Yediğiniz öğünlerin arasına birkaç saat aralık oluşturmanız tatlı isteğinizin azalmasına yardımcı olacaktır. Yumurta, peynir, baklagiller, et, tavuk, balık tüketerek her öğününüze mutlaka protein eklemeye çalışın. Domates, patates, kabak, patlıcan gibi doğru karbonhidratları tükettiğinizden emin olun.
5. gün şekeri bırakma konusunda harika bir dönüm noktasıdır. Çünkü 5. günden itibaren baş ağrısı, duygu değişimleri, gerginlik gibi belirtiler git gide azalır. Şekersiz bir yaşam sürebildiğinizi görebilmek için 5 gün kuralına sadık kalın! Gazlı içecekler şekerle doludur.
Bu nedenle fazla miktarda tüketilen şekerli besinler, insülin yokluğunda ya da insülinin beklenen işlevi göstermemesi durumunda kan şekerinin önerilen düzeylerin üzerine çıkmasına neden olur. Glikoz, enerji olarak vücutta kullanılmadan daha çok idrarla atılır.
Şekeri bıraktıktan bir hafta sonra insülin seviyelerindeki ve enflamatuar (iltihap) tepkilerdeki gelişmelerle başlayarak vücudunuz hızla kendini onarmaya başlar. 72 saat içinde, insülin seviyeleriniz stabilize olmaya başladığında, diğer hormonlar da (yağ depolama ile ilgili olanlar gibi) normal seviyelere döner.
İlgili 42 soru bulundu
Aklınızdaki 21 gün şeker diyeti kaç kilo verilir sorusuna da yanıt vererek sizi teşvik edelim. Günü gününe bu diyet listesine uyarsanız, 21 gün sonunda 3 ile 6 kilo verme şansınız var!
Canınız çok tatlı yemek isterse aç iken yiyin ve üzerine bir bardak sıcak çay için. 1-2 saat sonra da 1 bardak alkali su içmeyi unutmayın. (1, 5 litre oda ısısındaki suya 1 çay kaşığı toz zencefil ve 3 damla limon ekleyin.
Kansere bile sebep olan şeker bağımlılığından kurtulmak imkansız değil. Yapılan araştırmalar sadece 10 günde vücudu şekerden arındırmanın mümkün olduğunu gösteriyor.
ŞEKERSİZ BİRİNCİ YIL
Bir yıl boyunca rafine şeker tüketmemek, cildinizde akne, tahriş ve çizgilenmelerde ciddi bir azalma olduğunu gösterecek. Diyabet, kalp krizi ve felç gibi hastalıkların riskinde ciddi bir azalma yaşayacaksınız. Ayrıca enerjiniz daha yüksek olacak ve psikolojik olarak daha mutlu hissedeceksiniz.
Vücuda giren şeker oranını azaltmak bir çok sağlık risklerini ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır. Şekerin vücudumuza ve organlarımıza verdiği zararlar göz önüne alınarak şekersiz 21 gün diyette uzman diyetisyenler kontrolünde kişinin sağlıklı kilo vermesi amaçlanır.
Günlük tükettiğiniz şeker miktarına bağlı olarak, kan şekeri seviyelerinde değişen düşüşler, terleme, titreme, sinirlilik hali, açlık ve üzüntü yaşayabilirsiniz. Bu süreçte lifli taze sebzeler, protein ve sağlıklı yağlar tüketerek bu semptomlarla başa çıkabilirsiniz.
Beyaz veya esmer şeker ve bunları içeren kek, kurabiye, çikolata, pasta, dondurma, meyveli yoğurt, puding, şekerli çay-kahve, meşrubat vb. yiyecekleri tüketmiyoruz.
Magnezyum içeriği yüksek besinler olan badem, fındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao, tam tahıllılar, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de tatlı krizlerini azaltacaktır.
Tatlı yeme isteği tek başına bir sağlık sorununun göstergesi olmayabilir. Ancak sürekli tatlı yeme ihtiyacı hissetmek, açlık hâlinde odaklanmada güçlük yaşamak, sinirlilik, yemek yemeye rağmen sürekli aç hissetmek insülin ile ilgili sağlık sorunlarının işareti olabilir.
Vitamin, mineral eksikliği: Demir, krom, magnezyum eksikliklerinde kişilerin daha fazla tatlı krizi yaşadıkları bilinmektedir. Bu nedenle bir doktor kontrolüyle vitamin ve mineral eksiklikleri değerlendirilmelidir.
Şeker sağlık açısından zararlı mı? Evet, şeker kalp hastalıklarından diyabete kadar çeşitli hastalıklarla ilişkilendiriliyor. Şeker kullanmayı bıraktığınızda sizi bekleyen baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, tatlı krizleri ve mide bulantısı gibi belirtilere hazırlıklı olun.
Bu alternatifler arasında bal, hindistan cevizi şekeri, akçaağaç şurubu, stevia, hurma ve pekmez gibi doğal tatlandırıcılar bulunmaktadır. Ayrıca, tahin, kuru meyveler, tarçın, elma püresi ve vanilya özütü de tatlandırıcı olarak kullanılabilecek sağlıklı seçeneklerdir.
Amerikan Kalp Birliği (AHA) ve Dünya Sağlık Organizasyonu (WHO) ise günde yaklaşık 25 gram (6 çay kaşığı), haftada da 175 gram (42 çay kaşığı) şekerden fazla şekeri asla tüketmememiz gerektiğini söylüyor.
Ana öğün sonrasında sindirim yaklaşık olarak iki saat sürmektedir. Bu sindirim süresini bekledikten sonra tatlı tüketmek daha sağlıklı bir tercih olacaktır.
Su canlılığın temel bileşenidir ve tatlı yedikten sonra su tüketmenin hiçbir yan etkisi yoktur. Dikkat edilmesi gereken durum tatlıyı ihtiyacımız kadar tüketmeliyiz. Fazlası birçok çeşit hastalık ihtimali ortaya çıkarır. Ayrıca sağlığın için yeteri kadar su tüketmekte yarar vardır.
Karbonhidratlı yiyeceklerin başında gelen ekmeği bırakarak ayda ortalama 4-5 kilo verebilirsiniz. İlk aşamada tümüyle ekmeği bırakmak yerine her öğünde sadece 1 dilim ekmek tüketilebilir. Ekmek yemeyi bırakmaya çalışırken gözden kaçabilen en önemli nokta ise ekmekteki karbonhidratın başka yiyecekten karşılanmasıdır.
Sağlıklı bir kilo kaybı haftada 0.5 kg-1 kg arasında olmalıdır. Yani ayda ortalama 2-4 kilo vermelisiniz. %10'luk bir kilo kaybının gerçekleşmesi için ise kabul edilebilir süre 6-12 aydır. Kilo yönetimi tedaviniz sırasında etkin bir tedavi için sıkı bir takip gerekir.
Eğer bu bir gün ile sınırlı kalır ise herhangi bir şekilde sorun yaratmaz. Yani bir günlük kalori alımını artırmak diyeti bozmak anlamına gelmez. Sadece küçük bir kaçamak olarak ifade edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri