Tavan kullanımına yönelik özellikler barındıran tavan boyaları lekelere karşı zayıftır. Bu nedenle çabuk kirlenir. Öte yandan tavan boyasının duvarlarda astar boya olarak kullanımı mümkündür. İlk kat veya son kat olmamak kaydıyla duvarlarda tavan boyası kullanılabilir.
Bu nedenle tavan boyasını duvara sürmek iyi bir fikir değildir. Özellikle kirli yüzeylerde ve koyu renklerde çok fazla kat uygulamanız gerekebilir. Ayrıca tavan boyasını duvara uyguladığınızda silinemez, silindiğinde beze çıkar. Tozuma ve kavlama yapabilir.
Tavan boyasını iç cephelerde kullanabilirsiniz. Astar boya gibi kullandığınızda, daha iyi sonuç verecektir.
Plastik boyalar genellikle astara pek ihtiyaç duymazlar. Tavan boyası yapısı itibari ile ince bir boyadır. Tavanda kabarıklık ve çatlak durumlarda onarılarak astar yapılabilir.
Badana yaparken sırasıyla tavan, duvarlar, kapılar ve pencereler boyanır. Eğer kalorifer peteklerinizin de boyanması gerekiyorsa en son onlara işlem uygulanır. Tavanda kenarlara fırça çektikten sonra, rulo fırça ile orta kısmını kolayca boyayabilirsin. Duvarlara geçmeden, tavanın kurumasını beklemek zorundasınız.
İlgili 22 soru bulundu
Örneğin duvarlarda ve tavanda aynı rengi kullanmaktan mekânın boğucu bir görünüme bürünmesine neden olabilir. Bunun yerine duvar renginden birkaç ton açık ya da koyu bir rengi tavanda kullanmak tercih edilebilir. Böylelikle rahatsız edici bir görünüm oluşturmadan renkler arasında uyum yakalanabilir.
BOYANIN ÖMRÜ KAÇ YILDIR? Genel olarak bakıldığı zaman duvar boyalarının kullanım süresi 6 veya 7 yıl kadar olarak belirlenebilir. Boyanın kullanım süresini sigara, çok sıcak ve soğuk havalar gibi etmenler belirlemektedir.
"Tavan boyası sulandırılır mı?” sorusu da sıklıkla merak edilir. Tavan boyasını kullanmadan önce su ile inceltmek gerekir. Tavan boyası inceltme işlemi için içine %15 oranında su katılır.
Zemine yağlı boya uygulaması yapılacaksa, yağlı boya öncesi astar uygulaması mecburi bir işlem değildir. Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçişlerde ise, astar uygulama mutlaka yapılmalı.
Kuruma Süresi: 1-2 saatte kurur, 24 saatte sertleşir. Önerilen Astarlar: Saten alçılı yüzeyler dışında astar gerektirmez. Uygulama: Alt yüzey işlemleri tamamlanmış temiz ve kuru yüzeylere yukarıdaki gibi inceltilen Sembol Tavan Boyası 2 kat halinde uygulanır. Uygulama katları arasında en az iki saat beklenmelidir.
Eğer işlemler nispeten sıcak bir havada yapılmış ise tek katın kuruma süresi yaklaşık olarak 2,5 ile 3 saat aralığında olmaktadır. Aynı şekilde ilki kuruduktan sonra ikinci kat çıkılmış ise bir sonrakine geçmeden önce de en az ortalama 2,5 ile 3 saat arası bekleme süresi ilave edilmelidir.
10 kiloluk silikonlu boyaya (7.5 litre) ise yaklaşık 2 litre veya en fazla 2.5 litre su katabilirsiniz. Ancak suyu kattıktan sonra iyice karıştırmanız gerekebilir. Hatta yanınızda aynı ebatta bir kova daha varsa birbirine boşaltabilir ve böylece daha iyi karışmasını sağlayabilirsiniz.
Ek olarak boyanın daha uzun ömürlü olması için de boyamaya geçmeden önce astar sürebilirsiniz. Astarsız boyama yapmak isterseniz boyayı üç kat uygulamanızda fayda vardır.
Yüzeye yapışma kuvvetleri oldukça yüksek olan tavan boyaları kolaylıkla uygulanabilirler. Kokusuz bir yapıya sahiptir ve kolay kuruma özellikleri bulunmaktadır. Birçok tavan boyası rengi bulunmaktadır fakat ortamı aydınlık ve geniş göstermek için en çok beyaz tavan boyası tercih edilmektedir.
Boyama uygulamasında yapmanız gereken ilk işlem astar atmak olacaktır. Astar, boya ile duvar arasında tampon görevi görmektedir. Çünkü su ve nem geçirimini azaltır ve böylece duvarlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlar.
Uygulanan kimyasal ya da doğal içerikli yöntemlere rağmen duvarlardaki is lekeleri geçmemişse tek çözüm boyamadır. Dekoratif iç cephe boyaları yardımıyla duvarlarını tarzınıza uygun renklerle yenileyebilirsin. Boya işleminden sonra duvarlarınıza nişastalı su uygularsan boyayı daha da kalıcı hale getirebilirsin.
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
Aynı zamanda kuruma süresi de oldukça önemlidir. Çünkü boya astarının doğru uygulanmaması veya kuruması beklenmeden son kat boyasının uygulanması, deliklere, döküntülere ve dalgalanmalara neden olabilir.
Astar boya, eşit bir boya katmanı sağlamaya yardımcı olur, böylece düzensiz yamalarla karşılaşmazsınız. Çatlakları veya yarıkları doldurur, böylece ana kat olan renk süper pürüzsüz bir yüzeye sahip olur. Astar aynı zamanda yüzeyi kapatır ve nemin nüfuz etmesi veya paslanma gibi durumlardan korunmasına yardımcı olur.
Boyaya su katılmazsa ne olur
İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
** 10 kg ile 30 – 50 m² yüzey boyanır. *** 17,5 kg ile 52,5 – 87,5 m² yüzey boyanır. **** 20 kg ile 60 – 100 m² yüzey boyanır.
Fırça ve rulo ile uygulamalarda %20 oranında su ile inceltilerek iki kat uygulanır. Püskürtme ile %10-15 oranında su inceltilerek tek kat uygulanır.
Bahar ve yaz aylarında hava sıcaklığının yüksek olması duvarlara uygulanan boyanın daha çabuk kurumasını sağlar. Bununla birlikte, havanın aşırı sıcak olduğu yaz günlerinde boya badana uygulaması daha uzun sürebilir. Bu anlamda, boya işlemleri için en ideal zaman ilkbahar aylarıdır.
Marshall: Marshall, kaliteli ve uygun fiyatlı boya seçenekleri sunar. Geniş bir renk yelpazesi ve farklı finish seçenekleri ile evinize mükemmel görünümü sağlar. Dyo: Dyo, hem profesyonel boyacılar hem de DYO boya meraklıları tarafından tercih edilen bir. Uzun ömürlü ve kolay uygulanabilir formülasyonları ile bilinir.
Tavan boyası genellikle silinebilir değildir, ancak bu durum boyanın tipine ve kalitesine bağlı olarak değişebilir. Tavan boyasının silinip silinemeyeceği ayrıca boyanın mat veya parlak bir yüzeye sahip olup olmadığına da bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri