohumlar, tam tahıllı ürünler, az yağlı süt ve et ürünlerinin yanı sıra balık olan sağlıklı bir karma diyete ek olarak, diğer olası seçenekler düşük karbonhidratlı veya az yağlı beslenme konseptlerinin yanı sıra Akdeniz diyeti veya vejetaryen veya vegan ...
Kompleks karbonhidrat içeren besinler: Kurubaklagiller, sebze, meyve, bulgur, yulaf ve tam buğday unundan yapılmış gıdalar, keten tohumu, müsli, posa içeren besinler. Posa kan şeker dengesini en iyi sağlayan besindir.
Tatlı patates - Pankreas
Tatlı patatesin pankreasa yaptığı en büyük iyilik, kan basıncını düzenleyerek, görevini daha rahat yapmasını sağlamak. Asıl bomba bu değil ama.
Kişise kötü kokulu dışkı, sarılık, diyabet, üst karın ağrısı gibi semptomlar bulunduğunda pankreas hastalıkları şüphesi ile çeşitli testler istenebilir. Genelde kan testleri, bilgisayarlı tomografi, endoskopik ultrason ve MR ile teşhis konulur. Bazı ciddi durumlarda ise teşhis kesinliği cerrahi yöntemle yapılabilir.
Sarımsak, brokoli, siyah üzüm, ıspanak, çiğ tercih edilen diğer sebzeler, ev yoğurdu, karahindiba, zerdeçal yemek; evde hazırlanan meyve-sebze suları ve bol su içmek pankreas sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri