Vasiyetnamenin iptali davasında görevli mahkeme, miras bırakanın en son ikamet ettiği yerdeki asliye hukuk mahkemesidir. Vasiyetnamenin iptali davasında yetkili mahkeme, miras bırakanın yerleşim yeri mahkemesidir. Yani miras bırakanın en son ikamet ettiği yerdeki asliye hukuk mahkemesindir.
Türk Medeni Kanununa göre mirasçılar vasiyetnameden haberdar olduklarından sonra bir yıl içinde vasiyetnamenin iptali için dava açabilirler. Yapılan yargılama sonunda mahkeme tarafından vasiyetin iptaline karar verilebilir.
Öncelikle bilmelisiniz ki; vasiyetname kendiliğinden bozulmaz. Mirasçılardan birinin vasiyetnamenin iptali için dava açması gerekir. Hiç bir mirasçı yasal süresi içinde dava açmazsa vasiyetname geçerli olacaktır.
Mirasbırakanın vasiyetname düzenlediği tarihte irade yokluğunda olması, kanunda belirtilen şekil şartına uygun olmaması, ahlaka uygun şart olmaması, anlaşılır nitelikte olmaması halinde vasiyetnamenin geçersiz olduğunu belirterek vasiyetnamenin iptali davası açılabilir.
Yani, vasiyetnamenin iptali sebepleri, şunlardır: Miras bırakan, vasiyeti bıraktığı anda tasarruf ehliyetine sahip olmayışı Vasiyetnamenin yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapılmış olması Tasarrufun içeriğinin bağlandığı koşullar veya yüklemelerin hukuka veya ahlaka aykırı olması
İlgili 42 soru bulundu
Vasiyetnamenin iptali davasının bir yıl içerisinde açılması gerekmektedir. Ancak her durumda, vasiyetnamenin açıldığı an itibariyle on yıl içinde dava açılmalıdır. Bu on yıllık süre, davanın açılması için azami olarak öngörülen süredir.
Vasiyetnamenin açılması davasında da diğer davalarda olduğu gibi ilk derece mahkemesi tarafından karar verildikten sonra yasal itiraz süresi içinde istinafa başvuru hakkı vardır. Mahkeme tarafından gerekçeli kararın yazılıp taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içinde istinafa başvurulmalıdır.
El yazılı vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek yazılmış olmalıdır. El yazılı vasiyetnamenin mirasbırakan tarafından imzalanmış olması zorunludur. İmza vasiyetnamenin en altına atılmış olmalıdır. El yazılı vasiyetnameye yapılan her türlü ekleme tarih de atılarak imzalanmalıdır.
Genel ortalamalara bakıldığı zaman vasiyetnamenin tenfizi davalarının ortalama olarak 4 ila 8 ay arasında sonuçlandığı söylenebilir. İlk derece mahkeme kararının ardından başlayan İstinaf ve Yargıtay aşamaları hesap edildiğinde bir davanın 1-2 yıla kadar uzaması mümkündür.
İptali mümkün vasiyetnameler, iptal davası açılarak kesin yargı kararı alınıncaya kadar hükümlerini sürdürürler. İptal davasının kesinleşmesiyle birlikte mahkeme hükmü geçmişe yönelik olarak sonuç doğurur. Vasiyetnamenin iptali davalarında görevli mahkeme, Asliye Hukuk Mahkemesidir.
Vasiyetnamenin yok edilerek geri alınması kapsamı, MK 543/I maddesinde yer almaktadır. Bu maddeye göre; Miras bırakan, yok etmek suretiyle de, hazırlamış olduğu vasiyetnameden vazgeçebilmektedir. Bu yolla vasiyetnamenin geri alınabilmesi için, yok etmenin geri alma niyetiyle olması gerekmektedir.
10 MİLYONDAN FAZLA VASİYETNAME SORGULAMASI YAPILDI
Bu kapsamda sulh hukuk mahkemelerince açılan vasiyetnameler 22 Şubat 2018'den bu yana e-devlet üzerinden görüntülenebiliyor. 2020 yılının tamamında “Sulh Hukuk Mahkemelerince Açılan Vasiyetname Sorgulama” ekranı üzerinden 2 milyon 879 bin 396 adet sorgulama yapıldı.
Mirasbırakanın ölümünden sonra ele geçen vasiyetnamenin derhal sulh hukuk mahkemesine teslim edilmesi zorunludur.
Doktor veya heyet raporu alınması veya alınmaması vasiyetnamenin geçerlilik şartı değildir. Noter rapor almadan da bu işlemi yapabilir.
Malın üçte birinden azının vasiyet edilmesi müstehaptır. Vârisler fakir ise vasiyet etmemek daha faziletlidir. Terekenin üçte birinden daha fazla olan veya vârislerden herhangi biri lehine yapılacak vasiyet ise diğer vârislerin iznine bağlı olarak geçerlidir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 5/63).
Vasiyetname, tek taraflı olarak düzenlenen bir ölüme bağlı tasarruftur. Bundan dolayı, bir vasiyetname her zaman geri alınabilir.
İstem. Madde 600 - Vasiyet alacaklısı, vasiyeti yerine getirme görevlisi varsa ona; yoksa yasal veya atanmış mirasçılara karşı kişisel bir istem hakkına sahip olur. Bu alacak, tasarruftan aksi anlaşılmıyorsa vasiyet yükümlüsünün mirası kabul etmesi veya ret hakkının düşmesiyle muaccel olur.
Vasiyetnamenin açılışını müteakip mirasta hak sahibi her birine, vasiyetnamenin kendilerine ilişkin kısımlarının onaylı bir örneği tebliğ olunur (TMK. md. 597). Lehlerine karşılıksız kazandırma yapılan kimselerin ve mirasçıların adresleri belli değilse kendilerine vasiyet ilânen tebliğ edilir (TMK. md. 597/2).
Genellikle “65 yaş üstü vasiyetname hazırlamak isteyen kişiler için doktor raporu zorunluluğu var.” şeklinde düşünülse de böyle bir zorunluluk yoktur.
Vasiyetname, mirasbırakanın ölümü ile yürürlüğe girer ve hüküm ifade eder[5].
Resmi vasiyetname, iki tanık ile beraber sulh hakimi ya da noter huzurunda yeminli ve mutlaka Türkçe olarak hazırlanır. Vasiyet eden kişi Türkçe bilmiyorsa mutlaka tercüman bulundurulur. Tanıkların vasiyet edenin usul(üstsoy) ve füru(altsoy) akrabası olmaması gerekir.
İmza vasiyetnamenin en sonuna, son satırın altına atılmalıdır. El yazısı ile hazırlanmış vasiyetname notere, sulh hakimine veya yetkili memura bırakılabilir. Ancak bu husus zorunlu değildir ve vasiyetnamenin geçerliliğini etkilememektedir. Vasiyetçi vasiyetnamesini kendi de saklayabilir.
Resmi vasiyetnamenin geçerli olması için aranan şekil şartları Medeni Kanun'da öngörülenlerden ibarettir. Dolayısıyla noterin resmi vasiyetnamenin geçerli olması için Medeni Kanun'da yer alan şekil şartlarına uyması yeterlidir.
Verilen karara karşı itiraz süresi gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren başlar. 2 haftalık süre içerisinde karara karşı itiraz edilmezse karar kesinleşir. Karar kesinleşmeden vasiyetnamenin tenfiz edilmesi mümkün değildir.
Vasiyetname mahkemeye tevdi edilmezse, açılması meydana gelmeyeceğinden süre de işlemeyecektir. Ortak vasiyetname geçerli midir? Hukukumuza göre ortak vasiyetname geçersizdir. Karı ve kocanın birlikte vasiyetname yaparak kim önce ölürse tüm malların diğerine kalacağı şeklinde sözleşme yapmaları geçersiz sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri