Bayramla ilgili illaki tatlı şeyler yiyeceğiz ama muhakkak yedikten sonra ağızdaki asidik ortamı yok etmemiz gerekiyor. Bu nedenle tatlı bir şeyler yedikten sonra ardından su içmeli ya da ağzı nötralize etmek amaçlı peynir, süt, yoğurt gibi yiyecekler yenilebilir." şeklinde konuştu.
Şeker ve benzeri yiyecekleri tükettikten sonra da yanımızda diş fırçası yoksa bile en azından su içmeliyiz çünkü karbonhidratlı yiyeceklerden sonra ağızda asidik bir ortam oluşmakta. Bunlar da bakteriler ve diş çürüğü için fırsat oluşturmakta. Bundan dolayı mümkün mertebe az tüketmeli ve ardından su içmeliyiz.
Kaynağı ne olursa olsun, yiyeceklerle kazandığımız şekerin (her bir glikoz molekülünün) önünde gidebileceği üç farklı yol var: O şeker molekülü ya enerji olarak yakılıp kullanılacak, ya yedek enerji kaynağı olarak yağa çevrilip depolanacak ya da idrar yoluyla böbreklerden süzülüp atılacak.
Ayrıca çok önemli bir uyarıda bulunuyoruz. Tatlının arkasından kesinlikle su içilmemeli. Çünkü su, ani şeker yükselmelerine neden olur. Bu da kalp krizi ve inmeyi tetikler.
Şeker ise en fazla asit oluşturan nedendir. Tüm yiyeceklerin sindirimini bozar. Canınız çok tatlı yemek isterse aç iken yiyin ve üzerine bir bardak sıcak çay için. 1-2 saat sonra da 1 bardak alkali su içmeyi unutmayın.
İlgili 22 soru bulundu
Tatlı yediğinizde yanında liften zengin ceviz, badem, fındık, kaju gibi kuruyemişleri tüketerek ani kan şekeri dalgalanmalarını hafifletebilirsiniz. Kuruyemişleri çiğ tercih etmeniz kalp sağlığınızı da destekleyecektir.
Aşırı şeker tüketiminin başlangıçta çok sık acıkmak, sebepsiz yorgunluk, sürekli bitkinlik, sık idrara çıkma, yaraların yavaş kapanması, diş çürümesi, ağız kuruluğu, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, ağızda beyaz akıntı/dilde beyazlık, cilt kuruluğu, kilo alımı ile kendini gösterir.
Peygamber Efendimiz (SAV), suyu ve diğer içecekleri 3 yudumda içermiş ve bu konuyla ilgili hadislerde şöyle buyurmuştur: “Suyu çocuğun memeyi emmesi gibi için. Depodan doldurur gibi içmeyin.
Özellikle kan şekeri dengesinde problem yaşayan kişilerde su tüketimi oldukça önemli. Tatlı yedikten sonra bir çay bardağı kadar süt tüketmek vücutta şeker emilimini yavaşlatacağı için tercih edilebilir. Şeker emilinin yavaşlaması, kilo alımının da önüne geçecektir.
Ancak suyun da doğru zamanda içilmesi gerek.Uzmanlar su içmenin kurallarını şöyle sıralıyor: "Banyodan sonra su içilirse, organlar yaşlanır. Acı yedikten sonra içilirse reflü, gastrit ve bağırsak rahatsızlığına yol açar.
Buna karşın protein içeriğinin yüksek olması nedeniyle kan şekerini düşüren besinler arasında üst sıralarda yer alan yoğurt, diyabet hastaları tarafından düzenli olarak tüketilmelidir.
Şeker ise basit karbonhidrattır. Basit karbonhidratlar sindirime uğramadan, bağırsaklardan 15-20 dakikada emilip kana geçer. Kan şekerinde ani yükselme ve düşüşe neden olurlar. Şeker kamışı pancar veya mısırdan üretilir.
Şeker içeren bir yemek yediğimizde, vücudumuz onu glikoza dönüştürür. Vücudumuz glikozun bir kısmını enerji için hemen kullanır ve bir kısmını daha sonra kullanmak üzere depolar. Kandaki fazla glikoz, yağ hücrelerine dönüştürülür.
GÜNÜNÜZE PROTEİNLE GÜÇ KATIN: Her öğünde protein tüketmek, kan şekerinizi dengelemenin en iyi yoludur. Gününüze çiftlik yumurtası ile başlayın. Kuruyemiş, balık, yumurta gibi protein açısından zengin gıdaları, her öğüne katmayı deneyin. YAĞ DEĞİL ŞEKER ŞİŞMANLATIYOR!: Yağ sizi şişmanlatmaz, şeker şişmanlatır.
Gün içinde minik minik ara öğünler yapılırsa kan şekeri daha dengeli olur böylelikle tatlı krizleri azalır. Tatlı krizini giderecek tatlılar arasında en sağlıklı olanları meyveler ve tatlı aromalı kuru yemişlerdir. Örneğin: 1 -2 porsiyon meyve yanında badem, fındık, ceviz gibi kuru yemişler.
Bazı bireyler, alerji, süt şekeri olan laktoza karşı duyarlılık (laktoz intoleransı) nedeniyle veya yanlış inançlarından dolayı süt tüketmezler. Laktoz duyarlılığı olan bireyler için, düşük laktoz içeren süt veya laktozsuz süt ürünleri bulunmaktadır.
Tatlının yemeklerden önce yenmesinin sağlık açısından daha yararlı olacağı iddia ediliyor. Bilimsel çalışmalara göre: Yemeklerin hemen ardından tüketilen tatlılar, insülin şekerini yağa çeviriyor. Yemekten hemen sonra tatlı tüketmek yerine bir süre beklemenin daha yararlı olacağı da söyleniyor.
Gece yatmadan önce süt içilmesi, gaz problemlerine ve şişkinliğe neden olmaktadır. Bunun yanında sindirim sisteminin işleyişini bozarak kabızlığa yol açabilir.
Bunun yanı sıra “Su ayakta mı, oturarak mı içilir?” sorusunun cevabının da suyun vücuttaki emilimini etkileyen bir husus olduğu düşünülmektedir. Fakat ayakta su içildiğinde, suyun direkt olarak onikiparmak bağırsağına geçtiğini ya da ayakta su içmenin zararlarını kanıtlayan bir bilimsel sonuç bulunmamaktadır9.
Allah Resulü (sav) bir kimsenin, kendisini arkadaşlarından farklı görmesini sevmezdi. Bir sefer esnasında ashabına koyun kesip pişirmelerini emretmişti. Ashabından biri; “Ya Resulullah, onu ben keseyim” dedi. Başka biri; “Ya Resulullah, yüzmesi de benim vazifem olsun” dedi.
BÖBREK YETMEZLİĞİNE GÖTÜREBİLİYOR
Böbrekler vücudumuzda her gün oluşan zararlı atık maddeleri (üre, kreatinin, ürik asit gibi) su ile seyreltip atıyorlar. Günlük ihtiyacından daha az sıvı alan insanlarda idrar akımı yavaşlayacağı için kolayca idrar yolu iltihapları ve taşları oluşabiliyor.
Sık tuvalete gitme: Şeker hastası olduğunuzda vücudunuz gıdaları parçalayıp şekere dönüştürmede etkisini kaybeder, böylece kan dolaşımınızda daha fazla şeker birikir. Vücudunuz bundan kurtulmak için bunu idrara gönderir. Bu nedenle sık sık idrara çıkarsınız.
Aşırı şeker tüketiminin başlangıçta çok sık acıkmak, sebepsiz yorgunluk, sürekli bitkinlik, sık idrara çıkma, yaraların yavaş kapanması, diş çürümesi, ağız kuruluğu, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, ağızda beyaz akıntı/dilde beyazlık, cilt kuruluğu, kilo alımı ile kendini gösterdiğini kaydeden Dr.
Az ama sık yemek: Ana öğünlerdeki yemek miktarını kısıp, ara öğünler oluşturularak tatlı isteği azaltılabilir. Böylece kan şekeri dengede olur, hipoglisemi atakları yaşanmaz. 150 kalori limiti: Günlük 150 kaloriyi aşmayacak bir tatlı tüketiminin vücuda zararlı olmayacağı bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri