Rafine şeker, aspartam, sukraloz, sakarin gibi yapay tatlandırıcılar diyette asla yer almamalıdır. Yapay tatlandırıcılar tıpkı şeker gibi bağımlılık yapabilen kimyasallardır.
Bazı araştırmalar tatlandırıcıların sindirim sistemindeki yararlı bakterileri olumsuz etkilediğini göstermiştir. Buna bağlı olarak da vücuttaki şeker döngüsünde ve genel sistemde de aksaklıklar olabilmektedir.
'Yapay tatlandırıcılar mı şeker mi daha sağlıklı?' sorusunun cevabı yıllardan beri tartışılan konular arasında yer alıyor. Bilim insanlarının çalışmalarına göre yapay tatlandırıcılar şekerden daha sağlıklı.
Bununla birlikte tatlandırıcı içeren sakızlarda bulunan beş karbonlu şeker, bakteriler tarafından besin olarak kullanılamaz ve ayrıca bakteri üremesini de azaltır. Bu yönleriyle şekersiz veya tatlandırıcılı sakızlar ağız ortamı için faydalıdır diyebiliriz” dedi.
Yapılan bilimsel araştırmaya göre diyet kola ve diğer alkolsüz içeceklerde olduğu gibi şeker yerine yapay tatlandırıcı kullanmanın kilo kaybına bir etkisi yok ve bunların sağlığa uzun vadedeki etkileri hakkında hala çok az şey biliniyor.
İlgili 43 soru bulundu
Günde 10 Adet Kullanmanızda Sakınca Yok
Sağlığa zararı olmadığı bilinen aspartam, sakkarin ve asesulfam-K gibi enerji içermeyen tatlandırıcılar yeterli ve dengeli bir beslenme kapsamında yiyecek ve içeceklerin tatlandırılmasında belirli ölçülerde tüketilebilir.
Fibrelle, The Lifeco ve Canderel gibi markalar, en iyi tatlandırıcı markaları arasında sayılabilir.
Çok fazla sakız çiğnemek baş ağrısı ile beraber birtakım alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca çok fazla sakız çiğnemek yine çene kaslarının yorulmasına ve zarar görmesine neden olabilir. Bu gibi nedenlerden dolayı mutlaka sakız dengeli ve düzenli bir şekilde çiğnenmelidir.
Uzmanlar uyarıyor 20 dakikadan fazla sakız çiğnemek çene kaslarını gevşetebiliyor. Özellikle tek tarafla değil çenenin iki tarafıyla da çiğnemek gerekli. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.
Bunun nedenlerinden birini kısaca açıklayacak olursak; sakız çiğnerken düzenli olarak sıkılan çene kası, güçlü bir kas olduğu için beyne giden damarlardan daha çok kan pompalamasıyla beraber oksijen seviyesini yükselmesinden kaynaklandığı düşünülmekte.
STEVIA: Brezilya'da yüzyıllardır bilinen ve kullanılan stevia, Türkiye'deki sağlıklı beslenme eğilimine cevap vererek, piyasaya girdi. Tadı şekerden farklı olmasına rağmen tümüyle doğal, sıfır kalorili, lif içerikli, kan şekerini düzenleyici etkili olduğundan tercih ediliyor.
Şekerden uzak durun.Yalnızca zayıflama diyeti yapanlar, şeker sorunu olanlar, tatlılarda şeker yerine tatlandırıcıları kullanabilirler.
Araştırmalar, aspartam türü tatlandırıcıların ise hafif unutkanlıklara neden olabileceklerini ortaya çıkarmıştır.
Tatlandırıcılar, pankreasta insülin salgılanmasına yol açarak aynı zamanda vücutta yağ birikmesine neden olur. Fazla tatlandırıcı kullanmak daha çok yemeye yol açar. Bu da kilo almaya yol açar.
Araştırmada, yapay tatlandırıcı tüketmenin kanser geliştirme riskini artırabileceği belirtildi. 2009-2021 arasında 100 binden fazla kişinin verilerini analiz eden bilim insanları, tatlandırıcılarda bulunan aspartam ve asesülfam potasyumun daha yüksek kanser riski oluşturduğunu söyledi.
Ağızda çözünen katkı maddeleri bulunduran sakızların çiğnendiği takdirde orucu bozduğu vurgulanan açıklamada şöyle denildi: “Günümüzde üretilen sakızlarda ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar itina edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınılması mümkün değildir.
Ayrıca sürekli tek tarafta sakız çiğneme alışkanlığı olması, bir süre sonra çiğneme yapılan taraftaki kasların yüzün diğer tarafındaki çene kaslarına oranla daha fazla büyümesine ve yüzde asimetri oluşmasına sebep olabilir.”
Mide beyni uyarır ve açlık hissederiz. Fakat sakız tek başına acıktırmaz. Sakızların içinde bulunan tatlandırıcılar vücuttaki insülin salınımına etki eder. Sakız çiğnendikçe vücut sanki şeker tüketiyor gibi insülin salınımına maruz kalır ve uzun vadede vücuttaki leptin duyarlılığı düşer.
Çalışmalara göre sakız çiğnemek uyanıklığı ve konsantrasyonu arttırıyor ve hayatın günlük stresini azaltıcı yönde etki gösteriyor. Birçok sporcu ve koçları oyun sırasında sakin kalabilmek ve gerginliği azaltmak için sakız çiğnemeyi tercih etmektedirler.
Sınavda sakız çiğnemye izin verilmez.
Sakız, sakız mayası, tatlandırıcılar, koruyucu ve yumuşatıcılardan oluşur. Şeker ve nane gibi tatlandırıcılar kolay parçalanır ve çabucak dışkı yoluyla atılır. Aynı şekilde bitki yağı veya gliserin gibi yumuşatıcılar da sindirim açısından sorun teşkil etmez.
Tatlandırıcılar günlük yaşamda kullandığımız şekerin yerini almak üzere üretilen, aynı miktardaki şekerden daha tatlı olan ve daha az enerji içeren kimyasal maddelerdir. Kullanımlarının insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında olumlu ve olumsuz farklı görüşler vardır.
Diyetisyen Zeynep Çapay yazdı. pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri