Tatlının yanında şekerli ve asitli içeceklerin tüketilmesi yerine su içilmesi daha sağlıklıdır. Ayrıca kana hızlı karışan besinler kan şekerini ciddi anlamda yükseltir ve birden bire düşürür. Bunu yaşamamak için tatlının ardından mutlaka bir bardak ayran tüketilmelidir.
Lezzet ve sağlığın ortak paydada buluştuğu içecek, milli içeceğimiz olarak adlandırdığımız ayran oluyor. Şeker oranı yüksek olan baklava gibi tatlıların yanında ayran içmek faydalı olabilir.
Özellikle kan şekeri dengesinde problem yaşayan kişilerde su tüketimi oldukça önemli. Tatlı yedikten sonra bir çay bardağı kadar süt tüketmek vücutta şeker emilimini yavaşlatacağı için tercih edilebilir. Şeker emilinin yavaşlaması, kilo alımının da önüne geçecektir.
Şekersiz verilen süt içildiğinde,ağız içerisinde daha önce hissedilen tatların hepsini sıfırlıyor. Bu şekilde tatlının tadı ve kalitesi daha iyi hissediliyor. Tatlının ağırlığı da süt ile hafifletiliyor.
Yüksek şeker içeren baklava, dişlerin de kolay çürümesine neden olur. Çiğneme esnasında dişe yapışan şekerler diş çürüklerinin önünü açarak ağız sağlığını da olumsuz etkiler. Ancak baklava tüketiminin ardından ayran içmek, ağızda kalan şekerli yapının da temizlenmesini sağlayarak dişlerin zarar görmesini engeller.
İlgili 33 soru bulundu
TATLIDAN SONRA İÇİLEN SUYA DİKKAT!
Tatlının arkasından kesinlikle su içilmemeli. Çünkü su, ani şeker yükselmelerine neden olur. Bu da kalp krizi ve inmeyi tetikler.
Şerbetli tatlıları mümkün olduğunca reddedin, illa yemeniz gerekiyorsa ardından içeceğiniz bir bardak ayran ya da yiyeceğiniz bir kâse yoğurt, kan şekerinizin dengeleyecektir.”
Su canlılığın temel bileşenidir ve tatlı yedikten sonra su tüketmenin hiçbir yan etkisi yoktur. Dikkat edilmesi gereken durum tatlıyı ihtiyacımız kadar tüketmeliyiz.
Bayramla ilgili illaki tatlı şeyler yiyeceğiz ama muhakkak yedikten sonra ağızdaki asidik ortamı yok etmemiz gerekiyor. Bu nedenle tatlı bir şeyler yedikten sonra ardından su içmeli ya da ağzı nötralize etmek amaçlı peynir, süt, yoğurt gibi yiyecekler yenilebilir." şeklinde konuştu.
Sütün hazmı zor olan bir içecek olduğunu, bu özelliğinden dolayı yatmadan önce içilmesi halinde rahatsızlık verebileceğini kaydeden Uzm.
Özellikle şerbetli tatlılar sonrası protein tüketerek kan şekerini dengeleyebilirsiniz. Tatlının yanında sadece kahve içme, yoğurt yemek, ayran içmek, şekersiz salep tüketmek kan şekerini dengeler.
Süt: Muz, kiraz ve vişne, kavun ve karpuz, ekşi meyveler, mayalı ekmekler, balık, et, yoğurtla birlikte tüketilmemeli.
Baklavanın yanında ne yenir? Şerbetli bir tatlı olan baklava, dozunda tüketilmezse her yiyecek gibi istenmeyen sindirim sorunları yaşatabilir. Bunun önüne geçmek ve mideyi rahatlatmak için baklavanın yanında ayran içmek fayda sağlar.
Tatlının üzerine kakao ve pudra şekerini karıştırın ve her yerine gelecek şekilde eleyin. Rendelenmiş çikolatayı da üzerine serpin. En son olarak Antep fıstığıyla süsleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Şeker ise en fazla asit oluşturan nedendir. Tüm yiyeceklerin sindirimini bozar. Canınız çok tatlı yemek isterse aç iken yiyin ve üzerine bir bardak sıcak çay için. 1-2 saat sonra da 1 bardak alkali su içmeyi unutmayın.
Peki, tatlıyı çok kaçırınca ne yapmak gerekir? Kan şekeri aşırı yükselince buna bir dur demek gerekir. Özellikle şerbetli tatlılar sonrası protein tüketerek kan şekerini dengeleyebilirsiniz. Tatlının yanında sadece kahve içme, yoğurt yemek, ayran içmek, şekersiz salep tüketmek kan şekerini dengeler.
Tatlı yediğinizde yanında liften zengin ceviz, badem, fındık, kaju gibi kuruyemişleri tüketerek ani kan şekeri dalgalanmalarını hafifletebilirsiniz.
Peygamber Efendimiz (asm), rivayetlere göre yaklaşık 875 gr. su ile abdest alır, 4.2 litre su ile guslederdi.
Suyun içilmemesi gereken durumlar
Yemekten önce ya da yemeğin üzerine su içilmez. Tatlı yedikten sonra su içmek şekerin yükselmesine sebep olur. Banyodan sonra su içmek, organların yaşlanmasına sebebiyet verir. Koşup yorulduktan sonra su içmek,karaciğer ve dalağın büyümesine neden olur.
Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir. Tabi içinde vücutun ihtiyacı olmayan fazla tuz, protein yıkımından artan atıklar ve diğer vücutta atılması gereken maddelerle birlikte.
Amerikan Kalp Birliği (AHA) ve Dünya Sağlık Organizasyonu (WHO) ise günde yaklaşık 25 gram (6 çay kaşığı), haftada da 175 gram (42 çay kaşığı) şekerden fazla şekeri asla tüketmememiz gerektiğini söylüyor.
Saraçoğlu'na göre tatlı, genelde tercih edilenin aksine yemekte son değil ilk sırada yer almalı. "Sofranızda tatlı varsa lütfen tatlıyı tüketin sonra yemeği geçin. Tatlıyı sona değil en başa getirin. Aç karna tatlı tüketemem o zaman yemeğin üzerine tatlı tüketme mübarek.
YEMEKTEN SONRA TATLI YEMEYİN!
Ayrıca yemeğin üzerine tatlı yemek yükselmekte olan kan şekerini daha hızlı yükselteceğinden uykunuzun gelmesine ve yorgunluk hissetmenize neden olabilir. Tatlı yemek için yemeğin ardından 1-2 saat beklemek kan şekerinizi daha dengeli yükseltir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri