Tatlı patatesi tıpkı bildiğimiz patates gibi, haşlayarak, kızartarak, fırınlayarak, püre haline getirerek keyifle tüketebilmeniz mümkündür.
Tatlı patatesler, tıpkı klasik sarı patatesler gibi çok çeşitli tarifte kullanılabilir. Kızartma, haşlama, közleme, buharda pişirme ilk akla gelen yöntemlerdir.
Haşlama olarak tatlı patates pişirmek için patates yıkanır, kabukları soyulur. Patatesler eşit derecede pişmeleri için eşit boyutlarda doğranır. Tencereye alınan patatesin üzerini geçecek kadar su koyulur ve haşlanmaya bırakılır. 10-15 dakika sonra patatesler haşlanır.
Tatlı patatesler genellikle kahverengi kabuklu ve turuncu etlidir, ancak mor, sarı ve kırmızı çeşitleri de bulunur. Normal patateslerin kabukları kahverengi, sarı ve kırmızı tonlarına sahiptir ve beyaz ya da sarı etlidir.
İlgili 42 soru bulundu
Vitaminlerle birlikte tatlı patatesin içinde lif, fosfor, bakır, potasyum ve manganez de vardır. Bu maddeler de vücut için oldukça sağlıklıdır. Tatlı patates, normal patatese nazaran çok daha iyi bir karbonhidrat kaynağı olarak bilinir. Glisemik indeksi düşün olan tatlı patates, bu özelliği sayesinde kişiyi tok tutar.
Tatlı patatesi tıpkı bildiğimiz patates gibi, haşlayarak, kızartarak, fırınlayarak, püre haline getirerek keyifle tüketebilmeniz mümkündür. İnce ince dilimleyip baharatladıktan sonra fırında kızartarak harika bir atıştırmalık hazırlayabilirsiniz.
bildiğimiz patatese kıyasla ise tatlı ve lifli. yerli üretimi de ithali de çok lezzetli. en basitinden kalın doğrayıp, zeytin yağı ve sarımsağa bulanıp fırına verince harika oluyor fakat yapısı biraz yumuşak. daha çıtır olması için pişirmeden yarım saat önce soğuk suda bekletmek işinize yarayabilir.
Beta karoten oranı yüksek olduğu için bağışıklık sisteminin güçlü olmasına destek olur. Karaciğer yağlanması, kalp krizi riskini azaltır. Özellikle cilt ve prostat kanseri riskini de azaltmaya destek olur. Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur, içerisinde lif olduğu için sindirim sisteminin düzenli çalışmasını da sağlar.
▪️ PATATES: (TATLI PATATES DAHİL) Patates kabuğunda doğal olarak bulunan Clostridium botulinum bakterisi pişirme ile ölmekte ancak sporları hala pişmiş patateste bulunabilmektedir. Tekrar ısıtmak bu sporların açılmasına ve botulizme (zehirlenme) neden olabilmektedir.
Ülkemizde daha çok sebze kategorisinde olduğu için yemeklerde kullanılıyor. Püresi, haşlaması, salatası ve hatta kızartması da yapılabiliyor. Çiğ olarak yemeyi de deneyebilirsiniz.
Patateslerin üzerine sıcak su döktüğünüz takdirde haşlanma süresini de azaltmış olursunuz. Soğuk suyla haşlanan patatesler daha uzun süre ocakta kalır.
Kahkahaçiçeğigiller familyasından bir bitki olan tatlı (kırmızı) patates, yumruları yenen patates türüdür. Ana vatanı Orta Amerika olan tatlı patates, büyük marketlerin sebze reyonunda satılır. Klasik patatese göre daha pahalı satılan bu bitki, en faydalı sebzelerden biridir.
Patatesi güvenli gıda olarak adlandırsak da diyetteyken içindeki şeker ve nişasta nedeniyle uzak durmamız gereken bir gıdadır. Bazı kişilerde sindirim problemlerine yol açarak gaz oluşmasına neden olmaktadır.
Tatlı patatesten bir dilim kesip soyuyoruz ve birlikte yarım bardak suda hașliyoruz. 10 dk yeterli oluyor. Biraz suyunu ayrı bir kaba alarak mixer ile sebzelerimizi güzel bir püre haline getiriyoruz. Tatlı patatesin hafif tatlı oldugundan bebeklerimizin bu mamayı seveceği garanti! Miniklerimize afiyet olsun!
1) Kabızlığı Önler
Tatlı patates yoğun miktarda lif ve antioksidan barındırmaktadır. Bu da bağırsak sağlığı için çok önemlidir. Bağırsakların emilimini hızlandırır ve bağırsaklar da yer alan kabızlığa neden olan faktörleri ortadan kaldırır.
Sebze türleri arasında oldukça güçlü antioksidan maddelere sahip olan mor patates, vücudu zararlı maddelerden arındırma konusunda da çok güçlüdür. Mor patates sadece patates olarak değil aroma ve renk verici bir besin olarak da tüketilmektedir.
Tadı balkabağı gibi biraz şekerlidir ve şekli patatese benzediği için tatlı patates olarak anılır ancak patates bitkisi ile farklı ailelere aittirler. Dış görünümü patatese benzer ancak şekli biraz daha uzun ve düzdür. Kırmızı-turuncu veya mor renk kabukları olur ve içi de koyu sarımtrak renktedir.
Koyu meyveli, kırmızı kabuklu tatlı patates türleri oldukça yumuşak, tatlı ve suludur. Patatesler gibi tatlı patateslerde (Ipomoea batatas) yıkanır, soyulur ve daha sonra haşlanır, kızartılır veya fritözde pişirilir. Soyulmadan fırında veya buharlı fırında da pişirilebilir ve daha sonra kaşıkla yenebilir.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir. Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir. Kesilen elmanın zamanla kararması olayına benzer.
Normal patatese oranla filizlenmiş patates, pek de o kadar sağlıklı değildir. Patates filizlendiğinde, içindeki nişasta şekere dönüşür. Eğer patatesin sadece belli bir bölümü filizlenmişse, o bölüm atılarak geri kalanı yenilebilir. Ancak patates küçülmüş ve kırışmışsa yenmemesi tavsiye edilir.
Tatlı patatesin kabuk kısmı kahverengi, kırmızı, mor, sarı ve beyaz renkte, iç kısmı ise mor, turuncu, sarı ve beyaz renklerde olabilir. Beta karoten açısından en zengin tatlı patates türü ise iç kısmı turuncu renkli olan çeşididir.
Tatlı patates: Genellikle Marmara Bölgesi'nde yetiştirilen tatlı patatesin hasat zamanı, Kasım ayının başıdır.
Tatlı patatesin önerilen en lezzetli, besin değerlerini maksimize eden pişirme şekli patateslerin yaklaşık bir santim kalınlığında dilimlenerek buharda 7 dakika pişirildikten sonra tarçın, öğütülmüş muskat (hint cevizi) ve/veya karanfil ile tatlandırılmasıdır.
Tatlı patates (Ipomoea batatas; Japonca: さつまいも), kahkahaçiçeğigiller (Convolvulaceae) familyasından anavatanı Orta Amerika olan, yumruları yenen, nişastalı ve tatlı bitki türüdür. Taze yaprakları ve filizleri de yenilebilir. Büyük, nişastalı, tatlı yumrulu kökleri kök sebze olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri