Vitaminlerle birlikte tatlı patatesin içinde lif, fosfor, bakır, potasyum ve manganez de vardır. Bu maddeler de vücut için oldukça sağlıklıdır. Tatlı patates, normal patatese nazaran çok daha iyi bir karbonhidrat kaynağı olarak bilinir. Glisemik indeksi düşün olan tatlı patates, bu özelliği sayesinde kişiyi tok tutar.
Sebze türleri arasında oldukça güçlü antioksidan maddelere sahip olan mor patates, vücudu zararlı maddelerden arındırma konusunda da çok güçlüdür. Mor patates sadece patates olarak değil aroma ve renk verici bir besin olarak da tüketilmektedir.
Lif içeriği oldukça yüksektir. Bu özelliği sayesinde hem uzun süren bir tokluk hissi sağlar hem de sindirimin düzenlenmesine yardımcı olur. Az bir miktarda tatlı patates tüketimi kilo verme sürecine katkıda bulunabilir. Vitamin, mineral, protein ve nişasta açısından oldukça zengindir.
Tatlı patatesler genellikle kahverengi kabuklu ve turuncu etlidir, ancak mor, sarı ve kırmızı çeşitleri de bulunur. Normal patateslerin kabukları kahverengi, sarı ve kırmızı tonlarına sahiptir ve beyaz ya da sarı etlidir.
Tatlı patates, yüksek düzeyde beta-karoten içerdiği için son derece önemli bir A Vitamini kaynağıdır. Beta-karoten, karaciğerlerimizde A vitaminine dönüştürülür ve her beta-karoten molekülü iki molekül A Vitamini üretir. Özetle diyebiliriz ki tatlı patates, doğal ve bol miktarda beta-karoten ve A Vitamini kaynağıdır.
İlgili 28 soru bulundu
TATLI PATATES NE KADAR TÜKETİLMELİ? Her besinde olduğu gibi tatlı patatesin tüketilmesi de dengede tutulmalıdır ve aşırıya kaçılmamalıdır. Tatlı patatesi günde 2 veya 3 kere tüketmek yeterli olacaktır. Tatlı patatesi bu sıklıkla tüketirseniz oldukça faydalı olacaktır.
100 gram beyaz patates 130 kalori iken tatlı patates 90 kaloridir. Tatlı patates günlük A vitamini ihtiyacını karşılar, daha fazla C vitamini içerir, daha az kalori, daha fazla lif barındırır ve şeker içeriğine rağmen total karbonhidrat içeriği daha azdır.
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz.
Tatlı patates (Ipomoea batatas; Japonca: さつまいも), kahkahaçiçeğigiller (Convolvulaceae) familyasından anavatanı Orta Amerika olan, yumruları yenen, nişastalı ve tatlı bitki türüdür. Taze yaprakları ve filizleri de yenilebilir. Büyük, nişastalı, tatlı yumrulu kökleri kök sebze olarak kullanılır.
150 gram ağırlığında orta boy bir patateste yaklaşık 135 kalori vardır. 3.5 gram fiber, 2 gram şeker, 3.5 gram protein içerir. C vitamini ve potasyum açısından zengindir.
Patatesi güvenli gıda olarak adlandırsak da diyetteyken içindeki şeker ve nişasta nedeniyle uzak durmamız gereken bir gıdadır. Bazı kişilerde sindirim problemlerine yol açarak gaz oluşmasına neden olmaktadır.
Patatesin aşırı tüketimi, diyabet hastaları için çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Patatesin aşırı tüketimi ve kızartmasının fazla yapılması kilo sorununa yol açabilir. Patates kızartıldığı zaman besin değerlerini kaybeder ve toksik madde artışını önemli ölçüde hızlandırır.
Tatlı (kırmızı) patatesin faydaları
Çok önemli bir lif kaynağıdır. Vitaminlerin yanında lif, fosfor, bakır, manganez ve potasyum bulundurur. Oldukça faydalıdır. Klasik patatesten çok daha sağlıklı bir karbonhidrat kaynağıdır.
Tatlı patatesin içerdiği lif ve antioksidanlar sindirim sistemini destekler ve kabızlığı önler. Harika bir beta-karoten kaynağı olarak A vitamini eksikliğini önleyebilir, göz sağlığını korur ve prostat kanserine karşı koruyabilir. Ayrıca glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekerini düzenler.
Tatlı patates, oldukça lifli bir yapıya sahiptir. Patatesi çok seviyorsanız, kilo verme döneminde tatlı patatese de şans tanımalısınız. Çünkü hem daha sağlıklı, hem daha kolay pişiyor hem de kilo vermenize de yardımcı oluyor.
Ülkemizde daha çok sebze kategorisinde olduğu için yemeklerde kullanılıyor. Püresi, haşlaması, salatası ve hatta kızartması da yapılabiliyor. Çiğ olarak yemeyi de deneyebilirsiniz.
Tatlı patates: Genellikle Marmara Bölgesi'nde yetiştirilen tatlı patatesin hasat zamanı, Kasım ayının başıdır.
Peki ya bilimsel adı Ipomoea batatas olan halk arasında kırmızı patates ya da tatlı patates olarak anılan bu bitki nedir? Tatlı patates adından da anlaşılacağı üzere şekerli bir tadı vardır ama tadının tam olarak neye benzediğini biliyor muyuz?
Halk arasında tatlı patates olarak bilinen yer elması sebzesinin birçok çeşidi vardır. Tadı görünüş olarak benzediği sebzelerin aksine tatlıdır. Bazen yemeklerin içinde patatese benzetilen bu sebze çiğ olarakta tüketilebilir. Ülkemizde çorba olarak tüketilmek akla gelse bile birçok zengin tarif seçenekleri vardır.
Mor tatlı patates kan şekerini dengeliyor
Antosiyanin içeriğinin insülin salınımını artırarak kan şekerinin düşürülmesinde etkili olduğunu belirten Ağıllı, diyabet hastalarında light süt ve mor tatlı patates ile hazırlanacak pürenin lezzetli ve kan şekerini dengeleyici bir alternatif olduğuna dikkat çekti.
Tatlı patates toprak altı yetişen bir besin olduğundan yüksek miktarda fitik asit içerir. Bu yüzden fazla tüketildiğinden ciddi hastalıklara davetiye çıkartır. Ayrıca tatlı patates güçlü bir vitamin ve mineral içerdiğinden çabuk zehirlenmeye neden olabilir. Kusma, ishal ve karın ağrısı gibi sorunlara yol açar.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Klasik patatesten daha sağlıklı karbonhidrat içerir. Glisemik indeksi düşüktür ve uzun süre tok tutar. Fosfor, lif, bakır, potasyum ve manganez bakımından zengindir. Kalp krizi ve karaciğer yağlanması riskini düşürür.
Tatlı patates yıkanır, kabukları soyulur ve çubuk halde dilimlenir. Su içerisinde birkaç saat bekletilir. Suyu süzülür ve tatlı patatesler iyice kurulanır. Isınan yağda kızartılır.
Patates, nişastalı bir bitki türü. Gluten ise arpa, buğday, çavdar gibi bazı tahıllarda bulunuyor. Öyleyse sorunuzun cevabını veriyoruz: Hayır!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri