Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Yemekten sonra kan şekeri seviyeleri yükselir, genellikle yemekten yaklaşık bir saat sonra en yüksek seviyeye ulaşır. Kan şekerinin ne kadar yükseldiği ve zirvenin kesin zamanlaması kişinin diyetine bağlıdır.
Bu nedenle, kan şekeri üzerinde daha az etkisi vardır ve sağlığa yararlı yönlerinden faydalanabilirsiniz. Tüketimi sınırlandırın: Çikolata; özellikle de şeker içeriği yüksek olanlar, kan şekerinizi hızla yükseltebilir. Bu nedenle, küçük porsiyonlarla sınırlı miktarda çikolata tüketmeye dikkat edin.
Tokluk kan şekeri yani besin alımından 2 saat sonra ölçülen kan şekeri değeri 140 mg/dl'ye kadar normal kabul edilir. Bu değer 140-200 mg/dl arasında olduğunda pre-diyabet (gizli şeker) durumu söz konusudur. Tokluk kan şekerinin 200 mg/dl'nin üzerine çıkması ise şeker hastalığını ifade eder.
İlgili 38 soru bulundu
Tokluk kan şekeri ise gıda alımından (ilk lokmadan) 2 saat sonra kanda ölçülen kan şekeri düzeyidir. 140 mg/dl üzerinde ölçülen tokluk kan şekerlerinde şeker hastalığı açısından risk artarken 200 mg/dl üstünde saptanan tokluk kan şekerlerinde şeker hastalığı tanısı konulur.
Eğer ki insülin miktarı az olursa glukoz hücreler içine giremez ve kandaki şeker seviyesi yükselir. Bir kişinin 8 ile 12 saat açlık sonrasında yapılan ölçümünden sonra değerin üst sınır olan 126 mg/dL ve üzerinde bir değer çıkması açlık kan şekerinin yüksek olduğunu göstermektedir.
Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir. Kan şekeri yükselmesinin birçok nedeni olabilir.
Yaşa göre şeker değerleri kaç olmalıdır? Genel olarak 60 yaşa kadar açlık kan şekeri 100 mg altında ve tokluk kan şekeri ise 2. saat sonunda 140 mg altında olmalıdır. 60 yaş üstündeki kişiler için açlık kan şekeri 110 mg altında, tokluk kan şekeri ise 160 veya 180 mg altında kalmalıdır.
1 Saatlik Tokluk Kan Şekeri Kaç Olmalı? Sağlıklı bireyler için 1 saatlik tokluk kan şekeri ölçümünde görülmesi gereken değerler 70-140 mg aralığında olmalıdır. Bu rakamlar arasında çıkan değerler sonucunda kişi sağlıklı bir birey olarak kabul edilir.
Ancak uzun süreli açlık sonrasında vücut enerji kaynaklarını tüketirken depoladığı yağları yakmaya başlar ve bu da kan şekeri seviyesinin yükselmesine neden olabilir.
Sait Gönen, diyabet hastalarının tatlandırıcıları güvenle kullanabileceğini belirterek, "Ancak 'nasıl olsa şekeri yükseltmiyor' diye aşırı tüketilmesi de doğru olmaz. Ama haftada bir gün tatlandırıcıyla yenen bir porsiyon tatlının sakıncası yoktur" dedi.
Maden suyu de, normal su gibi kalori, şeker ve karbonhidrat içermez. Karbonatlı su, kan şekeri seviyelerini desteklemenin en iyi yoludur. Papatya çayı, ebegümeci, zencefil, nane çayı gibi bitki çayları, diyabet hastalarının beslenmesine ekleyebileceği içeceklerdir.
Yetişkinlerde normal kan şekeri değeri açlıkta 70-100 mg/dl, tokluk durumunda ise 70-140 mg/dl düzeyindedir.
Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır. HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir. Bu, gözleriniz ve ayaklarınızla ilgili ciddi sorunlar gibi diyabet ilişkili problemler geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Tokluk kan şekeri, bir kişinin yemek yedikten sonra kan şekerinin ölçüldüğü değerdir. Normal bir tokluk kan şekeri aralığı 70-140 mg/dL arasındadır.
3 aylık ortalama değerler açlıkta 90 – 145 mg/dl olmalıdır. Tokluk durumunda ise 90 – 180 mg/dl olmalıdır. 3 aylık kan şekeri ortalaması ise bu değerlerin ortalama olarak %7,5 altında olmalıdır. Bir kişinin şeker hastası olmadığına karar vermek için en ideal değerler bunlardır.
HbA1c testi, glikolize hemoglobin, glikohemoglobin, hemoglobin A1C ya da Hba1c gibi birçok isimle karşınıza çıkabilir. HbA1c testi sonucu, son 2 ila 3 aydaki ortalama kan şekeri seviyenizi yansıtır.
Kilo kontrolünü sağlamak, düzenlik egzersiz yapmak, lifli gıdalardan yararlanarak stresten uzak durmak HbA1c seviyesini düşürmede etkili olur. Şeker hastalığını önlemek ve HbA1c değerinin düşürmek için şu yöntemlerden yararlanabilirsiniz: Fiziksel aktiviteye önem verin. Kan şekerinizi izleyin.
140 mg/dl üzerinde ölçülen tokluk kan şekeri değeri, şeker hastalığı açısından risk teşkil ederken, 200 mg/dl üzerindeki tokluk kan şekeri değeri şeker hastalığının tanı kriteridir.
Yüksek kan şekeri (veya hiperglisemi de denmektedir) durumunda kan şekeri değeri 250 mg/dl (13,9 mmol/l) üzerine çıkar. Değerlerin çok yüksek olması halinde akut bir acil durum söz konusudur. Hayati tehlikesi olan diyabetik koma gerçekleşebilir.
Gizli Şeker Önlenebilir mi? Hastalıktan Korunmak İçin Neler Yapılmalı? Diyabet hastalığının başlangıcı kabul edilen pre-diyabet (gizli şeker) önlenebilir bir sorun olmakla birlikte, araştırmalar Türkiye'de, her 3 kişiden 1'inin pre-diyabet hastası olduğunu göstermektedir.
Diyabet Hastaları Evde Kan Şekeri Ölçme
Ölçümler için Glukometre adı verilen cihaz kullanılır. Doktorunuzun isteğine göre yemeklerden hemen önce ya da 2 saat sonra parmaktan alınan kan örneği ile kan şekeri ölçümünü evde yapmanız gerekir.
Tokluk kan şekeri ölçümü yemek yendikten sonra yapılır. Bu test yardımıyla metabolizmanızın, şekere verdiği tepki ölçülür.
Şeker hastalığında kaşıntı nerelerde olur? Şeker hastalığı genellikle bacaklarda, ayaklarda, dirseklerde ve avuç içlerinde kaşıntıya neden olabilir. Bununla birlikte vücudun herhangi bir yerinde kaşıntı meydana gelebilir çünkü kan şekeri seviyelerinin yüksek olması tüm vücutta cilt kuruluğuna yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri