Küp ekmeklerin üzerine nane, pul biberi, kekiği, toz kırmızı biberi, sarımsak tozunu ve tuzu dilediğimiz kadar serpiyoruz. Zeytinyağını da üzerine gezdirip şöyle bir harmanlıyoruz. Küp ekmekleri tepside iyice yayarak 170 C fırında kızartıyoruz. Afiyet olsun.
Zeytinyağı, tuz, kekik, kırmızı toz biber ve sarımsakları bir kasede karıştırın. Bu karışımı doğranmış ekmeklerin üzerine ilave edip güzelce harmanlayın. Tavada yapacaksanız eğer tereyağını eritin ve ekmekleri içine ilave edip ara ara karıştırarak renk almasını ve çıtır olmasını sağlayın.
Bir küçük kasede zeytinyağı, baharat ve sarımsakları karıştırın. Ekmeklerin tuzu olduğundan ekstra tuz katmıyoruz. Bu karışımı, küp şeklinde doğranan ekmeklerin üzerine döküp, tüm ekmeklerle temas edene kadar karıştırın. 180 derece ısıtılmış fırında ekmeklerin rengi dönüp, kıtırlaşana kadar pişirin.
İlgili 24 soru bulundu
Kroton (Codiaeum variegatum), (Kroton veya "rengârenk kroton") diye adlandırılır, sütleğengiller (Euphorbiaceae) familyasının üyesidir. Yabani olarak yetişen krotonlar 3 m yüksekliğe erişebilir. Uzun parlak, renkli yaprakları ile ev bitkisi olarak da yetiştirilir.
Bayat ekmekleri 2 -3 gün buzdolabında bekletelim, poşetinden çıkarıp bekletilirse daha çıtır kırıntılar oluşacaktır. Rondodan un ufak oluncaya kadar çekelim, buzdolabı poşetine doldurup, buzlukta bekletelim, istenilen zamanda istenilen miktarda rahatlıkla kullanılabilir.
Tavanın altını orta ateşte açıp sıvı yağımızı gezdirip ekmekleri tavaya koyalım. Altın rengini alana kadar ara ara karıştıralım. Tuz, karabiber, kekik, pulbiber ve sarımsak tozunu ekleyip, tatlandıralım. Fazla yağını almak için havlu kağıt kullanabilirsiniz.
Not: Bu ekmekleri cam kavanozda nemsiz ortamda 2-3 hafta kadar saklayabilirsiniz.
Sadece glisemik indeksini düşürür. Daha düşük glisemik indeksli bir karbonhidrat daha yavaş parçalandığı için glikozun kan dolaşımına daha yavaş ve dengeli bir şekilde salınmasını sağlar. Kızarmış ekmeği daha sağlıklı yapan şey de budur.
Doğru kullanımı kruton şeklinde olmalıdır.
Kruton (kıtır ekmek), bayat ekmekleri değerlendirmenin ve uzun süre saklamanın en iyi yöntemlerindendir. Türk mutfağında kruton (kıtır ekmek), başta çorbalar olmak üzere, salatalarda, çeşitli kahvaltılık tariflerde, yer yer et yemeklerinde (özellikle kebab tariflerinde) sıkça kullanılır.
Yumurtamızı haşlayalım. Bir kasede kroton malzemelerini karıştırıp ince dilimlediğin simit veya ekmek üzerine firça ile sürelim. 180° önceden ısınmış fırında 6 dk pişirelim. Tabağımızın altına yeşillik, salatalık, domates, peynir, kroton ve yumurtamızı yerleştirip afiyet ile tüketelim.
Öncelikle suyunuzu kaynatın tencereye alın tencerenin üzerine metal süzgeci yerleştirin. Ekmekleri süzgecin içine dizin tencerenin kapağını üzerlerine kapatın. İki dk sonra ekmeklerimiz yumuşacık. Ekmekleri yumuşaklıklarını kaybetmemeleri için hemen bezin içine sarıyoruz.
Yaklaşık 20 dakika ekmeklerin kurumasını ve hafif renk almasını sağlayalım. Fırından aldığımız ekmekleri soğumaya bırakalım. Ardından un kıvamına gelinceye kadar azar azar miktarlarla rondodan geçirelim. Hazır olan galeta unumuzu bir kavanozda muhafaza edelim.
Ekmek dondurucuda çok daha uzun süre saklanabilir. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözünen ekmekler, dondurulmadan saklanan ekmeklere göre daha yumuşak ve tüketilebilir özelliktedir. Ekmek kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır.
Ekmeklerinizi 250 derecede 10 dakika pişirdikten sonra fırınınızı 200 dereceye getirin ve yaklaşık yarım saat pişirin. Afiyet olsun.
Gün içinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için kapaklı bir ekmek kutusu, gıda dolabı veya poşet içinde; serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. Donmuş ekmekler, lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içinde tüketilmelidir. Ekmeğin sıcakken poşete konulması küflenmesine neden olur.
Sıcak bir tava, ekmeğin cıvık yağla ağırlaşması yerine gevrek kalmasını sağlar. Tavaya dilimlenmiş ekmek ekle. Kuru dilim lezzetli yağı daha çabuk emeceğinden biraz bayat beyaz ekmek mükemmeldir.
Ekmeği kızartmak kalorisinin azalmasına yol açmaz ama ekmeğin glisemik endeksini düşürür. Başka bir deyişle kızarmış ekmek, kan şekeri seviyesini daha az etkiler.
Airfryer haznesine ekmek dilimlerini yerleştirelim. Hazırladığımız harçtan her yerine gelecek şekilde ekmeklerin üzerine gezdirelim. Doğradığımız kapya biber ve kaşar peyniri rendesini de serptikten sonra manuel ayarda 180°C de 12 dakika pişmeye bırakalım.
Ekmek kırıntılarını fırın tepsisine yerleştirdikten sonra fırına 150 dereceye ayarlayın. Daha sonra yaklaşık 5 dakika bu şekilde bekletin. Tepsiyi çıkardıktan sonra öbür yüzünü çevirin tekrardan pişirin. Ekmekleri daha sonra kurumaya bıraktıktan sonra bu kırıntıları balık ya da köftenin yanında kullanabilirsiniz.
Ekmek içi yerine köfteye mısır unu da koyabilirsiniz. Tavada iki kaşık mısır ununu yağsız olarak kavurup soğutarak kıymaya ilave edebilirsiniz. Kuru ekmek içi yerine en çok kullanılan alternatif ise galeta unu. Bir fincan galeta unu, yarım kilogram kıyma için yeterli olacaktır.
Panko ekmek kırıntısı, normal ekmeğe göre daha az yağ absorbe eden kabuksuz özel beyaz ekmekten yapılır. Bu da Panko'nun özel ve hoş çıtırlığını sağlar. Panko, geleneksel ekmek kırıntısı yerine kullanılabilir. Örneğin, şnitzel ve paneli sebzede pane harcı olarak, güveç ve lazanyada çıtır topping olarak kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri