Tatlı bir şeyler yenildiğinde lezzetten dolayı mutlu olunduğu zannedilir ancak aslında bu gıdalar vücudu stres artar ve uzun vadede mutsuzluk gelir. Glisemik indeksi yüksek besinlere örnek olarak şerbetli tatlılar, beyaz ekmek, beyaz undan yapılan bisküviler, pastalar ve tatlılar sayılabilir.
Vücuda enerji veren, performansı artıran bu hormon, çikolata, muz, portakal gibi besinlerde bulunur. Bunun yanı sıra, triptofan içeren besinler de aynı şekilde stresle baş etmeye yardımcıdır. Yulaf, avokado, süt, esmer pirinç gibi besinlerde triptofan bulunur. Taurin ise anksiyete önleyici özellikler taşımaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Serotonin hormonunu sağlayan madde, amino asit olan triptofandır. Bu nedenle triptofandan zengin yiyecekler tüketilmelidir. Triptofan açısından zengin besinler; hindi eti, kırmızı et, yumurta gibi hayvansal besinler; süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri; soya fasülyesi, badem gibi kuruyemişlerdir.
Bütün çikolata çeşitleri tüketildiğinde vücutta mutluluk hormonun salgılanmasını sağlar. Bu da stresin yatışmasına ve beynin dinginleşmesine neden olur. - Bitter çikolata, kişilerin cildini UV ışınlarından koruyucu nitelikleri içerisinde barındırır. - Çikolata tüketimi kişilere enerji sağlar.
Eğer doktorunuz da izin verirse yürüyüş yapmak, yüzmek, koşmak veya jimnastik yapmak gibi gündelik egzersizler stresten kurtulmanıza yardımcı olabilir. Egzersiz içinizde biriken gergin enerjiyi atmanıza yardımcı olur. Düzenli beslenme alışkanlığı vücut için artıdır. Herhangi bir yiyeceği aşırı yemek zararlı olabilir.
Konsantrasyonu Artırır Ve Stresini Hafifletir
Konsantrasyonu arttırmanın ve gerginliğinizi hafifletmenin basit yollarını arıyorsanız, Sakız çiğnemek en kolay yollardan biri olacaktır. Çalışmalara göre sakız çiğnemek uyanıklığı ve konsantrasyonu arttırıyor ve hayatın günlük stresini azaltıcı yönde etki gösteriyor.
Strese bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıflabilir, sindirim sistemi problemleri görülebilir ve kronik yorgunluk ortaya çıkabilir. Bunlara bağlı olarak yüksek tansiyon, kalp hastalığı, obezite, depresyon, bağımlılık ve diyabet hastalığı stresin ortaya çıkarabileceği sorunlar arasında yer alır.
Yoğurtun ferahlatıcı özelliği olduğu için yatmadan önce yenildiğinde uykuyu getirir. Günlük hayatı olumsuz etkileyen stresi azaltmada etkili rolü vardır. Yoğurt maya enfeksiyonlarına karşı da etkili oluyor.
Gereğinden fazla stres ve kortizol hormonu kalp ve akciğerlerin çalışma temposunu bozar. Bunun sonucunda da kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon ve astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntınız varsa veya göğsünüzde bir ağrı ve sıkışma hissediyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurun.
Stres, psikosomatik ağrıların başlıca etkenidir. Vücut fonksiyonlarının bozulmasına ve işlevlerini yerine getirememesine neden olur. Genellikle göğüs ağrısı, çarpıntı, mide rahatsızlıkları, bulantı, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi şikayetlerle kendini gösterir. Psikosomatik ağrılara psikolojik rahatsızlıklar eşlik eder.
Stres belirtileri; fiziksel (çarpıntı, baş ağrısı, soğuk ya da sıcak çarpması, sindirim rahatsızlığı, nefes darlığı, uykusuzluk, düzensiz uyku, mide krampları, boyunda ağrı) veya duygusal (unutkanlık, konsantrasyonda azalma, kararsızlık, zihin karışıklığı, olumsuz üzerine odaklanma) olabilir.
Stres günlük hayatta çok çeşitli koşullara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Topluluk önünde konuşma yapmak, iş yerinde verilen bir görevi son gününe kadar yetiştirmek, düğün organize etmek, üzücü bir olay yaşamak veya fiziksel olarak ciddi bir travmaya maruz kalmak gibi durumlarda vücutta stres yanıtı gelişir.
Soğuk duş, alışılmışın dışında vücut sıcaklığı ya da vücut sıcaklığının altında bir ısıda suyla duş almaktır. Duş esnasında stres seviyeniz düşer, size daha fazla enerji verir ve ayrıca tansiyonunuz ve direnciniz için iyidir.
Yine potasyum kaynaklarından olan muz da serotonini arttırarak stresin azaltılmasını sağlıyor. Narenciye grubu meyveler, yaban mersini ve yeşilbiber gibi C vitamini içeren besinler bağışıklık sistemini desteklediği bilinirken stresi de azaltmaya yardımcıdır.
Ayrıca maydanoz güçlü antioksidan özelliklere sahip sebze grubunda yer alması sebebiyle kronik stresi düşürmeye yardımcı olur.
Bitter çikolata beynimizdeki ödül sistemini aktive edebilir ve beyindeki dopamin, serotonin ve endorfin seviyesini artırarak ruh halimizi iyileştirebilir.
Prozac mutluluk hormonu hapı olan bu ilaçların en bilinenidir. Ketiapin içeren Serequel ve doğrudan dopamin yüklemesi yapan Xeplion gibi mutluluk hormonu ilacı olabilecek ilaçlar, oral yoldan ya da damardan enjekte edilmek suretiyle kullanılabilir.
Baharatın dışında endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayan en önemli yiyeceklerden birisi de herkesin severek yediği çikolata ve muzdur. Bu yiyecekler kişilerin beyninde daha fazla endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olmaktadır.
Elma, muz, çilek, karpuz, peynir, yoğurt, yumurta, enginar, kırmızı pancar, brokoli, ıspanak, lahana turşusu, zerdeçal, badem, yulaf ezmesi, yeşil çay, deniz ürünleri, tavuk gibi besinler ile E ve C vitaminleri dopamin düzeylerini arttırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri