Yumuşacık dokulu, daha tok kıvamlı kekler, poğaçalar, kurabiyeler ve tatlılar yapmak istiyorsanız eliniz zeytinyağına gitsin. Daha sünger gibi, hafif lezzetli bir kekin ya da poğaçanın sırrı zeytinyağından geçiyor.
Aksi takdirde onun adı baklava olmaz. Baklava yapımında normal tereyağı değil sade yağ kullanılır.
Baklavanın lezzetinin önemli bir kısmı tereyağından geliyor. Bu nedenle baklava yaparken tereyağı kullanmaya özen gösterin. Tereyağı sevmiyorsanız margarin tercih edebilirsiniz.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Baklava ve baklavaya lezzetini veren baklava yağı Urfa'da ve o çevrede yapılmaktadır. Bu lezzet Koyun sütü ham maddesidir ve yoğun bir yağdan yapılıp baklava yağı ismini almıştır ama Urfa da halk arasında Sade yağda denmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Sade Yağ ile Tereyağı Arasındaki Fark
Tereyağındaki yağ oranı ise yüzde 80'in üzerindedir. Yani sade yağ ile tereyağı arasındaki fark yağ oranından kaynaklanır. Bu nedenle tereyağı ile yapılan yemeklere göre de sade yağ ile yapılan yemekler çok daha lezzetli olur. Çünkü sade yağdaki yağ oranı %99'dur.
Ghee yağının inek sütünden üretileni de vardır ama en lezzetlisi ve değerlisi koyun sütü ile yapılanıdır. En meşhur sade yağ ise Urfa'da üretilen sade yağdır.
AYÇİÇEK YAĞI NEDİR? Ayçiçek yağı, ayçiçeği bitkisinin tohumlarından presleme, özütleme gibi işlemlerden geçirildikten sonra rafine edilerek elde edilen berrak, sıvı bir yağdır.
Fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlular, zeytinyağı ve avokado yağ yakma üzerinde yararlı etkileri olabilecek sağlıklı yağ kaynaklarından birkaçıdır.
Tatlılarda sıvı yağ yerine ne kullanılır? Yağ ayrıca kekin pişirme sırasında kurumasını önleyen nem oluşturur. Elinizde hiç sıvı yağ yoksa evinizde uygun alternatifler olabilir. Bir kek tarifindeki yağın en basit ikamelerinden biri eşit miktarda eritilmiş tuzsuz tereyağıdır.
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
% 100 saf bitkisel margarindir, kızartmalarda en yaygın kullanılan ayçiçek yağına göre %25 daha az yağ emilimi sağlar, bu sayede daha hafif ve çıtır kızartmalar yapabilirsiniz, duman, koku ve köpürme yapmaz, diğer yağ çeşitlerine göre daha fazla sayıda kızartma yapabilirsiniz, tortu ve partikül bırakmaz.
Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez. Ev yapımı baklavanın yine lezzetini arttırmak için içerisine yoğurt ve süt de ekleyebilirsiniz. Tabi bu kısmı isteğe bağlı. Hamur biraz sert olacağı için bezeleri açmak için mutlaka nişasta kullanmak da bir diğer püf noktası.
Zeytinyağı gibi kaliteli bir yağın kullanıldığı baklava hem kolesterolü yükseltmeyecek hem de zeytinyağının sağladığı sağlık yararlarından istifade etmememizi sağlayacak! Bu mükemmel bir şey olurdu.
1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı süt. Yarım çay kaşığı tuz.
Not: Baklavamızın arasına ve üzerine sadece tereyağı eritmeyelim çünkü tek başına erittiğinizde yanar ve baklavaya kötü tat verir, mutlaka sıvı yağı da ekleyelim.
Toplumda çoğunlukla sevilen ve yemeklere lezzet katan tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi yağ türleri doymuş yağlardır. Doymuş yağlar kandaki LDL (Kötü Huylu) kolesterol düzeyini yükseltmeleri sebebi ile kalp hastalığı riskini arttırır. Bu yüzden bu tür yağların sınırlandırılması gerekir.
Zeytinyağı Belkide dünyadaki en sağlıklı yağdan bahsediyoruz. Zeytinyağı içerisinde bulunan doymamış yağlar ile kalp damar sağlığı için önemli bir bileşen. Ayrıca ekstra virgin tipi zeytinyağı tam olarak katkısız olduğu için içerisindeki antioksidan seviyesi oldukça yüksektir.
Satın alınacak yağın berrak olmasına dikkat edilmeli. Yağın rengi, elde edilen bitkiye göre değişebilir. Yağın kalitesini rafine ünitesinin teknolojisi ve işleme metodu da belirliyor. O sebeple markalı yağları tercih edin.
Kanola yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Aynı zamanda E vitaminince zengin olması nedeniyle bilinen en iyi bitki yağlarından biridir ve K vitamini içinde önemli bir kaynaktır.
Evde sıvı yağ olmadığında ve tatlı bir kek harcı yapımında zeytinyağı kullanmak istiyorsanız, kekinizin dokusunun bir miktar değişeceğinden bahsedelim öncelikle. Zeytinyağlı kekler puf puf kabarmıyor, daha tok bir kıvamları oluyor. Zeytinyağı keke daha tok bir kıvam verir ve kekin hafif nemli kalmasını da sağlar.
Ayçiçek yağı %66 oranında çoklu doymamış yağ içermektedir. Mısırözü yağı ise %56 oranında çoklu doymamış yağ içerir. Her iki yağ türü de bitkisel yağlardan olduğu için ölçülü miktarda tüketilmesi önerilir. Mısırözü yağı ve ayçiçek yağı omega yağ asitleri bakımından zengindir.
Tamamen doğal yöntemler kullanılarak Türk Gıda Kodeksine uygun olarak üretilen Vita sade yağ, herhangi bir koruyucu ve katkı maddesi içermeyen özel bir yapıya sahiptir.
1 – Castrol Motor Yağları
Dünya çapında tüm ülkelerde Castrol marka yağı satın almanız mümkün. Fiyatları diğer yağ markalarına oranla yüksektir. Ayrıca Castrol ürünleri küresel anlamda çevreye en az zarar veren yağ olarak seçilmiştir.
Ticari değeri olan sadeyağ ise ülkemizde çoğunlukla büyükbaş hayvan (inek) sütünden üretilmekle birlikte, bazı bölgelerde küçükbaş hayvanların (koyun, keçi veya karışımlarından) sütünden üretilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri