Tatlı patates (Ipomoea batatas; Japonca: さつまいも), kahkahaçiçeğigiller (Convolvulaceae) familyasından anavatanı Orta Amerika olan, yumruları yenen, nişastalı ve tatlı bitki türüdür. Taze yaprakları ve filizleri de yenilebilir. Büyük, nişastalı, tatlı yumrulu kökleri kök sebze olarak kullanılır.
Convolvulaceae familyasının bir üyesi olan tatlı patates, nişastalı ve şeker oranı yüksek olan yumruları yenen bir sebze çeşididir. Bilinen patatesten farklı bambaşka bir sebze olan tatlı patatesin filiz ve yaprak kısımları da yenir.
Tatlı patates, oldukça lifli bir yapıya sahiptir. Patatesi çok seviyorsanız, kilo verme döneminde tatlı patatese de şans tanımalısınız. Çünkü hem daha sağlıklı, hem daha kolay pişiyor hem de kilo vermenize de yardımcı oluyor.
Aileleri farklıdır. Tatlı ve normal patateslerin her ikisi de kök sebzelerdir, uzaktan akraba olsalar da farklı ailelere mensupturlar. Tatlı patatesler Convolvulaceae (Kahhahaçiçeğigiller) ailesinin üyesiyken ve beyaz patatesler Solanaceae (Patlıcangiller) ailesinin bir parçasıdır.
Kahkahaçiçeğigiller familyasından bir bitki olan tatlı (kırmızı) patates, yumruları yenen patates türüdür. Ana vatanı Orta Amerika olan tatlı patates, büyük marketlerin sebze reyonunda satılır. Klasik patatese göre daha pahalı satılan bu bitki, en faydalı sebzelerden biridir.
İlgili 31 soru bulundu
Vitaminlerle birlikte tatlı patatesin içinde lif, fosfor, bakır, potasyum ve manganez de vardır. Bu maddeler de vücut için oldukça sağlıklıdır. Tatlı patates, normal patatese nazaran çok daha iyi bir karbonhidrat kaynağı olarak bilinir. Glisemik indeksi düşün olan tatlı patates, bu özelliği sayesinde kişiyi tok tutar.
Patatesi güvenli gıda olarak adlandırsak da diyetteyken içindeki şeker ve nişasta nedeniyle uzak durmamız gereken bir gıdadır. Bazı kişilerde sindirim problemlerine yol açarak gaz oluşmasına neden olmaktadır.
Patates, nişastalı bir sebze olarak kabul edilmektedir. Patates, diğer sebzelere göre daha fazla nişasta bulundurur. Bir karbonhidrat türü olan nişasta, enerji olarak kullanılan glikozu parçalayarak vücuda yaymaktadır.
Patates (Solanum tuberosum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür.
Tatlı patates (Ipomoea batatas; Japonca: さつまいも), kahkahaçiçeğigiller (Convolvulaceae) familyasından anavatanı Orta Amerika olan, yumruları yenen, nişastalı ve tatlı bitki türüdür. Taze yaprakları ve filizleri de yenilebilir. Büyük, nişastalı, tatlı yumrulu kökleri kök sebze olarak kullanılır.
Tatlı patatesi tıpkı bildiğimiz patates gibi, haşlayarak, kızartarak, fırınlayarak, püre haline getirerek keyifle tüketebilmeniz mümkündür. İnce ince dilimleyip baharatladıktan sonra fırında kızartarak harika bir atıştırmalık hazırlayabilirsiniz.
Sebze türleri arasında oldukça güçlü antioksidan maddelere sahip olan mor patates, vücudu zararlı maddelerden arındırma konusunda da çok güçlüdür. Mor patates sadece patates olarak değil aroma ve renk verici bir besin olarak da tüketilmektedir.
Tersine limit aşıldığı ve aşırı şekilde tüketilmediği müddetçe patates kilo aldırmaz. Tersine diyetlerde çok faydalı ve tercih edilebilecek bir besindir.
Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
Kök biçiminde karşımıza çıkan sebzeler için de toprağın altına bakmak gerekir: patates, kuru soğan, havuç, kereviz, turp vs.
Beta karoten oranı yüksek olduğu için bağışıklık sisteminin güçlü olmasına destek olur. Karaciğer yağlanması, kalp krizi riskini azaltır. Özellikle cilt ve prostat kanseri riskini de azaltmaya destek olur. Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur, içerisinde lif olduğu için sindirim sisteminin düzenli çalışmasını da sağlar.
ÖZET: Patates yumruları Önemli miktarda nişasta, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri ile P, K, Mg, CI ve S içermektedir. Protein içeriği düşük olmakla beraber biyolojik değeri oldukça yüksektir.
Nişasta ve Lif: Beyaz ve tatlı patates hem nişasta hem de diyet lifinin zengin kaynağıdır. 100 gram beyaz patates 29 g karbonhidrat ve 2 gram şeker içerirken, tatlı patates 24 g karbonhidrat ve 7 gram şeker içerir. Vücut bu nişastayı basit şekere dönüştürür ve oluşan glikozu enerji kaynağı olarak kullanır.
Sadece gövdeden oluşan veya sadece kökten oluşan çok çeşitli bitkiler de vardır. Patates bunlardan biridir ve patates yumru gövde adı verdiğimiz bir gövdeden oluşmaktadır. Yani papates bir gövdedir (yumru gövde).
Kabızlık sorunu olanlar patates yiyemez bilgisi yanlıştır. Patates lif oranı çok yüksek gıdalardan biridir. Her öğünde tüketilmemek kaydıyla yemeklerde tercih edilebilir.
Bulgur, temel enerji kaynağımız olan karbonhidrat bakımından da zengindir. Kısaca bol diyet lifli, kompleks karbonhidratlı, yüksek proteinli, kolestrol içermeyen, folik asit değeri yüksek ve B vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin maddesidir.
Diyetisyenler patates kızartması yenildiğinde bir öğün değişimi olarak tüketilmesini tavsiye etmektedir. Ayrıca yanında glisemik indeksini düşürecek ve kan şekerini dengeleyecek besinlerin tercih edilmesini tavsiye ediyor.
1) Kabızlığı Önler
Tatlı patates yoğun miktarda lif ve antioksidan barındırmaktadır. Bu da bağırsak sağlığı için çok önemlidir. Bağırsakların emilimini hızlandırır ve bağırsaklar da yer alan kabızlığa neden olan faktörleri ortadan kaldırır.
Tatlı patates yıkanır, kabukları soyulur ve çubuk halde dilimlenir. Su içerisinde birkaç saat bekletilir. Suyu süzülür ve tatlı patatesler iyice kurulanır. Isınan yağda kızartılır.
Ülkemizde daha çok sebze kategorisinde olduğu için yemeklerde kullanılıyor. Püresi, haşlaması, salatası ve hatta kızartması da yapılabiliyor. Çiğ olarak yemeyi de deneyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri